Η Καλύτερη ταινία σε ένα Χιωτόπουλο !!

Καλύτερη ταινία , Η Δεξιά τσέπη του Ράσου στο 59ο Διεθνές Φεστιβάλ κινη/φου Θεσσαλονίκης. Του Γιάννη Μακριδάκη.

Πριν λίγο καιρό ο Γιάννης  είχε ανακοινώσει ότι ένα Βιβλίο του θα γίνει ταινία ( Η Δεξιά τσέπη του Ράσου) και ότι θα συμμετείχε  στο 59ο Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.  Όσοι έχουμε διαβάσει το βιβλίο είμαστε σίγουροι ότι θα πήγαινε πολύ καλά!

Μόλις μας έδειξε και το τρέιλερ της ταινίας ήμασταν 100% σίγουροι ότι θα διακριθεί.

Μια νουβέλα με πολύ συγκίνηση.

Οπότε τα παρακάτω αναμενόμενα από τον Γιάννη Μακριδάκη

Πήραμε βραβείο!

Σπουδαίο βραβείο του 59ου ΔΦΚΘ

Καλύτερη ταινία σύμφωνα με την κρίση της Επιτροπής Νεότητας Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης.

Με μια σπουδαία εμπειρία λοιπόν για μένα έκλεισε το 59ο Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Αφού όλοι οι άνθρωποι της ταινίας είχαν φύγει κ είχα απομείνει τελευταίος στην πόλη, μου έμελλε κ να είμαι εγώ που θα παραλάβω το βραβείο καλύτερης ταινίας, το οποίο μας απένειμε τιμητικά σε ένα κατάμεστο Ολύμπιον κ υπό το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού η ειδική Επιτροπή Νεότητας των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης.

Ανέβηκα με λίγο τρακ στη σκηνή, παρέλαβα το πρώτο και μοναδικό επίσημο βραβείο της ζωής μου, που δεν ήταν κ δικό μου, αλλά του σκηνοθέτη Γιάννη Λαπατά, των ηθοποιών του κ των ανθρώπων της Artemis pr. , ευχαρίστησα εκ μέρους τους τους διοργανωτές κ την Επιτροπή για την τιμητική διάκριση κ προέτρεψα, ως ο συγγραφέας του έργου που μεταφέρθηκε στην οθόνη, τους νέους σκηνοθέτες να στρέψουν την προσοχή τους στην νεοελληνική λογοτεχνία για να εμπνευστούν από τα κείμενά της ώστε να έχουμε παραγωγή κ άλλων ταινιών στο μέλλον ως μεταφορές βιβλίων στον κινηματογράφο.

Εξαιρετική η βραδιά κ η εμπειρία, Ευχαριστώ όλους που έκαναν αυτή την σπουδαία ταινία, που τίμησαν το έργο μου αλλά κ που με εμπιστεύτηκαν ως εκπρόσωπό τους στην τελετή βράβευσης.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΑΣ:

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής πρόκειται για μια «βαθιά συγκινητική ταινία που μέσα από την αγάπη, την απώλεια και τον επαναπροσδιορισμό της ζωής, μας προσφέρει ένα πολύτιμο μάθημα για τη ζωή και τον θάνατο. Με άρτια σκηνοθεσία και φωτογραφία, σκηνικά και κοστούμια που αποδίδουν απόλυτα τον χώρο του μοναστηριού, τον χαρακτήρα του μοναχού και συνδυάζονται άρτια με την όλη ατμόσφαιρα της ταινίας.

Πολύ καλός ηχητικός σχεδιασμός και εξαιρετική χρήση της μουσικής που σε συνδυασμό με την εξαιρετική υποκριτική των ηθοποιών δημιουργεί άμεσα το αίσθημα της ταύτισης μαζί τους και εντείνει την συγκίνηση στις απαραίτητες στιγμές». Το βραβείο παρέλαβε ο συγγραφέας του ομότιτλου βιβλίου στο οποίο βασίστηκε η ταινία, Γιάννης Μακριδάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη για την άψογη συνεργασία τους και προέτρεψε όλους τους έλληνες σκηνοθέτες να στραφούν στην ελληνική λογοτεχνία για να αντλήσουν έμπνευση.

 

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Μακριδάκη.

Ο Γιάννης είναι ένα παρεξηγημένο παιδί, μόνο για την κοινωνία της Χίου όμως, αυτήν είναι η άποψη μου.

Ενώ θα έπρεπε να τον έχουμε τιμή μας και καμάρι μας !! ( τον έχουμε, αλλά πολλοί λίγοι, και λίγοι ακόμη κρυφά )

Εμ βέβαια, ξέρετε τι είναι να φεύγεις από την πόλη και να πας να μείνεις σε χωριό, μα καλά τρελάθηκε;;;

Ξέρετε τι είναι να χτίζεις ένα απίστευτο σκηνικό στο χωριό που κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει;; ααααα δεν πάει καλά…

Κάτι τέτοια ακούς γενικότερα και λες δεν θα πάει ποτέ μπροστά αυτός ο τόπος!!

Έχει βλέπετε άλλες ιδές ….ζει με άλλους τρόπους…. Δεν είναι σαν εμάς….

Γ να μπείτε στο νόημα και για να μάθετε λίγα πράγματα για τον Γιάννη Μακριδάκη διαβάστε τα παρακάτω.

 

Ο Γιάννης Μακριδάκης

Γεννήθηκε το 1971 στη Χίο και σπούδασε μαθηματικά. Από το 1997, που ίδρυσε το Κέντρο Χιακών Μελετών με σκοπό την έρευνα, αρχειοθέτηση, μελέτη και διάδοση των τεκμηρίων της Χίου, οργάνωνε τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου, επιμελούνταν τις εκδόσεις του και διηύθυνε το τριμηνιαίο περιοδικό “Πελινναίο” έως το 2011.

Κατόπιν άφησε τις πόλεις και μετακόμισε για μόνιμη διαμονή στην Βολισσό της ΒΔ Χίου. Εκεί, στράφηκε προς την φυσική καλλιέργεια της γης και έγινε παρατηρητής της αργής αβίαστης φυσικής ανάπτυξης.

Ίδρυσε το Απλεπιστήμιο Βολισσού, μέσα από το οποίο διοργανώνει σεμινάρια φυσικής καλλιέργειας και πολιτικής στάσης ζωής με γνώμονα τον αντικαταναλωτισμό, την αποανάπτυξη και την πορεία της ανθρωπότητας προς την μετακαταναλωτική εποχή.

Επίσης δημιούργησε το Σπίτι της Λογοτεχνίας στη Βολισσό και διοργανώνει λογοτεχνικά εργαστήρια στη Χίο, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.

Πολιτικά και φιλοσοφικά του κείμενα έχουν δημοσιευτεί στον διεθνή τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό στα γαλλικά, ισπανικά, ολλανδικά, σουηδικά, γερμανικά, αγγλικά.

Έχει γράψει τα βιβλία:

 

“Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι, όλοι. Χιώτες πρόσφυγες και στρατιώτες στη Μέση Ανατολή: Μαρτυρίες 1941 – 1946″ (εκδ. Κ.Χ.Μ., Πελινναίο 2006 και Εστία 2010)

 

“10.516 μέρες: Ιστορία της νεοελληνικής Χίου 1912 -1940″, ιστορικό αφήγημα (εκδ. Κ.Χ.Μ., Πελινναίο 2007)

 

“Aνάμισης ντενεκές”, μυθιστόρημα (Eστία 2008), το οποίο κυκλοφόρησε και στα τουρκικά με τίτλο Bir bucuk teneke (εκδόσεις Senocak 2009). Το 2015 ανέβηκε στο θέατρο σε σκηνοθεσία Μαρίας Αιγινίτου.

 

“Η δεξιά τσέπη του ράσου”, νουβέλα (Εστία 2009), Ταινία από τον Γιάννη Λαπατά (2018), Μετάφραση στα γαλλικά Cambourakis editions (2018)

Καλύτερη ταινία , Η Δεξιά τσέπη του Ράσου στο 59ο Διεθνές Φεστιβάλ κινη/φου Θεσσαλονίκης( 2018)

 

“Ήλιος με δόντια”, μυθιστόρημα (Εστία 2010), το οποίο ανέβηκε στο θέατρο (2012) σε σκηνοθεσία Βασίλη Βασιλάκη

 

“Λαγού μαλλί”, νουβέλα (Εστία 2010),

 

“Η άλωση της Κωσταντίας”, μυθιστόρημα (Εστία 2011), το οποίο ανέβηκε στο θέατρο (2012) σε σκηνοθεσία Χρήστου Βαλαβανίδη. Κυκλοφόρησε στα Γαλλικά με τίτλο La chute de Constantia (εκδόσεις S. Wespieser 2015)

 

“Το ζουμί του πετεινού”, νουβέλα (Εστία 2012).

“Του Θεού το μάτι”, νουβέλα (Εστία 2013)

“Αντί Στεφάνου”, νουβέλα (Εστία 2015)

“Η πρώτη φλέβα”, νουβέλα (Εστία 2016)

“Όλα για καλό”, μυθιστόρημα (Εστία 2017)

 

Εμείς αναμένουμε να έρθει και στις δικές μας αίθουσες και να ευχηθούμε στον Γιάννη καλή συνέχεια στο συγγραφικό του έργο, και όχι μόνο!!

Τον Γιάννη Μακριδάκη τον βρίσκεται εδώ https://www.facebook.com/monk.yianis

 

Αστέριος Σαλτζίδης

 

https://www.dailytvradio.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: