Ερχονται ριζικές αλλαγές για τα χρέη προς το Δημόσιο

Αλλαγές στη ρύθμιση οφελών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οι νέες ρυθμίσεις θα συμπεριληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Η νέα πάγια ρύθμιση θα προβλέπει έως και 24 δόσεις για τακτικές φορολογικές οφειλές, αντί για έως 12 που προβλέπονται σήμερα, και έως 48 δόσεις για έκτακτες φορολογικές οφειλές (π.χ. φόρο κληρονομιάς), αντί για 24 δόσεις που προβλέπεται σήμερα.

Το επιτόκιο της ρύθμισης θα αυξάνεται παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των δόσεων. Έτσι, φορολογούμενος που επιλέγει περισσότερες δόσεις θα βαρύνεται και με υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με το επιτόκιο 5% που έχει σήμερα η πάγια ρύθμιση. Επιπλέον, η ελάχιστη δόση μελετάται να είναι στα 15 ευρώ.

Στόχος είναι οι νέες διατάξεις να εφαρμοστούν το πρώτο δίμηνο του 2020.

 

Διπλασιασμός δόσεων

Όπως προανήγγειλε τις προηγούμενες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα αυξηθούν από 12 για τις τακτικές οφειλές (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ κ.ά.) και 24 για τις έκτακτες (φόρος κληρονομιάς κ.ά.), σε 24 και 48 αντίστοιχα, ενώ το επιτόκιο της ρύθμισης δεν θα είναι σταθερό.

Αυτό σημαίνει ότι η ρύθμιση θα κοστίζει ακριβότερα για όσους αποφασίσουν να τακτοποιήσουν τις τακτικές οφειλές τους με το μάξιμουμ των δόσεων που θα προβλέπει η ρύθμιση.

Παράλληλα με την νέα πάγια ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να «τρέξουν» το σύστημα της σταδιακής αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών.

Όταν θα ενεργοποιηθεί το μέτρο αυτό, οι οφειλέτες με κλειδωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς θα ανακτούν σταδιακά τον έλεγχό τους κερδίζοντας μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ. Το ακατάσχετο ποσό θα αυξάνεται σταδιακά όσο εξυπηρετούν τους όρους της τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.

Σχέδιο «Τειρεσίας»

Σχέδιο «Τειρεσίας» σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους επαναφέρει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Υπενθυμίζεται ότι από το σύνολο των τεσσάρων εκατομμυρίων και πλέον οφειλετών του Δημοσίου, το 54,6% χρωστά ποσά κάτω των 500 ευρώ, από 501 ευρώ έως 5.000 ευρώ χρωστά το 32,9% των οφειλετών, από 5.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ το 10,7%, ενώ το 1,7% των οφειλετών χρωστά ποσά από 50.001 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ και από 1.000.001 ευρώ και πάνω χρωστά το 0,2% των οφειλετών.

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι 87,5% των οφειλετών χρωστά έως και 5.000 ευρώ, ποσοστό που φθάνει στο 92,6% αν το ποσό της οφειλής ανέβει έως τα 10.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών του Δημοσίου χρωστά ποσά έως 5.000 ή 10.000 ευρώ.

 

http://in.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: