Kυκλοφορικό, καρδιαγγειακό, εγκέφαλος, όραση, εμβοές, θρόμβοι, άσθμα.

 

Ginkgo Biloba

Το Ginkgo biloba είναι το αρχαιότερο είδος δέντρου που έχει εντοπιστεί στον πλανήτη. Υπολογίζεται από απολιθώματα ότι εμφανίστηκε πριν 180-200 εκατομμύρια χρόνια. To Ginkgo Biloba ανήκει στην οικογένεια Ginkgoaceae και αποτελεί εγγενές είδος της Κίνας. Εκτός από την Κίνα και στην Ιαπωνία ευδοκιμεί από παλιά, ενώ στην Ευρώπη και την Αμερική έκανε την εμφάνισή του τον 18ο αιώνα.

Η χρήση των φύλλων του ginkgo biloba στην ιατρική πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα το 2800 Οι Κινέζοι θεραπευτές το χρησιμοποιούσαν για να αντιμετωπίσουν το άσθμα και τον χρόνιο βήχα, τους πονοκεφάλους και τα προβλήματα μνήμης. Επιπλέον, το χρησιμοποιούσαν για τη δύσπνοια, την απόχρεμψη και την ενίσχυση των πνευμόνων.

Ορισμένα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι τα βιοενεργά συστατικά του βοτάνου επάγουν την περιφερειακή αγγειοδιαστολή βελτιώνοντας την αρτηριακή και φλεβική αιματική ροή κυρίως στα εγκεφαλικά και στα περιφερικά αγγεία.

Έτσι, το βότανο αυτό συστήνεται σε παθολογικές καταστάσεις στις οποίες παρουσιάζονται διαταραχές στην κυκλοφορία του αίματος, όπως στη διαλείπουσα χωλότητα, στην απώλεια μνήμης, στην άνοια, στον ίλιγγο και στις εμβοές.

Επίσης, συστατικά του φαίνεται να μειώνουν τη συνάθροιση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη δράση του παράγοντα ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων προστατεύοντας από θρομβώσεις.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει πάνω από 40 ουσίες στο δέντρο αυτό.

Μέχρι στιγμής μόνο 2  τα φλαβονοειδή και τα τερπενοειδή  φαίνεται ότι διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Τα φλαβονοειδή είναι φυτικά αντιοξειδωτικά που έχει αποδειχτεί ότι προστατεύουν τα νεύρα, τον καρδιακό μυ, τα αιμοφόρα αγγεία και τον αμφιβληστροειδή από βλάβες.

Εμπεριέχει λακτόνες τερπενίων συμπεριλαμβανομένων των γκιγκολιδίων Α, Β και Γ, τα διλοβολίδια, το quercetin (κερκετίνη), και τα καεμφερόλη.

Τα τερπενοειδή (όπως οι τζινγκολίδες) είναι γνωστό ότι βελτιώνουν τη ροή του αίματος.

Αυτό καθιστά το τζίνγκο μπιλόμπα αποτελεσματικό στην αύξηση της ροής του αίματος στα άκρα και τον εγκέφαλο. Αυτό σημαίνει καλύτερη μνήμη και μεγαλύτερη γενική εγρήγορση. Τα γκιγκολίδια, επίσης, ελέγχουν την αλλεργική φλεγμονή, το αναφυλακτικό σοκ και το άσθμα.

Μελέτες αποκαλύπτουν επίσης ότι το biloba έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, που πιστεύεται ότι είναι η αιτία της πρόωρης γήρανσης και της άνοιας και αποκαλύπτουν ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προστατεύουν τα μάτια για καθαρότερη όραση, το καρδιαγγειακό σύστημα και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Μελέτες έδειξαν ότι το βότανο είναι αποτελεσματικό στην αύξηση της ροής του αίματος στα άκρα και τον εγκέφαλο.

Εγκέφαλος

Αποκαθιστώντας μια ομαλότερη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο, το τζίνγκο μπιλόμπα μειώνει την απώλεια μνήμης, τη σύγχυση, τον αποπροσανατολισμό και την ψυχοκινητική διέγερση.

To ginkgo biloba μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού και με άλλον ένα τρόπο, κάνοντας τα αιμο­πετάλια λιγότερο κολλώδη, και συνεπώς μειώνοντας τις πιθανότητες να σχηματίσουν θρόμβο και να αποκλείσουν τη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο.

Θρόμβωση, η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Τι μπορείτε να κάνετε.

Το Ginkgo biloba θεωρείται ότι συμβάλλει στην καλύτερη τροφοδοσία του εγκεφάλου με οξυγόνο. Η δράση αυτή είναι πολύ σημαντική, αφού ενισχύει τις διανοητικές λειτουργίες, όπως τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης. Επίσης, δρα κατά της κατάθλιψης και της γεροντικής άνοιας. Πρόσφατες μελέτες, μάλιστα, έδωσαν ενδείξεις ότι το Ginkgo biloba μπορεί να έχει θεραπευτική δράση κατά της άνοιας ή της νόσου του Αλτσχάιμερ, αν χορηγηθεί σε πρώιμο στάδιο.

Αίμα-Κυκλοφορικό σύστημα

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα, ιδιότητα ιδιαίτερα σημαντική για την καρδιαγγειακή λειτουργία. Μελέτες έχουν δείξει ότι εμποδίζει τη δημιουργία θρομβώσεων, ενώ μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Επίσης, βοηθά στην αντιμετώπιση του σύνδρομο Raynaud (υπεραισθησία των άκρων στο κρύο), καθώς αυξάνει τη ροή του αίματος στα άνω και κάτω άκρα.

Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι τα φύλλα του φυτού μετριάζουν τις δυσμενείς επιδράσεις του παράγοντα ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων, συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονωδών αντιδράσεων που σχετίζονται με τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το Ginkgo Biloba χρησιμοποιείται για περιπτώσεις κυκλοφορικών προβλημάτων και άλλων σχετιζόμενων διαταραχών όπως είναι ο βόμβος (κουδούνισμα των αυτιών-Εμβοή), το Αλτσχάιμερ, η ζαλάδα, το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα, η ημικρανία, οι δυσλειτουργίες στύσης, η φλεγμονή και διαταραχές στην πνευματική και εγκεφαλική λειτουργία.

Άλλες χρήσεις – Οφέλη

Το Ginkgo Biloba χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία της αρτηριακής ανεπάρκειας (χαμηλή ροή αίματος), βοηθώντας στη βελτίωση της κυκλοφορίας σε όλα τα μέρη του σώματος συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των χεριών και των ποδιών.

Επίσης, βοηθά στην πρόληψη των δυσμενών επιδράσεων του παράγοντα ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων (PAF) σε αρκετούς ιστούς του σώματος. Έχουν επίσης καταγραφεί βελτιώσεις στην αλλεργική απόκριση (π.χ. στο άσθμα).

Το Ginkgo Biloba βοηθά στη διατήρηση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο, όταν λαμβάνεται σε δοσολογίες τουλάχιστον 120mg εκχυλίσματος ημερησίως και για χρονικό διάστημα ενός χρόνου. Με τη λήψη αυτή μειώνονται σημαντικά οι ίλιγγοι, οι κεφαλαλγίες, ο βόμβος και οι συναισθηματικές διαταραχές.

Ανεπαρκής Κυκλοφορία του Αίματος στα Πόδια

Μελέτες έχουν δείξει ότι το Ginkgo Biloba βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον πόνο κατά το περπάτημα και επιτρέποντας την αύξηση των διανυόμενων αποστάσεων.

Τέλος, τα συμπληρώματα ginkgo βοηθούν επίσης στη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας των ανδρών, σταθεροποιούν τους ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς και ανακουφίζουν από τη δυσφορία της διαλείπουσας χωλότητας, μιας κυκλοφορικής διαταραχής των ποδιών.

Βελτιώνοντας την κυκλοφορία μέσω των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων των ματιών, το ginkgo biloba βοηθά επίσης παρέχοντας προστασία από προβλήματα όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.

Δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές παρενέργειες κατά τη χρήση του Ginkgo Biloba.

Επίσης, δεν έχουν καταγραφεί σε κλινικές δοκιμές σημαντικές παρενέργειες σε άτομα που λάμβαναν 600mg εκχυλίσματος φύλλου σε μία δόση. Ελαφρές παρενέργειες περιλαμβάνουν γαστρεντερικές διαταραχές και κεφαλαλγίες. Δεν συνιστάται η χρήση του Ginkgo Biloba σε παιδιά.

Τo βότανο δεν θα πρέπει να χορηγείται σε άτομα που ακολουθούν θεραπεία με αντιπηκτικά, όπως η ηπαρίνη και η βαρφαρίνη. Πριν οποιοδήποτε χρήση του πρέπει να ενημερώνετε τον θεράποντα ιατρό.

Παρενέργειες

Τα άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα και πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, πρέπει να το αποφεύγουν, δεδομένου ότι μπορεί να αυξήσει τις επιδράσεις του φαρμάκου. Επίσης, δεν συνιστάται η χρήση του σε εγκύους ή θηλάζουσες μητέρες, καθώς και σε άτομα με επιληψία.

 

Κάποιοι άνθρωποι έχουν αναφέρει κι άλλες παρενέργειες, όπως ναυτία και διάρροια, αλλά αυτές συνήθως υποχωρούν όταν η δόση μειώνεται ή όταν η χρήση του βοτάνου διακόπτεται.

 

Πατσής Δημήτρης

 

https://www.dailytvradio.gr

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: