Μενού Χριστουγέννων

Καλώς  ήρθατε στην Χριστουγεννιάτικη σελίδα μας που ήδη έχει μυρίζει απίθανα από τις συνταγές που ετοιμάσαμε για εσάς .

 

ΜΠΑΛΙΤΣΕΣ ΤΥΡΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ

Υλικά
  • 50 γρ. καθαρισμένα φιστίκια Αιγίνης, ανάλατα
  • 50 γρ. φουντούκια, καθαρισμένα
  • 150 γρ. γκοργκοντζόλα ή ροκφόρ
  • 150 γρ. ανθότυρο
  • 1 σφηνάκι ΜΕΤΑΧΑ
  • ½ ματσάκι μαϊντανός, τα φύλλα, ολόκληρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάω στο μπλέντερ τα φιστίκια και τα φουντούκια, μέχρι να γίνουν σκόνη. Τη μεταφέρω σε βαθύ μπολ και την αφήνω κατά μέρος.

Σε άλλο μπολ λιώνω με το πιρούνι την γκοργκοντζόλα και το ανθότυρο, προσθέτω το ΜΕΤΑΧΑ και τα ανακατεύω καλά μεταξύ τους. Με το μείγμα αυτό πλάθω μικρές μπαλίτσες, σαν κεφτεδάκια, βρέχοντας τακτικά τις παλάμες μου με κρύο νερό για να μην κολλάνε στο μείγμα. Πανάρω τις μπαλίτσες στο μείγμα ξηρών καρπών και τις βάζω σε μια μεγάλη πιατέλα. Τοποθετώ την πιατέλα στο ψυγείο για 2 ώρες, ώστε οι μπαλίτσες να σφίξουν.

 

 

Σουφλέ κουνουπιδιού

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό κουνουπίδι, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 2 μέτρια καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 200 γρ. ζαμπόν γαλοπούλας σε φέτες, βραστό ή καπνιστό, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρέμα

  • 750 ml φρέσκο γάλα
  • 3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 6 φέτες κίτρινο τυρί για τοστ
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνω τα κομμάτια του κουνουπιδιού και τα καρότα και τα βράζω όλα μαζί για 12 – 15 λεπτά (από τη στιγμή που το νερό θα ξαναπάρει βράση), μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζω και τα μεταφέρω σε ένα μέτριο ταψί. Εκεί τα πιέζω με ένα πιρούνι ή με το πρες πουρέ μέχρι να λιώσουν, όχι απαραίτητα να πολτοποιηθούν. Προσθέτω τις λωρίδες του ζαμπόν γαλοπούλας, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και το απλώνω ομοιόμορφα μέσα στο ταψί.

Για την κρέμα:

 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Παίρνω 1/2 φλιτζάνι από το γάλα (κρύο) και διαλύω εκεί το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας καλά με ένα κουτάλι.
Ζεσταίνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μια μέτρια κατσαρόλα, χωρίς να το αφήσω να πάρει βράση. Προσθέτω το μείγμα του κορν φλάουρ και ανακατεύω ασταμάτητα με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να πήξει. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το γιαούρτι, το αυγό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω πολύ καλά. Αδειάζω το μείγμα αυτό στο ταψί με το πολτοποιημένο κουνουπίδι και το απλώνω ομοιόμορφα. Καλύπτω την επιφάνεια με τοις φέτες τυριού και ψήνω το φαγητό για 30 λεπτά

 

 

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

Υλικά

  • 1 γαλοπούλα 4-5 κιλά περίπου
  • μουστάρδα
  • λίγο αλεύρι
  • ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι κρασί
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη γέμιση

  • 250γρ. κιμά χοιρινό
  • 250γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 200γρ. συκωτάκια (φρέσκα ή κατεψυγμένα από γαλοπούλα ή κότα) κομμένα σε κύβους
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 300γρ. κάστανα ψημένα
  • ¾ φλιτζανιού μαύρες σταφίδες
  • ¾ φλιτζανιού μπράντι
  • 1 φλιτζάνι κουκουνάρια καβουρδισμένα
  • ½ φλιτζάνι cranberries αφυδατωμένα
  • 1 ξυνόμηλο σε κύβους
  • 1 κουτ. σούπας πουρέ ντομάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Ετοιμάζετε τη γέμιση:

Μουλιάζετε αποβραδίς τις σταφίδες σε ½ φλιτζάνι μπράντι και τις στραγγίζετε. Σοτάρετε τα συκωτάκια για λίγο στο λάδι. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε σε μπολ. Αν τα κάστανα είναι κονσέρβας, τα σοτάρετε ελαφρά με βούτυρο και τα μεταφέρετε σε άλλο μπολ.

Σοτάρετε σε λάδι το κρεμμύδι και προσθέτετε τον κιμά. Ανακατεύετε διαρκώς για μερικά λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνετε με το μπράντι που μούλιασαν οι σταφίδες. Προσθέτετε τον πουρέ ντομάτας και λίγο νερό και μαγειρεύετε τον κιμά σε μέτρια φωτιά. Πέντε λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο του κιμά, προσθέτετε τις σταφίδες, το κουκουνάρι και τα κάστανα και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να μείνει ο κιμάς με το λάδι του, χωρίς πολλή σάλτσα. Ανακατεύετε το μήλο και τα cranberries.

Για τη γαλοπούλα:

Την πλένετε καλά και αφαιρείτε τα νεφρά που είναι κολλημένα στην σπονδυλική στήλη. Την αλείφετε μέσα κι έξω με μουστάρδα και την αφήνετε στο ψυγείο 24 ώρες. Την πασπαλίζετε κατόπιν μέσα κι έξω με αλεύρι και την αφήνετε άλλες 24 ώρες στο ψυγείο.

Την τρίτη ημέρα την αλατοπιπερώνετε, μέσα κι έξω, τη γεμίζετε με τη γέμιση, βάζετε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο στο άνοιγμα της κοιλιάς, ώστε να «φυλακίσετε» καλά την γέμιση και την ράβετε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς.

Τη μεταφέρετε σε λαδωμένο ταψί, την περιχύνετε με λάδι, βάζετε στο ταψί το κρασί και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για τόσες ώρες όσα είναι και τα κιλά της γαλοπούλας, σκεπασμένη χαλαρά με αλουμινόχαρτο. Αφαιρείτε κατόπιν το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 170 βαθμούς περιχύνοντας κάθε τόσο με τo ζουμί του ταψιού μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της γαλοπούλας (αυτό ίσως κρατήσει 1½ -2 ώρες).

 

Ρύζι με φιδέ και κάστανα

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 100 γρ. φιδές ψιλός, σπασμένος, βρασμένος σύμφωνα με το χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο του και καλά στραγγισμένος
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρια, καβουρδισμένα για λίγα λεπτά στο γκριλ, μέχρι να χρυσίσουν
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 10 – 12 βρασμένα κάστανα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα έτοιμα προβρασμένα
  • ελάχιστο μπαχάρι, σε σκόνη
  • ελάχιστη κανέλα, σε σκόνη
  • 300 γρ. κίτρινο ρύζι για πιλάφι, βρασμένο σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του, ξεπλυμένο και καλά σταγγισμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το μισό βούτυρο και σοτάρω τον σπασμένο φιδέ, μέχρι να πάρει απαλό καστανό χρώμα. Δεν τον ανακατεύω, απλώς ανακινώ τακτικά το τηγάνι, για να μην κολλήσει. Προσθέτω τα κουκουνάρια και ανακατεύω μια-δυο φορές.
Βγάζω τα υλικά από τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα, τα αφήνω σε ένα πιάτο και ρίχνω στο τηγάνι το υπόλοιπο βούτυρο. Το ζεσταίνω και αυτό σε μέτρια φωτιά, μεχρι να λιώσει και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτω τα κάστανα, το μπαχάρι και την κανέλα και σοτάρω για 1 λεπτό, μέχρι τα κάστανα να γυαλίσουν και τα μπαχαρικά να σκορπίσουν το άρωμά τους.
Ξαναρίχνω στην κατσαρόλα το μείγμα του φιδέ καθώς και το στραγγισμένο ρύζι, ανακατεύω μερικές φορές και αποσύρω.

 

ΜΙΛΦΕΪΓ ΜΕ ΣΜΕΟΥΡΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 80 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή

Για την κρέμα γιαουρτιού

  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 150 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 300 γρ. φυτική κρέμα χτυπημένη σε σαντιγί
  • 1 μπαστουνάκι βανίλιας
  • 400 γρ. σμέουρα ή φράουλες
  • άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

Ξεδιπλώνω το πρώτο φύλλο σφολιάτας και το απλώνω στον πάγκο της κουζίνας χωρίς να αφαιρέσω το αντικολλητικό χαρτί που είναι τυλιγμένο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω το φύλλο στη μέση (από την στενή πλευρά) για να δημιουργηθούν 2 λωρίδες. Κόβω την κάθε λωρίδα σε 4 κομμάτια. Έτσι δημιουργούνται 8 τετράγωνα κομμάτια ζύμης. Μεταφέρω τα κομμάτια μαζί με το αντικολλητικό χαρτί σε μια λαμαρίνα. Με ένα πηρούνι, τρυπάω σε αρκετά σημεία τα τετράγωνα της ζύμης για να μη φουσκώσουν. Αλείφω τα φύλλα με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζω με την καστανή ζάχαρη. Σκεπάζω τα φύλλα με επιφάνεια σιλικόνης (ειδική για φούρνο) ή με μια σχάρα φούρνου, -για να μην φουσκώσει πολύ η σφολιάτα – και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.

Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.

Βγάζω τα ψημένα φύλλα και τα αφήνω σε σχάρα για να κρυώσουν.

Για την κρέμα: 

Βάζω το γιαούρτι και το ζαχαρούχο γάλα σε ένα μπολ και ανακατεύω καλά με το σύρμα. Προσθέτω την μισή φυτική σαντιγί και ανακατεύω απαλά μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς. Προσθέτω και την υπόλοιπη και ανακατεύω απαλά. Χαράζω με ένα κοφτερό μαχαιράκι το μπαστουνάκι βανίλιας, το ανοίγω και ξύνω με το μαχαίρι τα σποράκια. Τα βάζω στην κρέμα που έχω ετοιμάσει και ανακατεύω μαλακά. Μεταφέρω τη κρέμα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και τη βάζω στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

Για το σερβίρισμα:

Βάζω ένα ψημένο φύλλο σφολιάτας σε ένα δίσκο σερβιρίσματος και βάζω πάνω με το κορνέ μικρές ροζέτες κρέμας. Συνεχίζω με σμέουρα που τα στερεώνω προσεκτικά πάνω στη κρέμα. Σκεπάζω με ένα ακόμη ψημένο φύλλο σφολιάτας και απλώνω ακόμη μια δόση κρέμα πάλι σε ροζέτες.

Τρίβω το τελευταίο ψημένο φύλλο με τα χέρια μου και σκορπίζω τα ψίχουλα επάνω στα μιλφέιγ. Πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη και στολίζω με σμέουρα.

Συνεχίζω την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα μιλφέιγ.

Σ αυτό το λίνκ μπορείτε από σήμερα να μπαίνετε στις Γαστρονομικές προτάσεις για για διάφορες σάλτσες και γλυκά . θα σας περιμένω και εκεί

https://www.dailytvradio.gr/category/%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1-2/gastronomikes-protaseis/

 

 

 

Σαν το λαμπερό αστέρι που φωτίζει τον ουρανό, ας λάμψει και η ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο!!!

Σας ευχόμαι Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος!!!

 

 

Βίκυ Καράμπελα Μίχα

 

https://www.dailytvradio.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: