Τρίγωνα –Κάλαντα και μυρωδάτα γλυκά .

kourampiedes

Σας καλωσορίζω σήμερα στην κουζίνα για να φτιάξουμε τα παραδοσιακά μελομακάρονα και κουραμπιέδες .

Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές και κανένας δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει λόγο οικογενειακών παραδόσεων .

Εγώ σας προτείνω την παρακάτω και σας λέω δοκιμάστε την έστω και σε μικρότερη ποσότητα .

Μπορείτε να κάνετε και την μισή διαιρώντας τα υλικά ακριβώς στα δύο .

Ξεκινάμε λοιπόν με τα μελομακάρονα .

 Μελομακάρονα

is-1

ΥΛΙΚΑ

  • 1300 γραμμάρια λάδι
  • 500 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
  • 2250 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
  • 500 γραμμάρια ζάχαρη
  • 500 γραμμάρια νερό
  • 30 γραμμάρια σόδα αμμωνία
  • Ξύσμα πορτοκαλιού

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζετε σε μία λεκάνη νερό, λάδι, ζάχαρη, ξύσμα πορτοκαλιού, σόδα και αμμωνία και τα ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να αφομοιωθούν καλά τα υλικά και να λειώσει η ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε μετά το ανακατεμένο αλεύρι με το σιμιγδάλι και ζυμώνουμε απαλά.
  3. Βάζουμε τις παλάμες μας μέσα στο υλικό και ανεβάζουμε προς τα επάνω, αυτό το είδος ζυμώματος θέλει μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως το μείγμα.
  4. Μετά τα πλάθουμε με την βοήθεια ενός κόσκινου που έχουμε γυρίσει ανάποδα και  ψήνουμε 180 βαθμούς.
  5. Πάντα σοροπιάζουμε κρύα μελομακάρονα με χλιαρό προς το ζεστό σορόπι.
  6. Το σορόπι αποτελείτε από την εξής αναλογία   1 νερό 1 ζάχαρη 1 μέλι
img_1734

Καλή επιτυχία σας εύχομαι και μην ξεχνάτε μπόλικο καρύδι στο σερβίρισμα.

Και τώρα η ώρα για τους κουραμπιέδες

Θα  σας προτείνουμε μια συνταγή που είναι οι κουραμπιέδες  αλλά με γίδινο βούτυρο , όμως εάν δεν το προτιμήσετε χρησιμοποιήσετε όποιο βούτυρο της αρεσκείας σας .

Κουραμπιέδες με γίδινο βούτυρο ή ανάμεικτο με πρόβειο

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό βούτυρο
  • 2250 γραμμάρια αλεύρι
  • 300-350 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
  • 400 γραμμάρια αμύγδαλο καβουρντισμένο στο φούρνο ελαφρά σπασμένο αξεφλούδιστο.
  • Λίγο σόδα λίγο αμμωνία.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Δώστε προσοχή στο κτύπημα του βουτύρου, το οποίο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και κτυπήστε το με την άχνη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει πάρα πολύ.
  • Μετά ανακατέψτε το αλεύρι και τα αμύγδαλα πολύ αφράτα.
  • Μην σφίξετε πάρα πολύ το μείγμα , ας κολλάει ελαφρά στο χέρι σας με λίγο αλεύρι στο χέρι δεν θα έχετε πρόβλημα.
  • Ψήστε στους 175–180 βαθμούς και μετά ρίξτε την άχνη ζάχαρη (αχνίστε τους).

Καλή επιτυχία σας εύχομαι και μην φοβάστε το συγκεκριμένο βούτυρο με το ψήσιμο δεν γίνεται βαρύ στην γεύση.

is

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και να περάσατε όμορφα ειρηνικά και χαρούμενα Χριστούγεννα

Ο Chef .

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: