Ελλάδα, Νομός Έβρου

Σας είχαμε υποσχεθεί ότι θα αναφερθούμε  από την στήλη για τα Νησιά της Ελλάδας μας ανά περιφέρεια και Νομό .

Σήμερα λοιπόν ξεκινάμε από τον Νομό Έβρου .
Ο Νομός Έβρου βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας, στο φυσικό σύνορο της χώρας με την Βουλγαρία στα βόρεια και την Τουρκία στα ανατολικά, αποτελεί δε το ένα από τα τρία τριεθνή σημεία που υπάρχουν στην Ελλάδα. Δυτικά συνορεύει με τον Νομό Ροδόπης, η πρόσβαση στον οποίον γίνεται μέσω της Εγνατίας Οδού και στα νότια βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος.
Χιλιομετρικά αποτελεί τον πλέον απομακρυσμένο νομό από την Αθήνα καθώς η πρωτεύουσα του νομού, Αλεξανδρούπολη απέχει 840 χλμ. από αυτήν, 340 χλμ. από την Θεσσαλονίκη, 295 χλμ. από την Κωνσταντινούπολη και 60 χλμ. από την Κομοτηνή, που αποτελεί την έδρα της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Ονομάστηκε Νομός Έβρου από τον ομώνυμο ποταμό, τον μεγαλύτερο των Βαλκανίων, που διασχίζει το βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας στα σύνορα[5]. Είναι το φυσικό σύνορο της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες Τουρκία και Βουλγαρία.

Ας ρίξουμε μία ματιά στην Ιστορία του.

Ως μέρος της δυτικής Θράκης, η επικράτεια του νομού Έβρου ακολουθεί την μοίρα ολόκληρης της δυτικής Θράκης.
Το 1821, περιοχές του Έβρου επαναστάτησαν, όπως τα Λάβαρα και η Σαμοθράκη. Ωστόσο η ενσωμάτωση στην Ελλάδα δεν ήρθε παρά μόνο το 1920, όταν η Βουλγαρία υποχρεώθηκε να παραδώσει την Θράκη στην Ελλάδα, σύμφωνα με την συνθήκη του Νεϊγί-συρ-Σεν.
Αρχικά ήταν μέρος του νομού Θράκης αλλά ο νομός διαιρέθηκε το 1930 στους σημερινούς νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.
Κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1919-1922, στον Έβρο κατέφθασαν πολλοί πρόσφυγες και χτίστηκαν νέες πόλεις όπως η Ορεστιάδα. Η κοιλάδα του ποταμού Έβρου έχει πλημμυρίσει αρκετές φορές, ιδιαίτερα τα έτη 1997, 2005 και 2006.

Γεωγραφικά μπορούμε να πούμε.
Ο Έβρος είναι ένας από τους μεγαλύτερους νομούς της Ελλάδας. Αποτελεί μέρος του γεωγραφικού διαμερίσματος Θράκης (δυτική Θράκη), και περιλαμβάνει τη νήσο Σαμοθράκη στο βόρειο Αιγαίο.
Ο νομός έχει μήκος περίπου 150 χιλιόμετρα από βορρά προς νότο (εξαιρουμένης της Σαμοθράκης).
Το πλάτος του νομού κυμαίνεται από 70 έως 100 χιλιόμετρα από ανατολή προς δύση. Οι σημαντικότεροι ποταμοί είναι ο Έβρος και ο παραπόταμος του, Άρδα.
Η οροσειρά Ροδόπη καλύπτει τα δυτικά και βορειοδυτικά του νομού. Στα νότια ο νομός βρέχεται από το Αιγαίο πέλαγος.
Η κοιλάδα του Έβρου είναι επίπεδη, ωστόσο η νήσος Σαμοθράκη είναι ορεινή.
Τα παραλιακά τμήματα του νομού έχουν κυρίως μεσογειακό κλίμα, ενώ τα βορειότερα τμήματα και τα ορεινά έχουν ψυχρότερο ηπειρωτικό κλίμα.

Γεωργία και Κτηνοτροφία
Στην περιφέρεια του νομού και κυρίως στα χωριά, κύρια ενασχόληση των κατοίκων είναι η καλλιέργεια γης και η παραγωγή αγροτικών προϊόντων, ατομικά και συλλογικά μέσω των τοπικών συνεταιρισμών.
Οι αγρότες της περιοχής καλλιεργούν κυρίως βαμβάκι, σιτάρι και τεύτλα. Η κτηνοτροφία αποτελεί τη δεύτερη σε σπουδαιότητα απασχόληση των κατοίκων της περιφέρειας του νομού, εντούτοις υπάρχει μεγάλη πτώση στον τομέα. Παλιότερα ο Έβρος είχε το μεγαλύτερο ποσοστό στην παραγωγή κρέατος στην Ελλάδα.
Παροχή Υπηρεσιών
Σήμερα ο τριτογενής τομέας παραγωγής αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά του έναντι της πρωτογενούς παραγωγής.
Έτσι όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού και κυρίως νέοι στρέφονται στην παροχή υπηρεσιών.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται τουριστική ανάπτυξη στον νομό.
Στα παράλια του κατασκευάζονται συνεχώς νέες υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις αυξάνοντας την δυνατότητα φιλοξενίας στην Αλεξανδρούπολη σε αριθμό κλινών και σε ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών.
Γύρω από τις περιοχές που βρίσκονται οι δύο προστατευόμενες περιοχές, το δάσος της Δαδιάς και ο υγροβιότοπος του ποταμού Έβρου, δημιουργούνται μονάδες αγροτουρισμού και οικοτουριστικά κέντρα.
Στην περιοχή του ποταμού Άρδα κάθε χρόνο διοργανώνεται συνάντηση νέων.

 

Πρωτεύουσα Αλεξανδρούπολη
Δήμοι 5
Διοίκηση  
 • Αντιπεριφερειάρχης Δημήτριος Πέτροβιτς
Διοικητική διαίρεση  
 • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Γεωγραφικό διαμέρισμα Θράκη
Έκταση  
 • Συνολική 4.246 τ.χλμ
 • Κατάταξη
Πληθυσμός  
 • Συνολικός 147.947 (2011)
 • Κατάταξη πληθ. 22η
 • Πυκνότητα 34,88 κάτ./χλμ²
 • Κατάταξη πυκν. 54η
Ταχ. κώδικες 68* **
Πιν. αυτοκινήτων ΕΒ(Αλεξανδρούπολη), ΟΡ(Ορεστιάδα)

 

 

 

Σημείωση :   Όλα τα ανωτέρω στοιχεία προέρχονται από Έγκυρες πηγές .

 

Συντακτική Ομάδα 

 

https://www.dailytvradio.gr

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: