ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ

 

«ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ» είναι μια ιδέα της προέδρου κ. Άννας Φόνσου κι ένας τίτλος που το καθιέρωσε εδώ και 29 χρόνια. Πρόκειται για ένα Ίδρυμα Κοινωφελές – Φιλανθρωπικό – Πολιτιστικό μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα το οποίο τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας.

Βασικός σκοπός του Ιδρύματος είναι η φιλοξενία ηθοποιών που βρίσκονται σε άσκημη οικονομική κατάσταση.  (Φ.Ε.Κ.:  Αρ. Φύλλου 477 / 18 Απριλίου 2002)

Επίσης στους σκοπούς του ιδρύματος είναι η ενεργή παρέμβαση στην πολιτιστική ζωή με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, η προώθηση με κάθε μέσο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η δημιουργία χώρων πολιτιστικής έκφρασης, η δημιουργία βιβλιοθήκης καθώς και η δημιουργία Θεάτρου του Δρόμου.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΤΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΝΑ ΦΟΝΣΟΥ

29/09/2013

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΑΡΙΤΑΚΗΣ: Κυρία Φόνσου μεγάλη μου χαρά να μιλάω μαζί σας. Όλοι γνωρίζουμε την καριέρα σας ως ηθοποιό, εδώ όμως θα μιλήσουμε για το μεγάλο σας όνειρο και μεγάλο στοίχημα μπορώ να πω, Το Σπίτι του Ηθοποιού. Πείτε μας σας παρακαλώ πότε ακριβώς γεννήθηκε η ιδέα αυτή και πόσα χρόνια παλεύετε για την υλοποίησή της ;

ΑΝΝΑ ΦΟΝΣΟΥ : Το Σπίτι του Ηθοποιού είναι αυτό που λέμε ήμουν νια και γέρασα, αυτό ακριβώς, είναι ένα όνειρο που ξεκίνησε πριν 25 χρόνια το 1988, με ένα καλό μου φίλο που δεν υπάρχει πια στη ζωή το Σαντοριναίο τον Κώστα, στην αρχή λέγαμε να κάνουμε ένα καφενείο, μετά το σπίτι του ηθοποιού, έτσι πούλησα το σπίτι μου στο Κολωνάκι και αργότερα όλη μου σχεδόν την περιουσία για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Στην αρχή με βοήθησε η πολιτεία και μετά καθόλου Έτσι το σπίτι χτίστηκε με δικά μου χρήματα και με χορηγίες απλών ανθρώπων. Αγοράσαμε, λοιπόν, δύο δικά μας κτίρια τα οποία βρίσκονται στην οδό Παναθηναίων 1 και Παναθηναίων 5, στα Κάτω Πατήσια. Έχουμε τελειώσει το ένα κτίριο με έξι ορόφους με ξενώνες και χώρους συγκέντρωσης και αναψυχής. Το κάθε δωμάτιο έχει τις ανέσεις του, το μπάνιο του, το air-condition του. Εδώ μπορούν να μένουν ηθοποιοί και μεγάλης ηλικίας και μικρότεροι που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να συντηρηθούν μόνοι τους. Το μεσημεριανό φαγητό και το βραδινό μας το παρέχει η Αρχιεπισκοπή, το πρωινό το παρέχουμε εμείς. Φιλοξενούμε 20 άτομα (ηθοποιούς) και δε χωράει κανένας άλλος πια. Στο δεύτερο κτίριο θα διαμορφωθούν χώροι  για πολιτιστικές δραστηριότητες όπως: Δραματική Σχολή, Παιδικό Θέατρο, Φυτώριο Νέων Ηθοποιών και Θέατρο της Γειτονιάς (στον πεζόδρομο που βρίσκονται τα κτήρια), Διαλέξεις & Ημερίδες, Εικαστικά, μουσικά και μικτές εκδηλώσεις, Video Art, Βιβλιοθήκη, Παρουσιάσεις βιβλίων, Θεατρικά Δρώμενα, Εκθέσεις. Αλλά για να γίνει και το δεύτερο αυτό κτίριο χρειαζόμαστε τη βοήθεια της πολιτείας αλλά και όλων των απλών ανθρώπων.

Β.Σ.: Στο σημείο αυτό λοιπόν θα σας έλεγα να μας δώσετε το λογαριασμό του Σπιτιού του Ηθοποιού, για όποιο αναγνώστη μας θέλει να βοηθήσει με οποιοδήποτε ποσό, είτε μικρό, είτε μεγάλο, ανάλογα τις δυνάμεις του καθενός, τη μεγάλη αυτή σας προσπάθεια.

Α.Φ.: Θα τον βρείτε στη σελίδα μας actorhouse.gr (ΑLPHA BANK 03442045225). Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων. Έτσι κι αλλιώς το Σπίτι του Ηθοποιού ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Εμείς έχουμε πάρα πολλά έξοδα, 2.000 ευρώ στο ρεύμα που τα πληρώνω εγώ τώρα, έξοδα για γραμματέα, λογίστρια, καθαρίστριες…

Β.Σ.: Η συμμετοχή της πολιτείας;
Α.Φ.: Καμία, η πολιτεία είναι απούσα.

Β.Σ.: Ποιοι έχουν δικαίωμα να φιλοξενηθούν στο Σπίτι του Ηθοποιού;

Α.Φ.: Βάσει καταστατικού προηγούνται αυστηρά οι ηθοποιοί και αν δεν υπάρχουν άλλες αιτήσεις ηθοποιών και υπάρχουν κενά δωμάτια τότε μπορούν να φιλοξενηθούν και άλλοι καλλιτέχνες. Να επισημάνω σε αυτό το σημείο πως το Σπίτι του Ηθοποιού δεν είναι ούτε γηροκομείο ούτε νοσοκομείο, από την άποψη πως δεν υπάρχουν γιατροί  κ.τ.λ. ,άρα οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να είναι υγιείς και κυρίως να αυτοεξυπηρετούνται.

Β.Σ. : Να μας μιλήσετε και για το ανοιχτό θέατρο, Νίκος Κούρκουλος, που υπάρχει στον προαύλιο χώρο του Σπιτιού του Ηθοποιού.

Α.Φ.: Το ανοιχτό θέατρο Νίκος Κούρκουλος, χωράει γύρω στα 200 άτομα και τους θερινούς μήνες φιλοξενεί πάρα πολλές αξιόλογες εκδηλώσεις, παραστάσεις, συναυλίες και η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό. Υπάρχει βέβαια ένα κουτί για ελεύθερη συνεισφορά του κοινού για την ενίσχυση του ιδρύματος. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε οργανώσει μία γιορτή για την επέτειο του γάμου του Αγαπημένου Γιάννη Βόγλη με την αγαπημένη σύντροφο της ζωής του, τη γλυκύτατη Μιράντα, γι’ αυτό το λόγο και δεν έχω πολύ χρόνο στη διάθεσή μου και να με συγχωρήσετε γι’ αυτό…

Β.Σ. : Α τι όμορφα, μπράβο, τις ευχές μου και την αγάπη μου στον αγαπημένο μου δάσκαλο, ήταν δάσκαλός μου, στα χρόνια της δραματικής σχολής. Να σας αποδεσμεύσω λοιπόν… Σας ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο πολύ δύσκολο αλλά και πολύ φιλόδοξο και αξιόλογο έργο σας.

Α.Φ. : Εγώ σε ευχαριστώ Βασίλη και σου εύχομαι ό,τι καλύτερο για σένα και την εκπομπή σου, (Ηθοποιός σημαίνει Φως, στο dailytvradio.gr) αλλά και για το περιοδικό σας (Faretra), γιατί ενδιαφέρεστε για τα πολιτιστικά του τόπου και ο πολιτισμός είναι ό,τι μας έχει απομείνει, είναι η βιτρίνα του τόπου μας.

 

Βασίλης Σαμαριτάκης

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: