Καλή Χρονιά.. η καλό αποκαλόκαιρο

Καλό αποκαλόκαιρο !!! καλώς μαζευτήκαμε πάλι ..καλώς βγάζουμε σιγά σιγά τα μπουφανάκια  μας για τα ψυχρά βραδιά του Σεπτέμβρη αλλά στην Ελλάδα …το καλοκαίρι  καλά κρατεί!  Μπαίνουμε  λοιπόν στη καινούργια  χρονιά μετά τις διακοπές του καλοκαιριού και η στήλη για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ έχει να σας παρουσιάσει με περηφάνια μια ελληνική βραβευμένη πρόσφατα ταινία !! ΚΑΛΗ κιν/κη χρονιά λοιπόν !!!     Γιώργος Λάνθιμος: Θρίαμβος στο Φεστιβάλ Βενετίας! Δύο  βραβεία για το «The Favourite»

Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι πλέον συνηθισμένος να κατακτά βραβεία στα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Έτσι συνέβη και αυτή τη φορά.

Η ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη «The Favourite» κατέκτησε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής.

Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι ο μοναδικός Έλληνας σκηνοθέτης που οι ταινίες του κατάφεραν να βρεθούν δύο φορές ως υποψήφιες στα Όσκαρ. Είναι 45 ετών, ο πατέρας του Αντώνης Λάνθιμος ήταν πολύ γνωστός μπασκετμπολίστας στην ομάδα του Παγκρατίου. Ο Λάνθιμος σπούδασε σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου. Οι συμφοιτητές του μιλούσαν τότε για πολύ χαμηλών τόνων και σεμνό άνθρωπο. Το ξεκίνημά του έγινε με μουσικά βίντεο κλιπ και διαφημιστικές ταινίες με τις οποίες κέρδισε πολλά διεθνή βραβεία.

Πρώτη του σκηνοθεσία ήταν όταν ανέλαβε την κωμωδία του Λάκη Λαζόπουλου, «Ο καλύτερος μου φίλος». Ταινία που περίπου την έχει αποκηρύξει γιατί ποτέ δεν αναφέρεται σε αυτή. Προφανώς γιατί δεν τον εκφράζει. Επομένως η πρώτη πραγματικά δική του ταινία ήταν «Η Κινέττα» αλλά το μεγάλο του άλμα προς τη διεθνή καταξίωση έγινε το 2009 με τον Κυνόδοντα που όταν προβλήθηκε στο παράλληλο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών Un Certain Regard κέρδισε το πρώτο βραβείο αυτού του παράλληλου προγράμματος. Αυτή η επιτυχία του τον καθιέρωσε διεθνώς ιδιαίτερα στην Αγγλία όπου αμέσως για την επόμενη ταινία του, ο Αστακός, οι Άγγλοι και οι Ιρλανδοί ανέλαβαν την παραγωγή της ταινίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των ηθοποιών ήταν Άγγλοι, ανάμεσά τους ο Κόλιν Φάρελ, η Ρέιτσελ Βάις και η Ολίβια Κόλμαν. Με αυτή την ταινία κέρδισε υποψηφιότητα Όσκαρ σεναρίου το οποίο είχε γράψει μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου.

 

Βιλλιώτη Φωτεινή

https://www.dailytvradio.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: