Χριστόφορος Παλαίσιης

“Πάντοτε την καλοσύνη να σιεις στην συλλοήν τζ οπως κάμεις έτσι εννάβρεις εις την άλλην σου ζωή”
Τον πρώτο της χρόνο συμπληρώνει η στήλη Τέχνης Μέθεξης, και το εορταστικό άρθρο ξεκινάει με ένα τετράστιχο που υμνεί την καλοσύνη, μέσα από την πέννα του μεγάλου αυτού ποιητή.
Αφιερωμένο λοιπον, σε εναν καλλιτέχνη με καταγωγή την πολυπόθητη μου πατρίδα.
Σε εναν λαϊκό ποιητή (πρωτοποιητάρη)  γεννημένο το 1872 στην κοινότητα Αυγόρου. Το δεύτερο από τα εφτά παιδιά του Θεοχάρη και της Παρασκευούς Τσαγγάρη.
Ενα παιδί που τελείωσε την εποχή αυτή το Δημοτικό Σχολείο με άριστα και παρόλη την αγάπη του για τα γράμματα και την επιθυμία του να σπουδάσει, εξαιτίας μιας παλιάς του περιπέτειας με ελονοσία αλλά και εξαιτίας της φτώχειας αναγκάστηκε να ασχοληθεί με την καλλιέργεια της γης ακολουθώντας το επάγγελμα της οικογένειας.

Ο έρωτάς του, με την μετέπειτα σύζυγό του και μητέρα των εφτά παιδιών του, στάθηκε η αφορμή για να εκδώσει το πρώτο του ερωτικό τραγούδι. Από τότε άρχισε να ασχολείται με την ποίηση και την πώληση ποιητικών φυλλάδων, από χωριό σε χωριό.

Η ποίησή του ήταν συνήθως κοινωνική, με θεματολογία εμπνευσμένη από γεγονότα της ζωής του τόπου και από έρωτες με ή χωρίς ανταπόκριση. Έγραψε επίσης ποιήματα θρησκευτικού περιεχομένου, σατιρικά, «μυλλωμένα» καθώς και τσιαττιστά.

Απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών.
…Χριστόφορος Παλαίσιης .
Ένας απο αυτούς που καθιέρωσαν το Αυγόρου Λίκνο της παράδοσης και του Πολιτισμού εκφράζοντας τα συναισθήματα του ψυχικού του κόσμου ζωγραφίζοντας με λεξεις  την κάθε στάξη  του δικού του μελανιου στο χαρτί
Η προτομή του δεσπόζει στην πλατεία του χωριου, δίπλα στην ιστορική και λεηλατημένη απο τους βάρβαρους, επίδοξους εραστές του νησιού, εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Εκδηλώσεις και φεστιβάλ κάθε χρόνο σε Ελλάδα, Κύπρο και Βρεττανία αφιερώνονται στη μνήμη και το έργο του.
… Για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι μικρότεροι…

Σκευή Γιαπανη -Paskevision 

 

https://www.dailytvradio.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: