Μενού Ιανουαρίου η γεύση συνεχίζεται

 

 

ΟΙ γιορτές μπορεί να πέρασαν ,ο καινούργιος Χρόνος είναι πλέον εδώ όπως και η Κουζίνα της Faretra  είναι εδώ.

 

Ψωμί με καρυδιά

Υλικά

Για το προζύμι

  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + αρκετό επιπλέον, για να «ταΐσουμε» το προζύμι
  • 170 ml χλιαρό νερό
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι

Για το ψωμί

  • 700 γρ. αλεύρι σκληρό, σταρένιο, για ψωμί
  • 185 γρ. προζύμι
  • 7 γρ. αλάτι
  • 525 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουτ. γλυκού ροζ πιπέρι χοντροκοπανισμένος
  • 1 κουτ. γλυκού καρδάμωμο
  • 1 κουτ. γλυκού παπαρουνόσπορος
  • 200 γρ. καρυδόψιχα, σπασμένη

Διαδικασία

Προζύμι: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με πιρούνι το αλεύρι, το νερό και το μέλι. Σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε σχετικά χλιαρό μέρος, για 24 ώρες. Την επομένη, προσθέτουμε 80 γρ. επιπλέον αλεύρι και 80 γρ. χλιαρό νερό και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Αυτή τη διαδικασία, δηλαδή την προσθήκη νερού-αλευριού, την επαναλαμβάνουμε κάθε 24 ώρες για 1 εβδομάδα ή λίγο λιγότερο. Το βασικό είναι να δούμε ότι το ζυμάρι μας έχει διογκωθεί, έχει εμφανίσει φουσκάλες και κυρίως έχει έντονη, χαρακτηριστική μυρωδιά, σαν να έχει ξινίσει. Αυτά είναι σημάδια ότι το προζύμι είναι έτοιμο.

Αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει για 12-14 ώρες και κόβουμε από αυτό μια ποσότητα 185 γρ. Τη βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη και προσθέτουμε όλα τα υλικά του ψωμιού .

Ζυμώνουμε καλά, σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε σε χλιαρό σημείο για 5-6 ώρες, μέχρι να φουσκώσει. Το βγάζουμε από το μπολ, το πλάθουμε σε καρβέλι οβάλ ή στρογγυλό, το βάζουμε σε ρηχό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα.

Ψήνουμε το καρβέλι για 45 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 140°C. Δυναμώνουμε στους 170°C και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά. Το ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε για 25-30 λεπτά και το σερβίρουμε.

 

 

Πατατοσαλάτα με δεντρολίβανο

Υλικά

  • 1 κιλό μικρές πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές
  • αλάτι και πιπέρι

Για το λάδι δεντρολίβανου

  • 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δεντρολίβανου
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

Διαδικασία

Πλένουμε τις πατάτες καλά και τις βράζουμε όπως είναι με τη φλούδα σε μια κατσαρόλα μέσα σε άφθονο νερό για 30-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις ελέγχουμε τρυπώντας τες με ένα λεπτό μαχαίρι. Είναι έτοιμες όταν τις διαπερνά με ευκολία.

Λάδι δεντρολίβανου + λαδολέμονο: Σε μια μικρή κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα φύλλα του δεντρολίβανου. Τα βράζουμε για 20 δευτερόλεπτα, ρίχνουμε το μαϊντανό και βράζουμε για άλλα 10 δευτερόλεπτα. Σουρώνουμε τα φύλλα και τα βάζουμε σε λίγο νερό με πάγο για να κρυώσουν. Κατόπιν τα στραγγίζουμε και τα χτυπάμε στο μπλέντερ με το ελαιόλαδο για 2 λεπτά. Σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι. Καθαρίζουμε το μπλέντερ και ρίχνουμε μέσα το λάδι δεντρολίβανου. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού, τα χτυπάμε για 1 λεπτό και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Πατατοσαλάτα: Στραγγίζουμε τις πατάτες, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να τις πιάσουμε και όσο είναι ακόμα ζεστές τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Τις ρίχνουμε στο μπολ με το λαδολέμονο, ρίχνουμε αρκετό αλατοπίπερο, ανακατεύουμε προσεκτικά να μη διαλυθούν και σερβίρουμε.

 

Μπριζόλες µοσχαρίσιες λαδορίγανης

Υλικά

  • 1½ κιλό μπριζόλες, μοσχαρίσιες

Αρωματικό λάδι:

  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή δεντρολίβανου
  • τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1½ κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου και βιολογικού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • φρέσκος χυμός λεμόνι, κατά βούληση, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Αρωματικό λάδι: Σε μια μικρή κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ζεματίζουμε τη ρίγανη ή το δεντρολίβανο και το μαϊντανό για 10 δευτερόλεπτα. Στραγγίζουμε τα μυρωδικά και τα κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι με το ελαιόλαδο και το ξύσμα και χτυπάμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν όσο καλύτερα γίνεται. Περνάμε το μείγμα από λεπτό σουρωτηράκι σε ένα μεγάλο μπολ, ώστε να απομακρύνουμε τυχόν κομμάτια. Βάζουμε 4 – 5 κουτ. σούπας από το σουρωμένο αρωματικό λάδι σε ένα άλλο μικρό μπολ και το κρατάμε κατά μέρος. Βάζουμε τις μπριζόλες στο μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε με τα χέρια να λαδωθούν ομοιόμορφα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και τις αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα να μαριναριστούν. Ιδανικά, τις μαρινάρουμε για περίπου 8 – 10 ώρες.

Μπριζόλες: Προθερμαίνουμε το γκριλ. Λαδώνουμε ελαφρώς τη σχάρα του φούρνου και τη βάζουμε στην υψηλότερη θέση. Από κάτω στερεώνουμε ένα ταψί, ώστε να πέφτουν μέσα τα υγρά του ψησίματος και να μη λερώσουμε το φούρνο. Στραγγίζουμε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα, τις αλατοπιπερώνουμε, τις βάζουμε στη σχάρα και τις ψήνουμε για περίπου 3 – 4 λεπτά από κάθε πλευρά, αν τις θέλουμε μετρίως ψημένες και περίπου 6 – 7 λεπτά από κάθε πλευρά, αν τις θέλουμε καλοψημένες αλλά ζουμερές. Τις βγάζουμε σε πιατέλα, τις ραντίζουμε με το λάδι που κρατήσαμε και λεμόνι.

 

 

 

Μωσαϊκό παγωτού

Υλικά

  • 1 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
  • 5 κουτ. σούπας κακάο
  • 250 γρ. βούτυρο (1 1/2 φλιτζ.)
  • 1⅓ πακέτο μπισκότα πτι μπερ, χοντροσπασμένα
  • 2 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 300 γρ. έτοιμο παγωτό βανίλια
  • ½ φλιτζ. Φουντούκια χοντροκομμένα

Διαδικασία

Αναμειγνύουμε τη ζάχαρη άχνη και το κακάο σε ένα μπολ. Λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το βούτυρο, προσέχοντας να μην καεί.

Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε στο μπολ με τη ζάχαρη και το κακάο. Ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε τα σπασμένα μπισκότα το κονιάκ και τα φουντούκια. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το μείγμα για περίπου 30 λεπτά στο ψυγείο.

Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο και το αδειάζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα. Απλώνουμε το μείγμα καλά σε σχήμα παραλληλόγραμμου.

Στη μέση, κατά μήκος, βάζουμε το παγωτό και το τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό. Το παγωτό θα πρέπει να είναι στο κέντρο του ρολού.

Βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη.

 

 

ΒΙΚΥ ΚΑΑΜΠΕΛΑ ΜΙΧΑ

 

 

https://www.dailytvradio.gr

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: