Γευστικές Προτάσεις για τον Ιανουάριο

Σαλάτα με εσπεριδοειδή

 

Υλικά

  • τα φύλλα από 3 ματσάκια ρόκα, χοντροκομμένα
  • 3 ματσάκια μυρώνια χοντροκομμένα
  • 1 μαραθόριζα, τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 2 κλωναράκια σέλερι, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 καρότα, καθαρισμένα, τριμμένα στην ψιλή πλευρά του τρίφτη

Για το ντρέσινγκ

  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 3 κουτ. σούπας γιαούρτι, στραγγιστό
  • 50 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • το ξύσμα από 1 λεμόνι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Ντρέσινγκ: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το γιαούρτι, το χυμό και τα ξύσματα των εσπεριδοειδών, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ανακατεύουμε μέχρι να προκύψει μια πηχτή σάλτσα.

Βάζουμε τα σαλατικά (ρόκα, μυρώνια, μαραθόριζα, σέλερι, καρότα) σε μια πιατέλα, περιχύνουμε με το ντρέσινγκ, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

 

 

χοιρινές μπριζόλες με τεκίλα

 

Υλικά

  • 4 χοιρινές μπριζόλες από λαιμό
  • λίγο ελαιόλαδο, για το άλειμμα

Για τη μαρινάδα

  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 80 ml τεκίλα
  • 100 ml χυμός λεμονιού
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
  • 2 κουτ. σούπας κύμινο
  • 1 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Μπριζόλες: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και τις μπριζόλες σε βαθύ σκεύος και μαρινάρουμε για 2 ώρες.

Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ και καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Βάζουμε τις μπριζόλες στο ταψί μαζί με τη μαρινάδα και ψήνουμε για 8-10 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά και να ψηθούν καλά εσωτερικά.

 

Πιλάφι με διάφορα λαχανικά

Υλικά

  • 2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο για πιλάφι
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αρακάς κατεψυγμένος
  • 1 μεγάλο καρότο, τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένα
  • 1/2 μικρή σελινόριζα, κομμένη σε κυβάκια
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
  • 5 φλιτζ. τσαγιού νερό ζεστό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Πλένουμε το ρύζι σε άφθονο κρύο νερό και το στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, τον αρακά, το πράσο και τη σελινόριζα για 3 – 4 λεπτά. Μόλις μαραθούν και μαλακώσουν λίγο, προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε 1 λεπτό να λαδωθεί καλά και ρίχνουμε το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2 λεπτά και προσθέτουμε το νερό. Αλατίζουμε, ανακατεύουμε και μόλις αρχίσει να κοχλάζει το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το πιλάφι να σιγοβράσει για περίπου 18 – 20 λεπτά. Πασπαλίζουμε με πιπέρι, και αλάτι

 

Λουκουμάδες μανταρινιού

Υλικά

  • 1 συσκευασία μίγμα για λουκουμάδες
  • ξύσμα από 2 μανταρίνια
  • 4 μανταρίνια
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • φλούδα από 1 μανταρίνι
  • 1 πλάκα κουβερτούρα, σε φλούδες ή τριμμένη

Διαδικασία

Ετοιμάζουμε το μίγμα για λουκουμάδες σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους, χωρίς να τους τηγανίσουμε. Προσθέτουμε το ξύσμα μανταρινιού (κρατάμε λίγο για γαρνίρισμα) και ανακατεύουμε. Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους.

Στύβουμε τα μανταρίνια και ρίχνουμε τον χυμό τους σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη και τη φλούδα μανταρινιού. Τοποθετούμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και, μόλις αρχίσει να κοχλάζει το μίγμα, το αφήνουμε να βράσει για 5-6 λεπτά ακόμη, μέχρι να αρχίσει ελαφρά να δένει το σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη φλούδα και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Σερβίρουμε τους λουκουμάδες και από πάνω ρίχνουμε το σιρόπι μανταρινιού.

Τρίβουμε την κουβερτούρα και γαρνίρουμε τους λουκουμάδες. Επίσης γαρνίρουμε και με λίγο ξύσμα μανταρινιού.

Βίκυ Καράμπελα Μίχα

 

https://www.dailytvradio.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: