Μενού Ιουλίου

Ξεκίνησε ο Ιούλιος και σκέφτηκα να σας προτείνω ανάλαφρα φαγητά και σαλάτες .
Πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε με την σαλάτα μας .

Σαλάτα Βαλεριάνα

Για τη σαλάτα:
100 γρ. Βαλεριάνα
50 γρ. Μοτσαρέλα
80 γρ. Πεπόνι
4 φέτες προσούτο
5 τοματίνια
1 πρέζα άνθος αλατιού
Για το λάδι βασιλικού:
1 κ.γ. πέστο βασιλικού
60 ml ελαιόλαδο
Για το πέστο:
1 ματσάκι βασιλικός
2 σκελίδες σκόρδο
50 γρ. παρμεζάνα
50 γρ. Κουκουνάρι
50 ml ελαιόλαδο
Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

εκτέλεση
Τοποθετούμε όλα τα υλικά για το πέστο σε μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει πολτός. Χρησιμοποιούμε όση ποσότητα χρειαζόμαστε και το υπόλοιπο το αποθηκεύουμε σε σκεύος που καλύπτουμε με ελαιόλαδο για να συντηρηθεί. Σε ένα μπολ βάζουμε τη βαλεριάνα, το προσούτο –κομμένο με το χέρι σε δυο-τρία κομμάτια–, τα τοματίνια κομμένα στη μέση, τη μοτσαρέλα και το πεπόνι κομμένα σε κομματάκια. Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το πέστο και το ρίχνουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, χωρίς να πιέζουμε τα λαχανικά. Σερβίρουμε και ρίχνουμε από πάνω τον ανθό αλατιού

 

Τσιπούρες στο τηγάνι

Υλικά
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 2 τσιπούρες των 500 γρ
• 1 αστεροειδή γλυκάνισο
• 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
• ½ καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
• 400 γρ. ντοματίνια, κόκκινα και κίτρινα
• 4 κ.σ. λευκό κρασί
• μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• 100 ml νερό
• αλάτι
• πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο αντικολητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε προσεκτικά τις τσιπούρες στο καυτό λάδι και ψήνουμε κι από τις δυο πλευρές για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Ρίχνουμε και τον αστεροειδή γλυκάνισο για να αφήσει το άρωμά του. Ρίχνουμε το σκόρδο γύρω από τα ψάρια μας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 1 λεπτό. Προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά και τα ντοματίνια. Σβήνουμε με κρασί και το αφήνουμε να κοχλάσει για 1 λεπτό. Ρίχνουμε 100 ml νερό και αρκετό αλατοπίπερο. Κλείνουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να μαγειρευτούν καλά τα ψάρια μας. Σερβίρουμε το ψάρι με τη σάλτσα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό μας ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο.

Γλυκό ψυγείου ελαφρύ και δροσιστικό

Υλικά
• 1/2 κιλό γιαούρτι
• 2 φακελάκια ζελέ ανανά
• 1 μεσαία κομπόστα ροδάκινο
• 1 πακέτο μπισκότα Πτι-Μπερ
• 3/4 φλ. βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση
Τρίβουμε τα μπισκότα και τα ρίχνουμε στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε. Περιχύνουμε τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε ώστε να γίνουν μια μάζα και τα στρώνουμε στον πάτο του σκεύους, πατικώνοντάς τα. Διαλύουμε τα 2 φακελάκια ζελέ σε 2 ποτήρια ζεστό νερό. Προσθέτουμε 1 ποτήρι από το σιρόπι της κομπόστας. 3. Αφού κρυώσει το ανακατεύουμε με το γιαούρτι και τέλος προσθέτουμε τα ροδάκινα τα οποία έχουμε κόψει μικρά κομμάτια. 4. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στα μπισκότα και το βάζουμε στο ψυγείο.

 

Βίκυ Καράμπελα- Μίχα

 

https://www.dailytvradio.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: