Μάσκα…

 

Πέρα απο τη γενικότερη χρήση της… αποτελεί και σήμα κατατεθέν των ημερών Αποκριάς που διανύουμε.

..Χωρίς αυτήν δεν νοείται μασκαράτα!

Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων..

Απο την παλαιολιθική εποχή μέχρι σήμερα. Απο πολλούς λαούς , σε όλες τις ηπείρους .

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της ήταν ξύλο , μέταλλο , όστρακα , φελλός , ελεφαντόδοντο , πηλός , πέτρα , φτερά , δέρμα , γούνα , χαρτί , ύφασμα και κέρατα.

Η καταγωγή της τόσο παλιά όσο και οι άνθρωποι και αναζητείται στις τρείς μεγάλες και συχνά διαπλεκόμενες ενότητες:

Α) στη μάσκα που αποκρύπτει οπως:

▪ η νεκρική , που τη συναντάμε στην αρχαία Αίγυπτο με τη διασημότερη , αυτη, του βασιλιά Tουταγχαμών (1340π.Χ Κάιρο – Αιγυπτιακό Μουσείο) ,  στην αρχαία Ελλάδα και στους Προκολομβιανούς πολιτισμούς.

▪ η θεατρική , στην αρχαία Ελλάδα σε στιλιζαρισμένα προσωπεία ανδρών και γυναικών , γέρων και δούλων που φορούσαν οι ηθοποιοί της εποχής που ηταν άνδρες μόνο και στο Γιαπωνέζικο Θέατρο

▪ η μάσκα της Ν.Α.Ασίας , Ιαβα. Εδώ συναντάμε το σιδηρούν προσωπείο του Αλεξανδρου Δούμα. Έχουμε μια οριακή περίπτωση απόκρυψης. Το πρόσωπο υποκαθίσταται απόλυτα και τελεσίδικα απο το προσωπείο.

Β) Η μάσκα που μεταμορφώνει. Που γίνεται εργαλείο κατοχής και μαγεύει εκείνον που τη φορά , τον απομονώνει και τον φυλακίζει..

Η υπέρτατη μεταμόρφωση…! …τείνει προς μια θεότητα.

Γ) η μάσκα που τρομάζει , όπως το μορφάζον τέρας , τις πολεμικές ,τις θεϊκές και δαιμονιακές και αυτές που δεν έχουν ιερό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τις αρχές της ψυχολογίας , η ισχυρότερη εξάρτηση του ατόμου ειναι αυτή απο την εικόνα του εαυτού του. Έτσι η μάσκα σαν αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας θα επιβιώνει μέχρι την οριστική διάλυση της μορφής και ο αληθινός εαυτός, θα αποτελεί πάντα ένα ζητούμενο μέσω αυτογνωσιας…

Σήμερα οι μάσκες είναι εντυπωσιακές , αστείες , εξωφρενικές , γκροτέσκ , τρομακτικές , ή χαρούμενες και επιβιώνουν υπο αυτή την μορφή στις καρναβαλικές εορτές και στα δρώμενα.

▪Σε πολλα μέρη του κόσμου , οι χριστιανικές θρησκευτικές παραδόσεις της παραμόνης όλων των Χριστουγέννων συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας εκκλησιαστικών υπηρεσιών και φωτισμού κεριών στους τάφους των νεκρών παραμένουν δημοφιλείς και έτσι και το Halloween καθε χρόνο γιορτάζει με χαραγμένες κολοκυθες-φανάρια, κάνοντας φάρσες , παιζοντας παιχνιδια μαντείας ακομα και παρακολουθώντας ταινιες τρόμου.

▪Στη Κύπρο και την Ελλάδα διατηρούνται εθιμοτυπικά δρώμενα σε κάθε μέρος ,  με τα μεγαλύτερα στην Κυπρο το Καρναβάλι της Λεμεσού, που προσελκύει στην πόλη του γλεντιού χιλιάδες κόσμο απο όλο το νησι και στην Ελλάδα το Πατρινό Καρναβάλι κάθε χρονο ο Τελάλης στις 17 Ιανουαριου , προαναγγέλλει, περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της πόλης , πάνω σε μουσικό άρμα και καλεί όλους σε μαγικές συναντήσεις χαράς και ανέλπιστες διαδρομές διασκέδασης.

▪Τη Βενετία , τη Βραζιλία , την πόλη του Κεμπέκ στον Καναδά και τη Νεα Ορλεάνη , η πιο δημοφιλής εποχή για να τις επισκεφτείς είναι η περιοδος του Mardi Gras ! Μιας χριστιανικής διακοπής και δημοφιλές πολιτιστικό φαινόμενο που χρονολογειται απο χιλιάδες χρόνια στην παγανιστική άνοιξη και τις τελετές γονιμότητας . Συγκεντρώνοντας χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Κλείστε εισιτήρια..  προλαβαίνετε !!!

Σκεύη Γιαπανή – Paskevision

 

https://www.dailytvradio.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: