Φυλάκιση τεσσάρων ετών στο ζεύγος Παπαντωνίου για το «πόθεν έσχες»

ac0dbc4b81551ec6fab5afeccc4ebefd

Αθήνα
Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών ο καθένας, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ – όπως και πρωτοδίκως – για την υποβολή ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» καταδικάστηκαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου.

Συνολικά το ζευγάρι θα πρέπει να καταβάλει περίπου 100.000 ευρώ για να μείνει εκτός φυλακής.

Σύμφωνα με την κατηγορία φέρεται πως δεν συμπεριέλαβαν στη δήλωση «πόθεν έσχες» την κατάθεση των 1.311.000 ευρώ της Σταυρούλας Κουράκου στην Ελβετία, η οποία αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου αρνήθηκαν ότι είχαν δόλο να αποκρύψουν την πραγματική περιουσιακή τους κατάσταση.

Όπως τόνισαν διά του πληρεξούσιου δικηγόρο τους Τάσου Τριανταφύλλου πίστευαν ότι δεν είχαν νομική υποχρέωση να δηλώσουν στο «πόθεν έσχες», καθώς θεωρούσαν ότι αφού έγιναν καταπίστευμα, δεν είχαν πλέον την κυριότητα τους.

Στο δικαστήριο κατέθεσε δικηγόρος, οικογενειακός φίλος του ζευγαριού, ο οποίος υποστήριξε ότι συμβούλευσε την κυρία Κουράκου να μεταφέρει τα χρήματα σε trust προκειμένου να περάσουν στα δυο παιδιά της από τον πρώτο της γάμο.

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες.

«Δεν αποδείχθηκε η πηγή των χρημάτων η οποία και αγνοείται. Ήταν σύζυγοι που συμβιώνουν, ουδείς λόγος υπήρχε να αποκρύψει η κυρία Κουράκου την ύπαρξη του trust από τον σύζυγο της. Εφόσον προέρχονταν από τον πρώην σύζυγο, γιατί να μην γνωρίζει την ύπαρξη αυτή του ποσού ο πρώτος κατηγορούμενος. Αυτός που μεσολάβησε για κατάθεση ήταν φίλος του δεύτερου κατηγορούμενου. Δεν ήξεραν ότι έπρεπε να το δηλώσουν. Οποιοδήποτε πολίτης θα ρωτούσε εκατό φορές νομικούς για το εάν έπρεπε να το δηλώσει. Να κηρυχθούν ένοχοι αμφότεροι οι κατηγορούμενοι» τόνισε η εισαγγελέας.

Μίνα Μουστάκα
Newsroom ΔΟΛ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: