Το Μενού της Καθαράς Δευτέρας .

 

Σε δύο μέρες θα στρώσουμε το τραπέζι για την Καθαρά Δευτέρα .

Σκέφτηκα να σας προτείνω μερικά φαγητά που συνηθίζονται αυτήν την μέρα .

Θα ξεκινήσω από το γλυκό πρώτα και θ αφήσω τελευταία την Λαγάνα .

Πάμε λοιπόν ..

 

Χαλβάς

 

Υλικά συνταγής

για το χαλβά

  • 2 φλιτζ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο εξ. παρθένο
  • 1½ φλιτζ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. καρυδόψιχα τριμμένη
  • 3 κ.σ. κουκουνάρι
  • 3 κ.σ. σταφίδες
  • ½ κ.γ. κανέλα σκόνη

για το σιρόπι

  • ½ φλιτζ. μέλι
  • 4½ φλιτζ.νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 λεμόνι (η φλούδα)

 

  1. Βάζουμε σε κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν μέχρι να λιώσει το μέλι.
  2. Σε άλλη κατσαρόλα, αφήνουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και μόλις το σιμιγδάλι πάρει ελαφρύ χρώμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  3. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το σιρόπι, προσέχουμε να μην είναι πολύ ζεστό κι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να απορροφήσει το σιρόπι το σιμιγδάλι, για περίπου πέντε λεπτά.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και τη σκεπάζουμε με πετσέτα για μερικά λεπτά. Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε φόρμα ζαχαροπλαστικής ή ατομικά φορμάκια.
  5. Όταν θέλουμε να τον σερβίρουμε, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με κανέλα και προαιρετικά μεζάχαρη.

 

ΦΑΣΟΛΑΔΑ

Υλικά συνταγής

  • 500γρ. φασόλια
  • 2 καρότα μεγάλα, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κουτί ντομάτα κονκασέ
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1/2 σέλινο (ρίζα και φύλλα) ψιλοκομμένο
  • ⅔ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κόκκινη πάπρικα, γλυκιά
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • πιπέρι
  • αλάτι

 Εκτέλεση.

  1. Μια μέρα πριν μαγειρέψουμε τα φασόλια, τα βάζουμε σε μπόλικο, κρύο νερό να μουσκέψουν.
  2. Την επόμενη μέρα πετάμε το νερό και βάζουμε σε κατσαρόλα τα φασόλια με κρύο νερό να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Το νερό στα φασόλια δεν πρέπει να είναι πολύ, να τα σκεπάζει περίπου 1 δάχτυλο.
  3. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε στο σιγανό.
  4. Όταν μαλακώσουν (ανάλογα με τα φασόλια αλλάζει και η ώρα, αν είναι “βραστερά” ή όχι) ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός απο το αλάτι και συνεχίζουμε το βράσιμο σε σιγανή φωτιά.
  5. Ίσως χρειαστεί ενδιάμεσα να προσθέτουμε λίγο νεράκι βραστό ώστε να μην σταματάει η βράση.
  6. Δοκιμάζουμε, όταν μαλακώσουν και τα καρότα ρίχνουμε το αλάτι και αφήνουμε 5 λεπτά να βράσει η σούπα.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

 

Σαλάτα

Κουνουπίδι

Υλικά συνταγής

  • 1 ½ κιλό κουνουπίδι (ζυγισμένο αφού καθαριστεί)
  • 3 λίτρα περίπου νερό
  • 2 λεμόνια (ο χυμός τους)
  • ¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι

 

Εκτέλεση .

  1. Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό να βράσει και προσθέτουμε μπόλικο αλάτι, περίπου ¼ φλιτζ.
  2. Κόβουμε το κουνουπίδι στη μέση ή σε φουντίτσες και το πλένουμε.
  3. Μόλις βράσει το νερό προσθέτουμε το κουνουπίδι και το αφήνουμε για περίπου 4 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθός του).
  4. Στραγγίζουμε το κουνουπίδι και το κρυώνουμε.
  5. Σερβίρουμε τη σαλάτα μας, αφού περιχύσουμε στο κουνουπίδι το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.

 

Ταραμοσαλάτα

 

Υλικά συνταγής

  • 6 φέτες ψωμί (μόνο η ψίχα)
  • 200γρ. ταραμάς λευκός
  • 2 κ.σ. κρεμμύδι λιωμένο
  • ⅔ φλιτζ. ηλιέλαιο
  • 2 λεμόνια (ο χυμός τους)

 

  Εκτέλεση

Μουσκεύουμε το ψωμί σε νερό και το στραγγίζουμε. Με μίξερ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι και το λεμόνι.

Προσθέτουμε το λάδι σε “κλωστή”, ενώ έχουμε το μίξερ σε λειτουργία. Τέλος, προσθέτουμε σιγά σιγά το χυμό λεμονιού και δοκιμάζουμε ενδιάμεσα, γιατί ίσως δεν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε όλο.

 

 

 

Λαγάνα .

 

ΥΛΙΚΑ

  • 750 γρ. αλεύρι σκληρό κοσκινισμένο
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1 φλιτζάνι γλυκό λευκό κρασί
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κουταλιά γλυκάνισο (προαιρετικά)
  • λίγο σουσάμι άσπρο και μαύρο

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με τη σειρά που κάνουμε και το απλό ψωμί και ζυμώνουμε πολύ καλά.
  2. Απλώνουμε τη ζύμη σε ταψί με λαδόκολα, πιέζουμε να ισιώσει και να πάρει το σχήμα που θέλουμε, κάνουμε μικρά βαθουλώματα με την άκρη ενός στρογγυλού αντικειμένου ή του δακτύλου μας και αφήνουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς μισή ωρίτσα λίγο να δέσει και να φουσκώσει (δε θέλει πολύ φούσκωμα)
  3. Μετά, βρέχουμε με λίγο νερό ή λαδάκι για να πασπαλίσουμε με το σουσάμι, και ψήνουμε στους 175, για 30 λεπτά περίπου (το ψήσιμο εξαρτάται απ’τον κάθε φούρνο).

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν δεν έχετε χρόνο να περιμένετε ούτε 30 λεπτά για να φουσκώσει λίγο, βάλτε το κατευθείαν σε προθερμασμένο φούρνο για να το ψήσετε. Το έχω κάνει κι έτσι, μια χαρά μου βγήκε!

 

Κάτι που πρέπει να γνωρίζεις 

 

Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό «λάγανον», μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η λαγάνα αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της Αρχαιότητας.

Ένα από αυτά είναι οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση λαγάνα πέττετται δηλαδή λαγάνες γίνονται.

Μια θεωρία θέλει η λαγάνα να παρομοιάζεται με τον άρτο που κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Τα αρτοποιεία μένουν ανοικτά τη συγκεκριμένη μέρα, αντίθετα με τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, αποκλειστικά για την παρασκευή και διάθεση λαγάνας.

Σας εύχομαι να περάσετε καλά και μην ξεχνάτε το Βασικότερο.

<< Παν μέτρο Άριστον >>

 

 

O chef

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: