Καλοκαιρινό Τραπέζι

Μπήκαμε στο καλοκαίρι και η στήλη αποφάσισε να στρώσει για εσάς το πρώτο Καλοκαιρινό τραπέζι με απλές και νόστιμες προτάσεις .

Καλή σας όρεξη λοιπόν .

 

 

Μεσογειακή σαλάτα Ιουνίου

 

 

Υλικά

  • 2 μέτρια ροδάκινα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
  • 2 – 3 σταγόνες ταμπάσκο
  • 300 γρ. ανάμεικτα πράσινα σαλατικά
  • 200 γρ. αρμύρα, πλυμένη και ψιλοκομμένη
  • 30 γρ. αμύγδαλο φιλέ, καβουρδισμένο
  • 10 φέτες προσούτο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι κατά προτίμηση χοντρό, θαλασσινό

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τα ροδάκινα με τη ζάχαρη, το ξίδι και το ταμπάσκο και τα αφήνουμε 5 λεπτά, να μαριναριστούν.

Σε μια σαλατιέρα ανακατεύουμε τις πρασινάδες με την αρμύρα, αλατίζουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα ροδάκινα μαζί με τα υγρά τους, σκορπίζουμε το αμύγδαλο και ανακατεύουμε απαλά.Απλώνουμε ομοιόμορφα τις φέτες του αλλαντικού και σερβίρουμε.

Μακαρονάδα με τόνο και κάππαρη

 

 

Υλικά

  • 500 γρ. (1 πακέτο) σπαγκέτι
  • 600 γρ. τόνος κονσέρβας, κατά προτίμηση από γυάλινο βαζάκι με λάδι, χοντροθρυμματισμένος
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 500 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη (η φλούδα θα μείνει πάνω στον τρίφτη – την πετάμε)
  • 100 γρ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη
  • τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι της αρεσκείας μας (δίνει ένταση στο φαγητό, αλλά, αν δεν μας αρέσει, δεν το βάζουμε)
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, προτιμότερο καυτερή
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τον τόνο, το σκόρδο, την ντομάτα και την κάππαρη και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 – 3 λεπτά, ίσα-ίσα να ζεσταθούν τα υλικά καλά και να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις. Πασπαλίζουμε με την πάπρικα, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε.

Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τη «σάλτσα» τόνου. Αλατοπιπερώνουμε, σκορπίζουμε το μαϊντανό, περιχύνουμε με το ξίδι και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

κρέμα μαστίχα με λεμόνι

 

 

Υλικά

  • 1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα σε δάκρυα
  • 130 γρ. ζάχαρη + επιπλέον για τη μαστίχα
  • 1 κιλό γάλα
  • 2 αυγά
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 50 γρ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση

Χτυπάμε τη μαστίχα στο γουδί μαζί με λίγη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη. Ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το κορν φλάουρ, σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς το μείγμα μέχρι να ζεσταθεί πολύ καλά και τότε προσθέτουμε το κορν φλάουρ. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μοιράζουμε την κρέμα σε 6-8 μπολάκια. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά και μετά τα μεταφέρουμε στο ψυγείο.

Μαρμελάδα βερίκοκο

 

Υλικά

  • 2 κιλά βερίκοκα (καθαρό βάρος)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

Διαδικασία

Πλένουμε τα βερίκοκα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί και βγάζουμε τα κουκούτσια τους. Βάζουμε τα βερίκοκα στο μπλέντερ και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν πουρές. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τον πουρέ και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μας (20-30 λεπτά). Είμαστε πάνω από τη φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Μόλις δέσει, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.

ΒΙΚΥ ΚΑΑΜΠΕΛΑ ΜΙΧΑ

 

https://www.dailytvradio.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: