Live: Επεισόδια στο συλλαλητήριο για τον Γρηγορόπουλο

0555459b0d64bd90fd51747be38233ce
Ένταση επικράτησε το μεσημέρι στο Σύνταγμα, με νεαρούς να πετούν κατά διαστήματα πέτρες και φωτοβολίδες κατά αστυνομικών και να προκαλούν φθορές σε καταστήματα. Νωρίτερα, στα Προπύλαια, ομάδες νεαρών με κουκούλες επιτέθηκαν με πέτρες κατά υποκαταστήματος τράπεζας, έσπασαν με ρόπαλα φανάρια και στάσεις λεωφορείων και έστησαν οδοφράγματα με φωτιές σε κάδους απορριμμάτων σε Ακαδημίας, Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το μαθητικό συλλαλητήριο για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Το μαθητικό συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:00 και παράλληλα διασκορπίστηκαν οι ομάδες των κουκουλοφόρων που προκαλούσαν την ένταση.

Στη «δράση» των νεαρών δεν απάντησε η αστυνομία, που παρέμεινε σε διακριτική απόσταση καθ’ όλη τη διάρκειας της έντασης.

Παράλληλα, μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο της Πάτρας το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της πορείας για την συμπλήρωση εννέα χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στις 17:00 έχει προγραμματισθεί νέα συγκέντρωση στα Προπύλαια από ομάδες αντιεξουσιαστών.

Επίσης, κάλεσμα ομάδων αντιεξουσιαστών υπάρχει για τις 18:00 στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης.

Εννέα χρόνια έχουν περάσει από το βράδυ που ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου.

Να τιμήσουν την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου κάλεσε τους νέους η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε χθες, Τρίτη, αναφέρει:

«Αύριο συμπληρώνονται εννέα χρόνια από το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, όταν ο αστυνομικός Ε. Κορκονέας δολοφονούσε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Το περιστατικό αυτό αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας σειράς φαινομένων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, απέναντι σε κάθε μορφής αγώνα, αλλά και γενικότερα απέναντι στα δικαιώματα των νέων ανθρώπων.

»Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν η αφετηρία για την πραγματοποίηση μιας σειράς κινητοποιήσεων, στις οποίες είχαν κεντρική θέση οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, οι νέοι και οι νέες που έβλεπαν τις ελευθερίες τους να περιορίζονται, μέσα σε ένα κλοιό ακραίας λιτότητας και σκληρής καταστολής.

»Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε ότι σήμερα, που οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις επενδύουν ακόμη στην υπέρβαση της κρίσης στην πλάτη της κοινωνικής πλειοψηφίας, και ταυτόχρονα η ακροδεξιά επιχειρεί να ανακτήσει πολιτικό και κοινωνικό χώρο, οι νέοι άνθρωποι οφείλουν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

»Να πρωτοστατήσουν στους αγώνες για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για τη διεύρυνση των ελευθεριών, για τον ριζικό εκδημοκρατισμό της αστυνομίας και για την επικράτηση της αλληλεγγύης απέναντι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Η νέα γενιά πρέπει να μπει ξανά στο προσκήνιο της συλλογικής ζωής και δράσης, απορρίπτοντας τον ατομικό δρόμο και τη λογική της ανάθεσης.

»Καλούμε τους νέους και τις νέες να τιμήσουν την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν αύριο σε όλη την Ελλάδα και διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον.»

in.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: