Ένας Φεβρουάριος γεμάτος γλέντια γεύσεων .

 

Μπήκαμε για τα καλά στον Μήνα με τα γλέντια και τα πολλά μεζεδάκια .

Έρχεται σε λίγες μέρες και η Τσικνοπέμπτη  όπότε θα σας δώσουμε κάποιες προτάσεις αλλά μην ξεχνάτε και τις δικές σας οικογενειακές παραδοσιακές συνταγές .

Καλά να περάσετε και μην ξεχνάτε καλό είναι το εκλεκτό φαγητό αλλά

 <<Πάν μέτρον Άριστον>>

 

 

Κασερόπιτα

 

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλο χωριάτικο για πίτες
  • 60 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 900 γρ. κασέρι της αρεσκείας μας, τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Διαδικασία

Γέμιση: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα να αρχίσει να δένει, να γίνει σαν κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα. Προσθέτουμε στην κρέμα σιμιγδαλιού τα αυγά, το κασέρι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση στο ταψί πάνω στα φύλλα. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να ψηθεί η γέμιση.

 

 

 

Λιγκουίνι με κιμά από χωριάτικο λουκάνικο

 

Υλικά

  • 500 γρ. λιγκουίνι
  • 300 γρ. χωριάτικο λουκάνικο της αρεσκείας μας (αφαιρούμε το περίβλημα και ψιλοκόβουμε τη σάρκα)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
  • 300 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα
  • 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Για το γιαούρτι

  • 500 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή

 

Διαδικασία

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τον κιμά για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον μαϊντανό, αλατοπίπερο και 150 ml νερό. Mαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνει ο κιμάς και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.

Βράζουμε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε, αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τον κιμά και ανακατεύουμε.

Γιαούρτι: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το σκόρδο, το λάδι και την πάπρικα.

Σερβίρουμε τα λιγκουίνι με τον κιμά και περιχύνουμε με όσο από το γιαούρτι θέλουμε.

 

 

Πάστα φλόρα

 

Υλικά

  • 240 γρ. βούτυρο αγελάδος, παγωμένο, σε κυβάκια + λίγο ακόμα για το βουτύρωμα του σκεύους
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 170 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 60 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στον πολυκόφτη σε σκόνη
  • 2 αυγά
  • 470 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 450 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο ή άλλη

 

Διαδικασία

Στο μίξερ ανακατεύουμε με το φτερό το βούτυρο με το αλάτι και τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να αναμειχθούν. Προσθέτουμε την αμυγδαλόσκονη, συνεχίζοντας το χτύπημα, και τα αυγά σταδιακά.

Ρίχνουμε σιγά σιγά 120 γρ. από το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια ενιαία λεία ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και βουτυρώνουμε την ταρτιέρα.

Κρατάμε στην άκρη ένα κομμάτι ζύμης, στο μέγεθος μέτριου μανταρινιού, και την υπόλοιπη τη βάζουμε στην ταρτιέρα. Απλώνουμε, πιέζοντας με τα χέρια μας τη ζύμη ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα του σκεύους ισόπαχα. Απλώνουμε τη μαρμελάδα ομοιόμορφα.

Με τη ζύμη που κρατήσαμε πλάθουμε λεπτά μπαστουνάκια και στολίζουμε το γλυκό. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει τραγανή.

ΒΙΚΥ ΚΑΑΜΠΕΛΑ ΜΙΧΑ

 

 

https://www.dailytvradio.gr

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: