Τσίπρας: Να φέρουμε στο τραπέζι την ανάπτυξη

Νέα Υόρκη

Ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να υπερβεί την κρίση είναι να μπει σε ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, τόνισε ο Αλ.Τσίπρας σε συζήτηση με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Clinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη.

Σήμερα, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους προέδρους της Κίνας, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού και πιθανόν της Βενεζουέλας, θα παρακαθίσει στο επίσημο γεύμα που παραθέτει ο ΓΓ του Οργανισμού, και το βράδυ θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο Μπαράκ Ομπάμα προς τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον για την υποστήριξη της Ελλάδας, πάνω απ’ όλα ως χώρα που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα στην περιοχή, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση που είχε θέμα «Η κρίσιμη καμπή, προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και την Ν.Α Ευρώπη».

Όπως υπογράμμισε, ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να υπερβεί την κρίση είναι να μπει σε ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, καθώς και να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και τη διαρροή στο εξωτερικό του επιστημονικού δυναμικού της. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στις επενδύσεις στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας, λέγοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιηθεί το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και να μείνουν οι νέοι στην Ελλάδα.

«Είναι ανάγκη να γίνουν επενδύσεις τώρα και όχι σε μελλοντικό χρόνο» τόνισε, καλώντας την παγκόσμια κοινότητα, αλλά και τους Ελληνοαμερικανούς, να υποστηρίξουν την προσπάθεια να ξαναχτιστεί η Ελλάδα. «Είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω την πρόθεσή μας να μεταρρυθμίσουμε τον δημόσιο τομέα για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε ήταν δύσκολη απόφαση και ο ελληνικός λαός αναγνώρισε τη μάχη που δώσαμε για να μείνουμε στην ΕΕ. Χρειάζεται να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε την κατεύθυνση της Ευρώπη γιατί η πολιτική της λιτότητας ήταν καταστροφική, πρόσθεσε. Τώρα πρέπει να φέρουμε στο τραπέζι το πρόγραμμα της ανάπτυξης. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα έχει την ικανότητα να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς υφεσιακά μέτρα» συνέχισε, τονίζοντας:

«Εμείς θα εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας, αλλά είναι αναγκαίο και για την άλλη πλευρά να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος» ώστε να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Το μεγαλύτερο δώρο της Ελλάδας στον κόσμο είναι η δημοκρατία» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι θα ήθελε να ξαναδοθεί αυτό το δώρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ελλάδα. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μείνει ενωμένη, αλλά αυτό θα γίνει μόνο εάν η ΕΕ επιστρέψει στην αλληλεγγύη, μοιράζοντας την αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή με όλα τα μέλη της» είπε.

«Είναι επίσης ανάγκη να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και να γίνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να έρθουν επενδύσεις. Ξέρω ότι θα έχουμε υποστήριξη παγκόσμια, με συμμαχίες όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και αλλού, όπως την Αμερική, όπου θα θέλουν να βοηθήσουν την εθνική μας προσπάθεια» κατέληξε.

Χρέος και ανάπτυξη οι βασικοί στόχοι της επίσκεψης

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στο Ίδρυμα Κλίντον, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ανέπτυξε τρεις άμεσους στόχους της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη: «Πρώτον η συζήτηση για το χρέος, δεύτερον η πολιτική σταθερότητα που θέλουμε κι έχουμε τώρα μια κυβέρνηση τετραετίας και τρίτον η οικονομική σταθερότητα, με ανάκαμψη και ανάπτυξη».

«Το ελληνικό χρέος βρίσκεται στην καρδιά της δικής μας επεξεργασίας, των θέσεών μας και του προγράμματος και θεωρούμε ότι και η συμφωνία που υπογράψαμε το καλοκαίρι, αλλά και το πρόγραμμα το οποίο θέλουμε να τρέξουμε, παράλληλα, η βιωσιμότητα και η επιτυχία τους εξαρτώνται πάρα πολύ από το τι θα συμβεί με το ελληνικό χρέος» πρόσθεσε.

Ο δεύτερος στόχος είναι να μιλήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για την ανάπτυξη και τα επόμενο βήματα, συνέχισε η κ. Γεροβασίλη, τονίζοντας: «Εκτιμούμε ότι πρέπει εμπροσθοβαρώς να συμβεί ένα αναπτυξιακό σοκ στη χώρα, προκειμένου να αντιρροπήσει και τα δύσκολα σημεία της συμφωνίας, αλλά και να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος από μερικά δυσάρεστα μέτρα που περιέχει».

Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε και στη θερμή υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον πρωθυπουργό μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του στην ειδική σύνοδο για την αειφόρο ανάπτυξη. «Είναι θετικό, γιατί η προσπάθεια που καταβάλλει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα αναγνωρίζεται, τουλάχιστον ως ιδιαίτερα σημαντική. Και επιπλέον όλη η διαπραγματευτική μας προσπάθεια από τον Γενάρη μέχρι σήμερα και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, με πολλαπλά διλήμματα και δύσκολες αποφάσεις, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, οι οποίες συχνά ήταν στυγνού εκβιασμού. Επομένως η ελπίδα που δημιουργήθηκε στον ελληνικό λαό είναι κάτι που αποτυπώνεται πέραν από τη χώρα».

Αναφερόμενη στη συζήτηση που έγινε στο Ίδρυμα Κλίντον, είπε πως κι ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε μία ώθηση στο ζήτημα της ανάπτυξης και των επενδύσεων, για να συμβάλουν στην οικονομική σταθερότητα και ανάκαμψη. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Οι επόμενες επαφές

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσία του Αλ.Τσίπρα στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και παρακολούθηση των ομιλιών του ΓΓ του ΟΗΕ, της προέδρου της Βραζιλίας και του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Το μεσημέρι θα παρακαθίσει στο γεύμα του Μπαν Γκι-μουν και το βράδυ θα παρακαθίσει στη δεξίωση που παραθέτουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ κι η Πρώτη Κυρία προς τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Θα έχει επίσης διμερείς συναντήσεις με τους προέδρους της Κίνας, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού και πιθανόν της Βενεζουέλας. Αναφορικά με τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας, η συζήτηση θα εστιαστεί σε διμερείς σχέσεις, οικονομικά και πολιτιστικά θέματα και τη ναυτιλιακή συνεργασία.

Την Τρίτη το πρωί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και τον ΓΓ του ΟΗΕ. Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας θα λάβει χώρα είτε τη Δευτέρα είτε την Τρίτη. Επίσης, θα παραστεί στη δεξίωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και το βράδυ θα συναντηθεί με παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

Την Τετάρτη θα παρέμβει στη σύνοδο για τη μετανάστευση και το προσφυγικό, ενώ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και το απόγευμα με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Την Πέμπτη, τελευταία μέρα της επίσκεψης, θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και πιθανόν τον δήμαρχο Νέα Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Ο έλληνας πρωθυπουργός δεν συναντηθεί, λόγω επιβαρυμένου προγράμματος, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία θα συναντηθεί ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: