Καλοκαίρι Ιουλίου

 

Φτάσαμε στον Ιούλιο και από ζέστη καλά πάμε έτσι και οι προτάσεις μου περισσότερο δροσερές και γευστικές.

 

Καλοκαιρινή σαλάτα

 

Υλικά

  • 350 γρ. φασολάκια, κατά προτίμηση μπαρμπούνια, καθαρισμένα*(εναλλακτικά χρησιμοποιούμε κτψ) 20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 100 γρ. τρυφερά κολοκυθάκια, κομμένα σε 4 χοντρές φέτες το καθένα
  • 50 γρ. ελιές Καλαμών, χωρίς το κουκούτσι, σε φετάκια
  • 50 γρ. αμύγδαλα λευκά, χοντροσπασμένα (καβουρδισμένα για 2 – 3 λεπτά σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία)
  • τα φύλλα από 1 ματσάκι δυόσμο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το ντρέσινγκ

  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη (αν θέλουμε)
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 50 γρ. μουστάρδα, κατά προτίμηση πικάντικη, της αρεσκείας μας
  • 20 ml ξίδι, κατά προτίμηση από κόκκινο κρασί

Διαδικασία

Ντρέσινγκ: Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το σκόρδο, τη μουστάρδα, το λάδι και το ξίδι και τα χτυπάμε. Διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

Σαλάτα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεματίζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό τα φασολάκια για 3 – 4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όσο μας αρέσει. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Στην ίδια κατσαρόλα βράζουμε φρέσκο νερό και ζεματίζουμε τα κολοκυθάκια για 1 λεπτό. Τα στραγγίζουμε και αυτά. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα, δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο, περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε.

Γαύρος στο φούρνο με δεντρολίβανο

 

 

Υλικά

  • 1½ κιλό γαύρος
  • 2 μέτριες, ώριμες ντομάτες, κομμένες σε μέτριους κύβους, χωρίς σπόρια (τις αφήνουμε με τη φλούδα τους, αν είναι λεπτή, αλλιώς τις ξεφλουδίζουμε)
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο και ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. σούπας ξερό και θρυμματισμένο (ή 1½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη)
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
  • 20 ml ξίδι από κρασί περίπου
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για να καθαρίσουμε το γαύρο, κόβουμε τα κεφάλια και µε τον αντίχειρά μας ανοίγουμε προσεκτικά το σώμα κάθε ψαριού κατά μήκος, από το κεφάλι προς την ουρά, τραβώντας µε τον τρόπο αυτό οπωσδήποτε τα εντόσθια και, αν θέλουμε, και τη ραχοκοκαλιά. Ξεπλένουμε γρήγορα το γαύρο, σε δόσεις, κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, και τον στραγγίζουμε σε σουρωτήρι για 15 – 20 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C.

Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκάνη ρίχνουμε τους κύβους ντομάτας, το σκόρδο, το δεντρολίβανο ή τη ρίγανη, τη μουστάρδα, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και το μισό ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το γαύρο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο ταψί, το απλώνουμε να πάει παντού και αδειάζουμε εκεί το μείγμα του γαύρου.

Το απλώνουμε όσο καλύτερα γίνεται και το ψήνουμε, για 10 – 12 λεπτά, σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου.

Κρέπα με καραμέλα, σοκολάτα και μπανάνες

 

 

Υλικά

  • 5 κρέπες (βλέπε βασική συνταγή στο τέλος της συνταγής)
  • 2 μπανάνες, σε λεπτές ροδέλες
  • 80 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 30 ml ρούμι
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 80 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι για 1 – 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία, και θρυμματισμένα στον πολυκόφτη σε σκόνη

Για την καραμέλα

  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 180 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα κακάο για το πασπάλισμα γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας

Διαδικασία

Γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις σταφίδες με το ρούμι, την μπανάνα, το φουντούκι και τη σοκολάτα και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε. Καραμέλα: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με περίπου 60 ml νερό και τη ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Δεν ανακατεύουμε, αλλά κάθε τόσο σείουμε την κατσαρόλα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ξαναβάζουμε στη φωτιά, ανακατεύοντας για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθεί και να σχηματιστεί μια ρευστή καραμέλα. Ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αποσύρουμε από τη φωτιά

 

ΒΙΚΥ ΚΑΑΜΠΕΛΑ ΜΙΧΑ

 

https://www.dailytvradio.gr

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: