Τόμσεν: Απαιτείται μεγάλη επέκταση πληρωμών στο ελληνικό χρέος

2ee1ddc2fbfef07fe58e554f5c41e8ea

«Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική επιμήκυνση των λήξεων, για να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της. Νομίζουμε πως η επέκταση των ωριμάνσεων αρκεί, όμως θα πρέπει να είναι ουσιαστική. Όχι όμως 100 χρόνια», δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα der Standard ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, συμπληρώνοντας πως το ζήτημα της επέκτασης των ωριμάνσεων συζητείται τώρα.

Ο κ. Τόμσεν δήλωσε επίσης πως το ΔΝΤ στηρίζει διάφορες προτάσεις για την εμβάθυνση της ευρωζώνης. «Πιστεύουμε πως η τραπεζική ένωση πρέπει να ολοκληρωθεί, οι χώρες του ευρώ χρειάζονται κοινή εγγύηση καταθέσεων για τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο διαμοιρασμός των ρίσκων μπορεί όμως επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα, και γι’ αυτό ο διαμοιρασμός του ρίσκου δεν πρέπει να σημαίνει πως κάποιες χώρες θα ξεχάσουν την πειθαρχία».

Ο ίδιος σημείωσε πως το ΔΝΤ στηρίζει έναν κοινό προϋπολογισμό στην ευρωζώνη, ώστε να μπορούν να προστατευθούν από τα οικονομικά σοκ, όμως για να είναι αυτό αποτελεσματικό, οι χώρες «θα πρέπει να τηρήσουν τους κοινούς κανόνες σε ό,τι αφορά στη δημιουργία χρέους».

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, μιλώντας στη Σύνοδο του Ταμείου την προηγούμενη εβδομάδα, τόνισε ότι δεν ζητά περισσότερα μέτρα από την Αθήνα. «Δεν έχουμε πρόθεση να προσθέσουμε επιπλέον πολιτικές. Δεν ζητούμε περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα. Το δικό μας πρόγραμμα έχει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 και η ενημέρωση που έχω είναι ότι η Ελλάδα θα το πετύχει ή θα το υπερβεί», σημείωνε.
in.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: