ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Τα βήματα  για να καταφέρω να αλλάξω ότι δεν μου αρέσει στην ζωή μου.

Αν ρωτηθεί κάποιος: ¨ Θες να αλλάξεις κάποια πράγματα στην ζωή σου?

Οι πιθανές απαντήσεις είναι:

α)Φυσικά και θέλω να αλλάξω πολλά ή λίγα πράγματα στην ζωή μου

β)Δεν το έχω σκεφτεί αλλά σίγουρα κάτι θα χρειάζεται

γ) Νομίζω ότι όλα είναι καλά και είμαι ευχαριστημένος με όσα έχω..

Κάπως έτσι θα ναι οι απαντήσεις..

Στην ερώτηση : Αν είναι όμορφη η αλλαγή στην ζωή μας?

Γενικώς ,θα απαντηθεί ότι καλό είναι να αλλάζουμε επειδή μέσω της αλλαγής ανανεωνόμαστε, νιώθουμε ευχάριστα  κλπ.

Τελικά αν ρωτήσουμε κάποιον τι άλλαξε στην ζωή του έστω τον τελευταίο χρόνο θα δυσκολευτεί να απαντήσει ή θα επικεντρωθεί  σε κάποιες αλλαγές που έχει κάνει στο σπίτι του στο  αυτοκίνητο του  ή στην εξωτερική εμφάνιση.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η αλλαγή για τον καθένα μας επικεντρώνεται συνήθως σε υλικά, σε αποκτήματα, σε οτιδήποτε, γενικώς, φαίνεται και μας αποπνέει μια νότα ανανέωσης και άμεσης ικανοποίησης.

Όταν μιλάμε για αλλαγή και μάλιστα ουσιαστική όχι με σύντομη ημερομηνία λήξης όπως αυτή  του φρέσκου γάλακτος αλλά που να αποτελεί την προϋπόθεση  για να γίνει  η μεταβολή και στο σπίτι μας  και στην δουλειά μας  και στις σχέσεις μας , ακόμα και στην απόκτηση ή την όμορφη διατήρηση των ήδη όσων έχουμε  και μας αντιπροσωπεύουν ως προσωπικότητες και μας ολοκληρώνουν συναισθηματικά.

Τότε ,λοιπόν συζητάμε για την αλλαγή σε πεποιθήσεις μας , σκέψεις μας, και γενικότερα στην συμπεριφορά μας απέναντι στον εαυτό μας και στους άλλους …και στα άλλα.

Η αλλαγή  δεν είναι απαραίτητο να μας τρομάζει και να μας  αποσυντονίζει σαν ιδέα .

Πιθανός να χρειάζεται να γίνει κάποια μορφή μεταβολής στον τρόπο που σκεφτόμαστε.

Είναι αρκετά σημαντικό να αντικαταστήσουμε  με νέες ιδέες και να μεταστρέψουμε την λειτουργία μας στις σχέσεις που διατηρούμε.

Γιατί όχι και να τροποποιήσουμε κάποιες συμπεριφορές που υιοθετούσαμε όλα μας τα χρόνια και παγίωναν συναισθήματα που μας βάραιναν.

Το αποτέλεσμα τέτοιων αλλαγών  είναι σημαντικό και έντονα ανανεωτικό για τον καθένα.

Όταν  περπατάμε στην καθημερινότητα μας με  το νέο μας κοινωνικό  outfit  ίσως και να αντικατασταθούν πρόσωπα ,πράγματα και καταστάσεις.

Ουσιαστικά  προκύπτει παραλλαγή στις κοινωνικές σχέσεις που συνάπτουμε επειδή πλέον οι ανάγκες μας ,οι επιθυμίες έχουν επαναπροσδιοριστεί και μπορούμε να μπούμε σε μια νέα ανταλλαγή με συναισθήματα και σκέψεις με πρόσωπα που θα ελκύσουμε στην ζωή μας αλλά και με τα ήδη υπάρχοντα .

Όλα τα παραπάνω είναι πολύ όμορφα όταν διαβάζουμε ουσιαστικά για ένα κοινωνικό makeover της ζωής μας.

Τι συμβαίνει όμως και δυσκολευόμαστε να αλλάξουμε ;

Αυτό συμβαίνει επειδή ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ

Αντιστεκόμαστε στην αλλαγή είτε αφορά τον εσωτερικό εαυτό μας (αλλαγή στον τρόπο που σκέφτομαι κ.λ.π )είτε τον εξωτερικό εαυτό μας,(λόγου χάρη να αποκτήσω τα σωματικό βάρος που θέλω κ.λ.π) είτε τον χώρο που ζω (ανακαίνιση στο σπίτι μου) είτε στην απόκτηση κάτι νέου (π.χ  ένα αυτοκίνητο κ.λ.π)

Για ποιόν λόγο συμβαίνει αυτή η αντίσταση στην αλλαγή  μου?

Καταρχάς , χρειάζεται να επισημανθεί ότι δεν είναι ένας λόγος. Οι πιθανοί λόγοι είναι αρκετοί και διαφέρουν κατά περίπτωση του καθενός μας . Επίσης οι λόγοι αντίστασης λειτουργούν ως ντόμινο επειδή ό ένας λόγος  έχει άμεση συνοχή με τον επόμενο …κάτι σαν αλυσίδα .

Ας σταθούμε λοιπόν σε θετικές δηλώσεις ώστε να προκύπτει η αλλαγή στη ζωή μας

Χρειάζεται άρα:

  1. Να εντοπίζω τι θέλω ακριβώς να τροποποιήσω . Ποια είναι η συγκεκριμένη αλλαγή που θέλω να επιδιώξω.
  2. Να ελέγχω εσωτερικά τον εαυτό μου προκειμένου να βρω τα σημεία που με εμποδίζουν ή έρχονται ως αντικίνητρα για την επιθυμητή μου μεταβολή.
  3. Να συνειδητοποιήσω ότι μια αλλαγή δεν είναι ένα μαγικό θαύμα που θα γίνει όσο διαρκεί το τρίψιμο στο λυχνάρι του Αλαντίν.
  4. Να εξασκήσω την υπομονή μου και την επιείκεια μου στις αντιξοότητες που είναι πολύ πιθανό να έρθουν όσο έχω μπει σε σχεδιασμό ανακαίνισης του εγώ μου. Να πολεμηθεί η ανυπομονησία μου ,δηλαδή να μάθω να …αναμένω.
  5. Να συναναστρέφομαι με πρόσωπα που θα με ενθαρρύνουν ώστε να αλλάξω. Να αποφεύγω ή έστω να περιορίσω τις επαφές μου με ανθρώπους που με καθηλώνουν στην αναβλητικότητα ή με προσκολλούν στο νοσηρό μου παρελθόν.
  6. Να αναλάβω τις ευθύνες μου! Φυσικά και κάθε αλλαγή προϋποθέτει ανασκόπηση κάποιων νοσηρών παρελθοντικών ενεργειών μου που χρειάζεται να αναλάβω τις συνέπειες της κατάργησή τους ως παροντικές.
  7. Να επανελέγχω αν οι αποφάσεις που έχω ήδη πάρει μπορούν να υλοποιηθούν όπως ακριβώς τις όρισα ή μήπως και χρειάζεται να κάνω μια τροποποίηση του στόχου μου ώστε η αλλαγή να έρθει μεν αλλά ίσως να καθυστερήσει δε.
  8. Να στηριχθώ στις δικές μου δυνάμεις. Ας λάβουμε υπόψη ότι είναι ανέφικτο να έχουμε την κατανόηση των άλλων στο μέγιστο βαθμό ή ακόμα και την υποστήριξή τους.
  9. να αποφεύγουμε να συγκρινόμαστε με τους άλλους . Η αλλαγή στην ζωή μας δεν αποτελεί αγώνα σκυταλοδρομίας αλλά ένα υπέροχο ταξίδι .

Κλείνοντας, ας εστιάσουμε σε αυτό…

  1. Να ονειρευόμαστε την αλλαγή ενώ είμαστε στην διαδικασία της προσπαθειας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο για να συνεχίσω να προσπαθω όταν ονειρεύομαι το τελικό αποτελέσμα …

το αποτελεσμα που επιθυμώ…

 «Η αλλαγή δεν είναι μερικώς απαραίτητη στη ζωή. Είναι ζωή!»

 Άλβιν Τόφφλερ

 

 Σημείωση : «Τα άρθρα που φιλοξενεί η σελίδα έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα.
Απαραίτητη η συμβουλή γιατρού όταν απαιτείται.

Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.»

Νίκη Χατζηχαλεπλή

Κοινωνική Λειτουργός και παιδαγωγός

 

https://www.dailytvradio.gr

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: