Καλό Φθινόπωρο γεμάτο γεύσεις και μυρωδιές .

Νομίζω για τους περισσότερους το Καλοκαίρι ανήκει στο Παρελθόν .

Η Στήλη  σας καλωσορίζει σε νέες γεύσεις γεμάτες νοσταλγία για το τραπέζι σας .

 

Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
  • 3 κοφτές κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 κοφτές κουτ. σούπας αλάτι
  • 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
  • 1/2 φλιτζ. σπορέλαιο + επιπλέον για τα ταψιά
  • 1/2 κιλό νερό χλιαρό
  • 300 – 400 γρ. σουσάμι

Διαδικασία

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι,, το αλάτι, τη μαγιά και το λάδι. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε, με τον γάντζο, για περίπου 15 λεπτά. Όταν έχουμε μια σφιχτή ζύμη, σταματάμε το ζύμωμα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 ίσα μέρη. Βάζουμε σε μπολ το σουσάμι. Λαδώνουμε 2 – 3 μεγάλα ταψιά ή λαμαρίνες. Πλάθουμε κάθε μέρος ζύμης σε λεπτό κορδόνι, μήκους περίπου 20 εκ. Ενώνουμε τις άκρες κάθε κορδονιού σχηματίζοντας ένα κουλούρι.

Βουτάμε το κουλούρι στο σουσάμι. Το ακουμπάμε στο ταψί ή τη λαμαρίνα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα μέρη ζύμης. Φροντίζουμε να υπάρχει μια σχετική απόσταση ανάμεσα στα κουλούρια. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C, στον αέρα. Βάζουμε ταυτόχρονα όλα τα ταψιά ή τις λαμαρίνες στον φούρνο. Ψήνουμε τα κουλούρια για 20 λεπτά.

Ριγκατόνι με μελιτζάνες

Υλικά

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες, φλάσκες
  • 500 γρ. ριγκατόνι
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 600 γρ. ντομάτες και ψιλοκομμένες
  • 3 – 4 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού και δυόσμου
  • 200 γρ. κατίκι
  • 4 κουτ. σούπας πεκορίνο τριμμένο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε τα μπαστουνάκια μελιτζάνας για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν πολύ ελαφρά από όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Αφήνουμε ελάχιστο λάδι στο σκεύος και σοτάρουμε το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για περίπου 1/2 λεπτά,. Προσθέτουμε ξανά τις μελιτζάνες, την ντομάτα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε τη σάλτσα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς.

Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά, σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην άδεια πλέον κατσαρόλα. Ρίχνουμε τη σάλτσα με τις μελιτζάνες, σκορπίζουμε το μυρωδικό της επιλογής μας και ανακατεύουμε απαλά. Μοιράζουμε τα ζυμαρικά με τις μελιτζάνες σε βαθιά πιάτα, πασπαλίζουμε με το πεκορίνο, βάζουμε στο καθένα από 1 κουτ. σούπας κατίκι και σερβίρουμε.

 

 

 

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι

Υλικά

400 γραμμ. πετιμέζι

120 γραμμ. χυμό πορτοκαλιού

150 γραμμ. ελαιόλαδο

1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

1/2 κουταλάκι σόδα

1 κουταλάκι κανέλα

1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο

Λίγο κονιάκ

800 γραμμ. αλεύρι

 

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το λάδι, το πετιμέζι και τα κανελογαρύφαλλα. Ανακατεύουμε καλά. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι και προσθέτουμε στο μείγμα των υγρών.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν.
  3. Προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα. Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά αλλά να πλάθεται.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς,στον αέρα. Πλάθουμε τα κουλούρια κ τα βάζουμε στο ταψί, πάνω σε λαδόκολλα.
  5. Ψήνουμε για 15 λεπτά αν τα θέλουμε αφράτα ή λίγο παραπάνω αν τα προτιμάμε τραγανά.

 

 

ΒΙΚΥ ΚΑΑΜΠΕΛΑ ΜΙΧΑ

 

https://www.dailytvradio.gr

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: