Η θανατηφόρα ανοργανωσιά και η επικίνδυνα οργανωμένη μετακύλιση ευθυνών

 

Τελικά σε αυτή τη χώρα δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Ούτε καν τα αυτονοήτως πραχθέντα.
Δεν θα εισέλθω στα χιλιάδες φορές λεχθέντα και αναλυόμενα πολλάκις από τα ΜΜΕ , για αιτίες και παραλείψεις. Όλοι τα παρακολουθούμε μέρες τώρα και ως νοήμονες άνθρωποι έχουμε βγάλει τα συμπεράσματα μας.
Αναρωτιέμαι όμως .Θα αλλάξει κάτι άμεσα ;
Διότι καθώς φαίνεται όχι μόνο δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας , αλλά έχουμε την τάση να τα επαναλαμβάνουμε και δη στην χείριστη τους μορφή.
Γιατί ;
Πολύ απλά διότι δεκαετίες τώρα , η ατιμωρησία καλά κρατεί , ιδιαιτέρως στον δημόσιο βίο της χώρας. Οι καθ ύλην αρμόδιοι εγκληματούν σκοπίμως ή μη και εμείς παρακολουθούμε το τηλεοπτικό θέατρο του παραλόγου και της μετακύλισης των ευθυνών από τον «Άννα στον Καϊαφα» και τούμπαλιν.
Αποδεικνυόμαστε ανίκανοι να διαχειριστούμε το οτιδήποτε για να καταλήξουμε πως «όλοι φταίνε ,εκτός από μας τους ίδιους» , καταλήγουμε να «αναλαμβάνουμε θεωρητικώς την πολιτική ευθύνη» αλλά μετά από πολλές ημέρες να έχουμε εκ των υστέρων παραιτήσεις και αντικαταστάσεις για το φαίνεσθαι. Παράλληλα ωστόσο συνεχίζουμε να δηλώνουμε δημοσίως ότι το να «αναλαμβάνει κανείς την πολιτική ευθύνη ,δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι φταίχτης» . Τότε τι αναλαμβάνει , ποιος και για ποιο λόγο ;
Θα σοβαρευτούμε επιτέλους κάποτε ; Προφανώς ορισμένοι εξακολουθούν να ζουν «στην χώρα του ΠΟΤΕ δεν φταίμε εμείς ,αλλά άλλοι» με την ωριμότητα του αιώνιου «έφηβου» και τα παραμύθια να διαδέχονται το ένα το άλλο. Μόνο που η πραγματικότητα είναι διαφορετική και μετρά νεκρούς ,αγνοούμενους ,τραυματίες και ανθρώπους δίχως στέγη και ελπίδα.
Βέβαια για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι , το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο σε μας ,αλλά σε όλη την Γηραιά Ήπειρο ,απλά στη χώρα μας ήταν πρωτόγνωρη τέτοια καταστροφή με τόσες ανθρώπινες απώλειες.
Τι μέλλει γενέσθαι ; Θα σταματήσει εδώ αυτό ; Δυστυχώς όχι.
Οι ειδήμονες προβλέπουν αύξηση του πύρινου κύκλου σε όλη την υφήλιο .Δικαιολογίες πλέον δεν χωρούν .Ήδη σε χώρες όπως η Πορτογαλία , η Ισπανία και η Σουηδία που έχουν επίσης πληγεί , ξεκίνησαν να λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να αποφύγουν να βιώσουν μελλοντικές φυσικές και ανθρώπινες απώλειες.Η Πορτογαλία έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει καλύτερα το ρητό «καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις» .Πρωτοπορώντας ξεκίνησε να δημιουργεί « Ζώνη Προστασίας Περιβάλλοντος» σε ακτίνα 100 μέτρων σε δασικές περιοχές, αντικαθιστώντας τον ευκάλυπτο (Η υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι και οι βαθιές ρίζες του ευκαλύπτου σημαίνουν ότι μπορεί να εξαπλωθεί φωτιά σε απίστευτη ένταση, κάτι ανάλογο με τα δικά μας πεύκα) με αυτόχθονα είδη πολύ πιο ανθεκτικά στις πυρκαγιές όπως δρυς, καρυδιές και κερασιές. Στην περιοχή Mafra, ακριβώς βόρεια της Λισαβόνας, η τοπική Πολιτική Προστασία άρχισε να εισάγει την τακτική της «προκαθορισμένης καύσης» σε ιδιωτική γη που θεωρείται ότι αποτελεί ιδιαίτερη απειλή. Από το 2006, οι αρχές έκαψαν σκόπιμα γύρω στα 200 εκτάρια γης. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των πυρκαγιών μειώθηκε δραματικά από ετήσιο μέσο όρο και δεν έχει χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή στη φωτιά στην περιοχή από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα.
Εμείς ; Τι πράττουμε και με ποια στόχευση άραγε ;
Και πριν βιαστεί κάποιος να πει ότι είναι πολύ νωρίς ,μήπως να αναρωτηθεί αν είναι ήδη αργά; Θρηνούμε ήδη θύματα και το μόνο που κατορθώνουμε να κάνουμε καλά, είναι σε καμένη γη να μαλώνουμε για το ποιος φταίει περισσότερο , ποιος λιγότερο και ποιος καθόλου.
Στο ίδιο έργο θεατές με «εγκλήματα δίχως ενόχους και τιμωρία».
Δίχως ευθύνες και συνέπειες η ιστορία θα επαναλαμβάνεται. Όπως επίσης δίχως οργάνωση και προληπτικά μέτρα άμεσα εφαρμοστέα ,δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις μελλοντικές απαιτήσεις. Οι μελλοντικές «προκλήσεις» ωστόσο επιβάλλουν και ευρωπαϊκή συνεργασία και τεχνογνωσία. Για να προλάβεις την μπόρα πρέπει να βλέπεις από μακριά την συννεφιά….. Ας μην ξεχνάμε εύκολα λοιπόν ….

 

Ελένη Τσακίρη .

 

https://www.dailytvradio.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: