Αύγουστος .. Μήνας γευστικών εκπλήξεων .

 

Μπήκαμε στον Αύγουστο και οι βουτιές δίνουν και παίρνουν  η στήλη και εγώ προσωπικά σας προτείνουμε ελεγμένες βουτιές  σε απίθανα πιάτα με νόστιμα παραδοσιακά φαγητά και γεύσεις .

 

Ντοματοκεφτέδες

 

Υλικά

  • 200 γρ. ντομάτες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτά φετάκια
  • 150 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 1/2 μάτσο βασιλικός, ψιλοκομμένος
  • 50 ml ελαιόλαδο + για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 80° C. Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βράζουμε 2 κιλά από τις ντομάτες για 30 δευτερόλεπτα και τις βάζουμε αμέσως σε λεκάνη με παγάκια. Τις κόβουμε στα 4 και πετάμε φλούδες, κοτσάνια και σπόρια. Τις βάζουμε σε μπολ με τα 50 ml ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και απλώνουμε τις ντομάτες σε μία στρώση. Βάζουμε πάνω σε κάθε κομμάτι 1 φετούλα σκόρδο και ψήνουμε για 6 ώρες και από τις δύο πλευρές. Ξεφουρνίζουμε και τις ψιλοκόβουμε. Τρίβουμε τις υπόλοιπες ντομάτες, τις αλατίζουμε και τις σουρώνουμε καλά. Τις βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 3 ώρες. Πλάθουμε σε κεφτεδάκια (αν το μείγμα είναι πιο υδαρές από όσο θέλουμε, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας αλεύρι). Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τόσο ελαιόλαδο ώστε να καλύψει τo 1/3 του σκεύους, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τους ντοματοκεφτέδες για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.

 

 

 

Μουσακάς

Υλικά

Για τα λαχανικά

  • 500 γρ. μελιτζάνες φλάσκες, καθαρισμένες και κομμένες σε στρογγυλές φέτες
  • 2 κουτ. σούπας αλάτι
  • 2 πιπεριές κέρατα, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια περίπου 4 εκ.
  • 8 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε ροδέλες
  • 5 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • 40 ml ελαιόλαδο + ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον κιμά

  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος και κιμά αρνίσιο
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • 250 γρ. κρεμμύδια ξερα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 90 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 400 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
  • 3 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 5 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη
  • 1/3 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για την κρέμα γιαουρτιού

  • 700 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
  • 4 αυγά
  • 120 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαυροκούκι (προαιρετικά)

Διαδικασία

Λαχανικά: Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε τις μελιτζάνες, τις πασπαλίζουμε με τις 2 κουτ. σούπας αλάτι και τις καλύπτουμε με κρύο νερό. Τις αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα, για να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε, τις στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν.

Παράλληλα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 120° C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Απλώνουμε τις ντομάτες σε μία στρώση, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσουν. Ξεφουρνίζουμε και τις αφήνουμε στη λαμαρίνα να κρυώσουν.

Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 5 εκ. ελαιόλαδο από τον πυθμένα του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε δόσεις, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι, για τουλάχιστον 30 λεπτά. Αλλάζουμε τακτικά το απορροφητικό χαρτί με καινούργιο. Τηγανίζουμε και τις πιπεριές για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά και τις αφήνουμε και αυτές σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από το λάδι.

Κιμάς: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά και τα σοτάρουμε χωρίς λιπαρή ουσία σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 – 20 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει ο κιμάς και να γίνει σπυρωτός. Ρίχνουμε το λάδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, τη δάφνη, το μαϊντανό, αλατοπίπερο και 400 ml νερό. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τη δάφνη. Ρίχνουμε το βασιλικό και ανακατεύουμε.

Μουσακάς: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.

Απλώνουμε στο ταψί τις μελιτζάνες σε στρώσεις, σκορπίζουμε το βασιλικό και από πάνω απλώνουμε τις μισές φέτες ντομάτας και τις πιπεριές. Αδειάζουμε τα υγρά του ταψιού με τις ντομάτες σε ένα βαθύ μπολ.
Αδειάζουμε πάνω από τα λαχανικά τον κιμά και στρώνουμε ομοιόμορφα. Απλώνουμε πάνω από τον κιμά τις υπόλοιπες ντομάτες.

Ρίχνουμε στο μπολ με τα υγρά της ντομάτας το γιαούρτι, τα αυγά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε να σκορπιστεί ομοιόμορφα. Απλώνουμε την κρέμα γιαουρτιού στο ταψί, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και σκορπίζουμε, αν θέλουμε, το μαυροκούκι. Ψήνουμε για περίπου 45 – 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το μουσακά να «σταθεί» για περίπου 20 λεπτά και σερβίρουμε.

 

Φανουρόπιτα

Υλικά

Η παράδοση θέλει τη φανουρόπιτα να έχει μονό αριθμό υλικών.

  • 1⅓ κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 1 κούπα σπορέλαιο + επιπλέον για το ταψί
  • 1½ κούπα χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
  • 2 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για το ταψί
  • 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κούπα καρύδια, σπασμένα
  • 1 κούπα σταφίδες ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την κρυσταλλική ζάχαρη, το σπορέλαιο, τον χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ. Ομογενοποιούμε ανακατεύοντας καλά με μια κουτάλα. Ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας απαλά, και στο τέλος τις σταφίδες με τα καρύδια. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 50 λεπτά. Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε αν η φανουρόπιτα έχει ψηθεί σωστά μέχρι μέσα και τη βγάζουμε από τον φούρνο. Αν θέλουμε, αφού κρυώσει, πασπαλίζουμε τη φανουρόπιτα με ζάχαρη άχνη.

 

 

ΒΙΚΥ ΚΑΑΜΠΕΛΑ ΜΙΧΑ

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: