• Επικαιρότητα
  • Ταξιδεύοντας
  • Αθλητική Φωνή
  • Daily TV
    • Εν τη Πόλει
    • Λίγα λόγια και Σταράτα
    • Αττική – Piraeus
DailyTVRadio
Εγγραφή
No Result
View All Result
DailyTVRadio
No Result
View All Result
DailyTVRadio
No Result
View All Result

Το φάντασμα του τζιχάντ ξανά πάνω από την Ευρώπη

Χ. Αρζόγλου από Χ. Αρζόγλου
19 Οκτωβρίου 2023
κατηγορία: Επικαιρότητα
Χρόνος Ανάγνωσης:1 λεπτό ανάγνωσης
A A
Το φάντασμα του τζιχάντ ξανά πάνω από την Ευρώπη
Κοινοποίηση σε TwitterΚοινοποίηση σε Reddit

Ρεπορτάζ

Κίττυ Ξενάκη

Συναγερμός μετά τις δολοφονίες σε Γαλλία και Βέλγιο με τον Εμανουέλ Μακρόν να μιλά για ισλαμική τρομοκρατία προειδοποιώντας πως όλα τα ευρωπαϊκά κράτη είναι ευάλωτα

«Το είδαμε ξανά στις Βρυξέλλες. Ολα τα ευρωπαϊκά κράτη είναι ευάλωτα, και υπάρχει πράγματι μία αναζωπύρωση της ισλαμικής τρομοκρατίας»: ένα 24ωρο μετά την τζιχαντιστική επίθεση με θύματα δύο σουηδούς φιλάθλους στις Βρυξέλλες, τέσσερα 24ωρα μετά τη δολοφονία ενός γάλλου εκπαιδευτικού στην πόλη Αράς της Γαλλίας από έναν άλλο νεαρό ισλαμιστή, ο Εμανουέλ Μακρόν συνόψισε χθες τον φόβο που εκφράζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, εν μέσω του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

«Είναι η ώρα για περισσότερη ασφάλεια, δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς» επεσήμανε από την πλευρά του ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, o οποίος μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, κατόπιν πρόσκλησης του βέλγου ομολόγου του, Αλεξάντερ ντε Κρόο, προκειμένου να «τιμήσει τη μνήμη και να θρηνήσει για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης» που σημειώθηκε στο κέντρο της πόλης το βράδυ της Δευτέρας.

Ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον αναγνώρισε χθες πως η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με την «μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Διάβασε Επίσης:

Παπαδημούλης: Κάνουν λάθος όσοι λένε ότι ο Τσίπρας είναι ευχαριστημένος με τον Κασσελάκη

Τα πέντε λάθη που θα επιτρέψουν την παραβίαση του «έξυπνου» κινητού σου

Ο δράστης, ένας 45χρονος Τυνήσιος ονόματι Αμπντεσλάμ Λασουέντ, σκότωσε δύο σουηδούς φιλάθλους και τραυμάτισε ακόμη έναν λίγη ώρα προτού ξεκινήσει στο στάδιο «Βασιλιάς Βαλδουίνος» της πόλης ο αγώνας ποδοσφαίρου Βέλγιο – Σουηδία για τα προκριματικά του Euro – ο αγώνας διακόπηκε τελικά στο ημίχρονο.

Το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσαν οι αρχές για τον εντοπισμό του ευοδώθηκε χθες το πρωί, σε ένα καφέ του Σαερμπέκ: λίγη ώρα αργότερα, ο δράστης υπέκυψε στα πυρά που δέχθηκε. Είχε ήδη ανεβάσει από το βράδυ της Δευτέρας βίντεο στα σόσιαλ μίντια όπου δήλωνε μέλος του ISIS και καυχιόταν ότι σκότωσε «απίστους» προκειμένου να εκδικηθεί «για τους μουσουλμάνους»: όπως αναμενόταν, το ISIS ανέλαβε χθες την ευθύνη μέσω Telegram.

Σε κάθε περίπτωση, ο Λασουέντ δεν έβαλε τυχαία στο στόχαστρο σουηδούς πολίτες: η Σουηδία είχε ήδη ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού της στο δεύτερο υψηλότερο τον Αύγουστο, μετά τις πυρπολήσεις και άλλες πράξεις βεβήλωσης του Κορανίου στη χώρα οι οποίες πυροδότησαν τζιχαντιστικές απειλές. Ο Κρίστερσον αναγνώρισε χθες πως η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με «τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», επισημαίνοντας πως η Σουηδία και η ΕΕ χρειάζονται αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους και πως «τα επικίνδυνα άτομα που δεν έχουν τη σουηδική υπηκοότητα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα».

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες

Για ποιον λόγο εξακολουθούσε να βρίσκεται στο Βέλγιο ο 45χρονος Τυνήσιος που δολοφόνησε προχθές δύο Σουηδούς στις Βρυξέλλες, αλλά και γιατί δεν έγινε καλύτερη αξιολόγηση ώστε να καταγραφεί στις λίστες της αντιτρομοκρατικής ζήτησε από την πλευρά του να μάθει από τις αρμόδιες αρχές της χώρας του ο βέλγος πρωθυπουργός.

Οπως αποκαλύφθηκε, ο Λασουέντ είχε αιτηθεί άσυλο στο Βέλγιο τον Νοέμβριο του 2019. Η αίτησή του είχε απορριφθεί έναν χρόνο αργότερα και το όνομά του αφαιρέθηκε από το εθνικό μητρώο αιτούντων άσυλο τον Φεβρουάριο του 2021, έκτοτε όμως δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστεί ώστε να απελαθεί.

Ηδη από το 2016, τη χρονιά που οι Βρυξέλλες είχαν γίνει στόχος πολύνεκρης τζιχαντιστικής επίθεσης στο Μετρό και το αεροδρόμιό τους, οι αρχές είχαν λάβει «ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες» από «ξένη αστυνομική υπηρεσία» σύμφωνα με τις οποίες ο συγκεκριμένος άνδρας είχε ισλαμιστικό προφίλ και ήθελε να μεταβεί σε εμπόλεμη ζώνη για να συμμετάσχει στην τζιχάντ. Οι πληροφορίες ελέγχθηκαν, χωρίς αποτέλεσμα, ο Λασουέντ χαρακτηρίστηκε εν τούτοις γνωστός στη βελγική αστυνομία για «διακίνηση ανθρώπων, παράνομη παραμονή στη χώρα και έκθεση σε κίνδυνο της κρατικής ασφάλειας».

Η ακριβής διαδρομή που ακολούθησε μένει να αποσαφηνιστεί: ιταλική κυβερνητική πηγή δήλωσε χθες στο πρακτορείο Reuters πως ο Λασουέντ είχε φτάσει το 2011 στη Λαμπεντούζα, παρέμεινε για λίγο στην Ιταλία, ακολούθως ταξίδεψε στη Σουηδία, απελάθηκε όμως από εκεί και επέστρεψε στην Ιταλία, όπου το 2016 οι αρχές της Μπολόνια τον χαρακτήρισαν εξτρεμιστή και οι υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν τις κινήσεις του. Παράλληλα, ο σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε πως είχε «διαμείνει προσωρινά» στη Σουηδία, δεν ήταν όμως γνωστός στη σουηδική αστυνομία.

Αστυνομικοί της σήμανσης έξω από το καφέ που εντοπίστηκε και σκοτώθηκε από τις Αρχές ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης στις Βρυξέλλες

Οι προειδοποιήσεις

Σε ένα πρώτο στάδιο, η βελγική εισαγγελία είχε δηλώσει πως δεν υπήρχαν στοιχεία που να συνδέουν την επίθεσή του στις Βρυξέλλες με τη νέα έκρηξη της βίας στη Μέση Ανατολή – σύμφωνα ωστόσο με το βελγικό δίκτυο RTBF, μετά τον εντοπισμό πολυάριθμων μηνυμάτων που είχε ανεβάσει υπέρ των Παλαιστινίων, πλέον δεν το αποκλείει.

Για πιθανή σύνδεση ανάμεσα στον πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ και τη δολοφονία, την περασμένη Παρασκευή, του γάλλου φιλολόγου Ντομινίκ Μπερνάρ από έναν 20χρονο ισλαμιστή, ρώσο υπήκοο με καταγωγή από την Ινγκουσετία, είχαν κάνει λόγο εξαρχής και οι γαλλικές αρχές. Οπως έγινε γνωστό, ο δράστης, Μοχάμεντ Μογκούτσκοφ, που κρίθηκε χθες προφυλακιστέος από κοινού με τον 16χρονο αδελφό του και έναν επίσης ανήλικο εξάδελφό τους, είχε δημοσιοποιήσει πριν από την επίθεση βίντεο όπου έλεγε πως ενεργούσε στο όνομα του ISIS – και έκανε έναν «ανεπαίσθητο υπαινιγμό» στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

«Είναι αδύνατο σε ένα κράτος δικαίου να εξαλειφθεί απολύτως ο κίνδυνος της τρομοκρατίας» δήλωσε χθες από τα Τίρανα ο γάλλος πρόεδρος. Στο μεταξύ, το ανάκτορο των Βερσαλλιών εκκενωνόταν εκ νέου έπειτα από προειδοποίηση για βόμβα, για δεύτερη φορά από το Σάββατο.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Σχετικά Άρθρα

Παπαδημούλης: Κάνουν λάθος όσοι λένε ότι ο Τσίπρας είναι ευχαριστημένος με τον Κασσελάκη
Επικαιρότητα

Παπαδημούλης: Κάνουν λάθος όσοι λένε ότι ο Τσίπρας είναι ευχαριστημένος με τον Κασσελάκη

5 Δεκεμβρίου 2023
Ο στρατός του Ισραήλ λέει πως «ξετρύπωσε» 800 τούνελ της Χαμάς στη Γάζα
Επικαιρότητα

Ο στρατός του Ισραήλ λέει πως «ξετρύπωσε» 800 τούνελ της Χαμάς στη Γάζα

4 Δεκεμβρίου 2023
Mobbing στην Ελλάδα: Στην 3η θέση η χώρα μας στην Ευρώπη – Τα σημάδια της εργασιακής κακοποίησης
Επικαιρότητα

Mobbing στην Ελλάδα: Στην 3η θέση η χώρα μας στην Ευρώπη – Τα σημάδια της εργασιακής κακοποίησης

4 Δεκεμβρίου 2023
Μάστιγα η φοροδιαφυγή – Τι θεωρούν δίκαιο οι πολίτες για την πάταξη της
Επικαιρότητα

Μάστιγα η φοροδιαφυγή – Τι θεωρούν δίκαιο οι πολίτες για την πάταξη της

3 Δεκεμβρίου 2023
Ρίσι Σούνακ: Ζήτημα νόμου η παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο
Επικαιρότητα

Ρίσι Σούνακ: Ζήτημα νόμου η παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο

2 Δεκεμβρίου 2023
Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Τι πιστεύουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες
Επικαιρότητα

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Τι πιστεύουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες

2 Δεκεμβρίου 2023
Στικ νικοτίνης: Εφιάλτης για τους γονείς τα προϊόντα νικοτίνης που πωλούνται ελεύθερα στην αγορά
Επικαιρότητα

Στικ νικοτίνης: Εφιάλτης για τους γονείς τα προϊόντα νικοτίνης που πωλούνται ελεύθερα στην αγορά

1 Δεκεμβρίου 2023
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Το μήνυμα του για την επίσκεψη στην Αθήνα
Επικαιρότητα

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Το μήνυμα του για την επίσκεψη στην Αθήνα

30 Νοεμβρίου 2023
Γλυπτά του Παρθενώνα: Μια διαμάχη 200 ετών – Γιατί τα διεκδικεί η κάθε πλευρά
Επικαιρότητα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Μια διαμάχη 200 ετών – Γιατί τα διεκδικεί η κάθε πλευρά

30 Νοεμβρίου 2023
Κρήτη: Φέρνουν σόμπες από το σπίτι τους για να ζεσταθούν οι μαθητές
Επικαιρότητα

Κρήτη: Φέρνουν σόμπες από το σπίτι τους για να ζεσταθούν οι μαθητές

29 Νοεμβρίου 2023

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

    ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ

    • Αθλητική Φωνή (15)
    • Αττική – Piraeus (11)
    • Εν τη Πόλει (42)
    • Επικαιρότητα (155)
    • Λίγα λόγια και Σταράτα (13)
    • Σημαντικά (96)
    • Ταξιδεύοντας (1)
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
    ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    Copyright © 2023 DailyTVRadio
    No Result
    View All Result
    • Επικαιρότητα
    • Ταξιδεύοντας
    • Αθλητική Φωνή
    • Daily TV
      • Εν τη Πόλει
      • Λίγα λόγια και Σταράτα
      • Αττική – Piraeus

    © 2023 DailyTVRadio - Web Design & Development by .