Διάλειμμα… τέλος: Νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Μετά από ένα τριήμερο χωρίς παραβιάσεις στο Αιγαίο η Τουρκία επέστρεψε την Παρασκευή στην πάγια τακτική των παραβάσεων και των παραβιάσεων από τα τουρκικά μαχητικά της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ σημειώθηκαν τρεις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας στο βορειονανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, μία εικονική αερομαχία (εμπλοκή) με ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά αεροσκάφη, καθώς επίσης και τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Οι παραβιάσεις έγιναν από τρεις σχηματισμούς τουρκικών αεροσκαφών (3 (2×2 F-16 & 1×2 F-4). Στην παραβατική δραστηριότητα από πλευράς Τουρκίας συμμετείχε και ένα κατασκοπευτικό CN-235.

Σημειώνεται ότι το διήμερο της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και της συνάντησης που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – αλλά και την επομένη, την Πέμπτη – δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις στο Αιγαίο από τουρκικά αεροσκάφη. Και πολλοί ήταν αυτοί που υποστήριζαν πως αυτό ίσως να αποτελεί και ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης. Φαίνεται όμως ότι η Άγκυρα επέστρεψε πολύ γρήγορα στην γνώριμη τακτική της.

Μένει να φανεί αν οι συνομιλίες που θα έχουν ο έλληνας υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, με τον τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο τη συνόδου των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 13 και 14 του μηνός θα φέρουν κάποιο αποτέλεσμα.

 

http://in.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: