Ανασφάλεια;;

Τρόποι να τη διαχειρίζομαι..

 

Ένα από τα βασικά προβλήματα που παρατηρούνται στις ανθρώπινες σχέσεις είναι η ανασφάλεια που τις διέπει.

Η ανασφάλεια είναι δυνατόν να επηρεάσει τόσο εμάς όσο και τον άλλον και κατά συνέπεια την σχέση.

Πολύ σημαντικό είναι να υπαρξει η επισήμανση ότι σε κάθε μορφή κοινωνικής σχέσης που συνάπτει ο άνθρωπος είναι δυνατόν να βάλλεται από ανασφαλή συναισθήματα.

Η κοινωνικοποίηση αφορά την σχέση μας με το ευρύτερο περιβάλλον.

Την μαθαίνει ο άνθρωπος από τα πρώτους μήνες της ζωής του.

Για πολλούς ανθρώπους όμως η ασφάλεια τους κρεμιέται κυριολεκτικά από την σύναψη των σχέσεων του συντρόφου τους των συνεργατών τους των φίλων τους ακόμα και από την οικογένειά τους.

Πόσο λειτουργική είναι  όμως αυτή η μορφή ασφάλειας όταν εξαρτάται ετεροκαθορισμένα, δηλαδή  από άλλα άτομα;

Πόσο ανθεκτική είναι η ασφάλεια μου όταν βάλλεται κι από την παραμικρή υποψία αιχμής που θα νιώσουμε από τον άλλον και την μεταφράζουμε αρνητικά;

Είναι πολλές φορές όμως που η ανασφάλεια μας έχει για πηγή συγκεκριμένες πεποιθήσεις που αν εκπληρώνονται στην ζωή μας τότε είναι πιθανόν να κλονίζεται η εσωτερική μας ασφάλεια.

Για παράδειγμα.. είναι σε πολλούς ανθρώπους η εσωτερική ασφάλεια τους συνυφασμένη με την οικονομική ευμάρεια .

Και δεν είναι τυχαίο φυσικά που λόγω της οικονομικής κρίσης είναι συχνές οι αυτοκτονικές διαθέσεις όπως βλέπουμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (και όσα δεν βλέπουμε)…οι κρίσεις πανικού σύμφωνα με τους ψυχολόγους ψυχιάτρους κοινωνικούς λειτουργούς.

Οπωσδήποτε δεν είναι ανεξάρτητη η ισορροπία στην ζωή μας από την αποδοχή των άλλων αλλά και από το να πληρούνται οι βασικές ανάγκες της ικανοποίησής σύμφωνα με τον Maslow

Προσοχή όμως…

Βοηθά πολύ την εσωτερική μας ισορροπία πρωτίστως αν η ασφάλεια μας ξεκινά και τελειώνει από την ελπίδα και την πίστη μιας πιο διαχρονικής ασφάλειας που θα είναι πέρα από τις μικρότητες των περισσοτέρων κοινωνικών σχέσεων και πέρα από τις υλικές δικλείδες που μας εξασφαλίζουν τις καταναλωτικές μας ανάγκες.

Και τι εννοούμε με τα παραπάνω;

 1. Ας είμαστε πιο βέβαιοι για την προσωπικότητα μας και μέσω της εσωτερικής μας αναζήτησης. Ας εμπιστευτούμε τον άλλον χωρίς να αποζητάμε ανταλλάγματα..
 2. Φυσικά και είναι απαραίτητο να ορίζουμε την εσωτερική μας πειθαρχία στα συναισθήματα μας ώστε να ελέγχουμε τις κατά καιρούς συγκινήσεις που τις περισσότερες φορές η  μας απομακρύνουν από τους άλλους η μας προσκολλούν εξαρτητικα στους άλλους.
 3. Με απλότητα να διάγουμε τις σχέσεις μας και να διαχειριζόμαστε τις κοινωνικές μας επαφές με αποκλειστικό άξονα την Αλήθεια και την Ειλικρίνεια.
 4. Σύμφωνα με τον νομό της έλξης ελκύονται αυτά που σκεφτόμαστε Οπότε είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε το σκεπτικιστικό μας απόθεμα ανάλογα με τα συναισθήματα μας τα ειλικρινή και τα αληθινά.
 5. Συχνά να γινόμαστε παρατηρητές και σκληροί επιτιμητές των άλλων που ασχολούνται από θέσεις κύρους και εξουσίας σε διάφορους τομείς της ζωής, για παράδειγμα, πολιτικούς, ηγετικά στελέχη εκκλησιών ,διευθυντές μεγάλων φορέων κ.λπ. και στερούμε υποσυνείδητα την πρωτοβουλία και την ελευθερια έκφρασης από τον ίδιο μας τον εαυτό.
 6. Χρειάζεται να είμαστε εμείς το πρώτο Όνομα στο σενάριο της ζωής μας .Μπορώ να το κάνω για μένα και για τα άτομα που αγαπώ.
 7. Ρίσκο για την αντιμετώπιση του φόβου μου για όποιο είδος φόβου

που με εγκλωβίζει στην ατολμία και.  στην κατάκτηση αυτού συναισθήματος και με οδηγεί στην καταστροφολογία.

 

Πως μπορούν να ξεκινούν να ενεργοποιούνται όλα τα παραπάνω;

Βάζοντας το κατάλληλο κλειδί στην κλειδαριά της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και δεν είναι άλλο από το μεγάλο χρυσό κλειδί της ΑΥΤΟΑΠΟΔΟΧΗΣ.

Καταρχάς είναι απόλυτα απαραίτητο να αποδεχθούμε πόσο ανασφαλείς είμαστε.

Να καταπολεμηθεί με αυτόν τον τρόπο  η αυτοκατάκριση  μας και η ντροπή μας  πιθανόν για την «δειλία » μας

Εσωτερίκευση της ιδέας ότι πιο αδύναμοι θα νιώσουμε όταν δεν εκδηλώνουμε τα αληθινά μας συναισθήματα στους άλλους μακριά από εγωκεντρικά  κίνητρα.

Είναι πολύ πιο παραγωγικό για τον εσωτερικό μας εαυτό η ειλικρίνεια στα συναισθήματα μας ακόμα κι αν νιώσουμε ότι θα δυσαρεστηθούμε  από την ανταπόκριση του άλλου και νιώσουμε ευάλωτοι.

Αυτό θα ναι  προσωρινή κατάσταση  και ο πόνος θα ναι παραγωγικός που θα μας κάνει να στεκόμαστε στα πόδια  μας.

Τα ωφελη  βέβαια της αυτοαποδοχης  και της εδραίωσης της ασφάλειας στην ζωή μας είναι πολλά και πραγματικά.

Και το καλύτερο;;

Είναι εμφανή στην ζωή μας από την πρώτη στιγμή που θα αποδεχθούμε τον εαυτό μας. Ποια είναι αυτά, λοιπόν;

 

 1. Εστιάζουμε στο πραγματικό πρόβλημα κάθε φορά και δεν «ζαλιζόμαστε» ψάχνοντας να βρούμε το ποσοστό ευθύνης που έχει ο ένας και ο άλλος για το δικό μας θέμα.
 2. Ξεκαθαρίζεται μέσα μας «ποιανού είναι το πρόβλημα» Τις πιο πολλές φορές όπως μου ‘χει δείξει η επαγγελματική μου εμπειρία στις ανθρώπινες σχέσεις, πως ασχολούμαστε με λ των άλλων που τα έχουμε χρεωθεί εμείς.!!
 • Οι επιλογές μας είναι αποδοτικές για μας και για τους άλλους γύρω μας. Συγχρονίζονται απόλυτα με τις ανάγκες μας αφουγκραζομενοι. φυσικά και τις ανάγκες του άλλου η των αλλων.Σημαντικό αυτό για την σύναψή υγιών σχέσεων στην συντροφικότητα στις επαγγελματικές  μας συνεργασίες καθώς  στην οικογενειακούς μας δεσμούς βέβαια.
 1. Καταπολεμιέται η υποχωρητικότητα μας και η συνεχομένη αγχώδης διέγερση να προσπαθούμε την τελειότητα.
 2. Ξεχρεώνεται το μεγάλο ψυχικό κόστος τη αίσθησης πως θα εγκαταλειφθούμε η θα απορριφθούμε Στην  τελική μένουν δίπλα μας αυτά τα άτομα  που μας αγαπούν για αυτό που είμαστε .Με τις αδυναμίες μας και τα χαρίσματα μας Όσο για τους άλλους.. ίσως κάποια στιγμή να αποτελέσουμε αφορμή όταν κάνουν ανάκληση της σχέσης μας μαζί τους και να βελτιωθούν και εκείνοι ως προσωπικότητές.
 3. Η αποφασιστικότητα μας σαφώς βελτιώνεται γιατί η ανασφάλεια είναι η πηγή που απορροφά την ικανότητα μας να συγκεντρωνόμαστε και να λειτουργούμε με ηρεμία.

 

Δεν χρειάζεται ούτε να λειτουργούμε επιθετικά με την πρόφαση του δυναμισμού ούτε όμως και παθητικά με την πρόφαση του «καλού ανθρώπου» .

Χρειάζεται να είμαστε πεπεισμένοι ότι η προσωπικότητα μας έχει δυνατότητες βελτίωσης πιο βαθιές από ότι βλέπουμε και ακούμε και πιάνουμε…αλλά με ότι αισθανόμαστε.

Αυτό που  αισθανόμαστε όμως να το βιώνουμε και ως πράξη ζωής με στόχο την Αλήθεια και την Ειλικρίνεια στην ζωή μας μακριά από τον φόβο της καταστροφολογίας  και πάντα με το πνεύμα της ισορροπίας.

Κάπως έτσι είναι και οι ευχές της αρθρογράφου για όλους τους αναγνώστες την νέα χρονιά έρχεται…

Καλές γιορτές σε όλους με Αγάπη και Ασφάλεια..

 

 

 

Σημείωση : «Τα άρθρα που φιλοξενεί η σελίδα έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα.
Απαραίτητη η συμβουλή γιατρού όταν απαιτείται.

Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.»

Νίκη Χατζηχαλεπλή

Κοινωνική Λειτουργός και παιδαγωγός

 

https://www.dailytvradio.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: