Κι άλλο….κάρβουνο!

Έλξη ή απώθηση;

Αυτά τα ορμέμφυτα  προκαλεί η πρώτη επαφή μαζί του, ..ποιος το αρνείται;

Από αρχαιοτάτων χρόνων, χρησιμοποιήθηκε στις ζωγραφιές των σπηλαίων. Τη χρησιμότητά του όμως δεν τη συναντάμε από τότε μόνο στην τέχνη αλλά και στην ιατρική.

Βασικό υλικό υπήρξε στην παρασκευή πυρίτιδας, όπου μαζί με το θειάφι ,έφτιαχναν το μπαρούτι για τα όπλα της εποχής. Σήμερα χρησιμοποιείται από ερασιτέχνες για πυροτεχνήματα.

Επιγραμματικά μπορούμε να αναφερθούμε και σε άλλες χρήσεις του, ξεκινώντας από παλαιότερα που ήταν κύρια καύσιμη ύλη για θέρμανση, μαγείρεμα και παραγωγή ενέργειας. Αργότερα ως καύσιμο στις ατμομηχανές και μετέπειτα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της θερμότητας.

Στην ιατρική χρησιμοποιείται συχνά για να μειώσει τη δυσφορία λόγω υπερβολικών αερίων ή μετεωρισμού στην πεπτική οδό.

Μια άλλη σημαντική χρήση του είναι για την απολύμανση του νερού.

Στην τέχνη το πάθος που προκαλεί η επαφή μαζί του, ενθαρρύνει τη δράση του καλλιτέχνη στην προσπάθεια του να μετουσιώσει τις επιθυμίες του σε έργο τέχνης, καθώς οι ορμόνες ζωηρεύουν και ενώνονται για να ολοκληρώσουν μια εκρηκτική διάδραση , όπως τα σύννεφα που καθώς σμίγουν δημιουργούν αστραπές, βροντές και κεραυνούς και αδρανούν όταν έχουν εκτονωθεί..

Όταν ο άνθρωπος λοιπόν ξεχνά να ερωτευτεί τον Εαυτό του και να αντικρίσει μέσα του το Θεό ώστε να κινήσει βουνά , ο καλλιτέχνης μέσα από αυτή τη μετουσίωση δεν ξεχνά να νιώσει έρωτα για τη Δημιουργία και να κατανοήσει ότι και ο ίδιος είναι προϊόν έρωτα …, εκεί που τα κοινωνικά συμβόλαια βιάζουν και φυλακίζουν δειλές ψυχές οι όποιες φοβούνται να Ζήσουν και να διεκδικήσουν την αλήθεια τους , ο ζωγράφος, με ένα απλό ταπεινό υλικό που σπάει, απλώνει, τρίβει, σβήνει, φυσάει τα θρύμματα, παίζει μαζί του…, δημιουργεί υφές, ματιέρες , ..εκτοξεύει την ποιότητα! ..για να δώσει  στο τέλος με απόλυτη ηρεμία χρησιμοποιώντας το σαν μολύβι , τους όγκους, την σκιά, την ημίσκια , το Φώς ! …γίνεται ένα με το έργο ! Ζει !

Σαν τους καλούς μουσικούς, που γνωρίζουν πάντα τη θεμέλιο τονική αλλά ξέρουν να απομακρύνονται και να επιστρέφουν σ αυτή στο τέλος , για

να συνθέσουν αριστουργήματα!

 

 

Σκεύη Γιαπανή – Paskevision

 

https://www.dailytvradio.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: