Μενού Μαΐου

 

 

Μπήκαμε για τα καλά στον Μάιο  και πλέον τέλειωσε το μένουμε στο σπίτι αλλά ισχύει το προσέχουμε  για να έχουμε .

Η στήλη για αυτό τον μήνα προτείνει τα κάτωθι και εσείς αποφασίζεται και κρίνετε .

 

 

 Σαλάτα φιογκάκια με καπνιστή ρέγγα

Υλικά

Για τα ζυμαρικά

500 γρ. Φιογκάκια

10 ντοματίνια

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 συσκευασία με φιλέτα καπνιστής ρέγκας

φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

1 κγ πάπρικα καπνιστή

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για το λαδολέμονο

 

80 ml ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού μουστάρδα

2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

10 γρ. αυγά ρέγκας

2 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα

ελάχιστο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Λαδολέμονο: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τα αυγά ρέγκας, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

 

Ζυμαρικά: Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε, τα λαδώνουμε μέσα στο σουρωτήρι με το λάδι και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.

 

Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα ντοματίνια, το κρεμμύδι, τη ρέγκα, το δυόσμο, την καπνιστή πάπρικα, αλάτι  και πιπέρι και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε με το λαδολέμονο και ανακατεύουμε απαλά. Τα σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα από το ψυγείο.

 

 

 

Κεμπάπ κοτόπουλου με σως γιαουρτιού

 

Υλικά

Για τα κεμπάπ:

700 γρ. κιμάς κοτόπουλου κατευθείαν από το ψυγείο, για να μην κολλάει στα χέρια

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη

1/4 κουτ. σούπας σκόνη κόλιανδρου

1/4 κουτ. σούπας σκόνη μπαχάρι

1/4 κουτ. σούπας πάπρικα

1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη

1/4 κουτ. γλυκού καγιέν σε σκόνη

1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι τριμμένο

1 κουταλιά ξίδι κόκκινο

2 ασπράδια αυγών, χτυπημένα σε ελαφριά μαρέγκα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για τη σάλτσα

 

200 γρ. γιαούρτι

3 κουτ. σούπας γάλα

1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας κάππαρη

3 – 4 ελιές, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες

Για το σερβίρισμα

 

4 αραβικές πίτες

 

 

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C. Ψήνουμε τις πίτες στη σχάρα του φούρνου στο μεσαίο ράφι για 15 λεπτά, μέχρι να σκληρύνουν. Όταν κρυώσουν, τις σπάμε σε ακανόνιστα μεγάλα κομμάτια.

 

Κεμπάπ: Βάζουμε σ’ ένα μπολ τον κιμά και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε και το κρεμμύδι, το λάδι, το σκόρδο, το ξίδι, 1 κοφτή κουτ. σούπας αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Εν συνεχεία, ζυμώνουμε ελαφρά για 1 – 2 λεπτά, βρέχοντας ενδιάμεσα τα χέρια μας με κρύο νερό. Ρίχνουμε και τα ασπράδια και συνεχίζουμε για λίγο το ζύμωμα. Χωρίζουμε τον κιμά σε 8 – 10 μπάλες. Λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και πλάθουμε 8 – 10 μακρόστενα κεμπάπ. Τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί  και τα αφήνουμε στην κατάψυξη για 1/2 ώρα

 

Σάλτσα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και διατηρούμε στο ψυγείο.

 

Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 220° C.

Βγάζουμε το ταψί με τα κεμπάπ από την κατάψυξη και φουρνίζουμε στο μεσαίο ράφι για 15 λεπτά, γυρνώντας τα στα 10 λεπτά ώστε να ροδίσουν και από την άλλη. Τα σερβίρουμε πάνω στις τραγανές πίτες και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα. Συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα με μαϊντανό λεμόνι και κρεμμύδι κομμένο.

 

 

 

 

Κλαμπ σάντουιτς με απάκι και κοτόπουλο

Υλικά

2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου

40 ml ελαιόλαδο

8 λεπτές φέτες απάκι

12 φέτες μεγάλες από ψωμί του τοστ

2 αυγά σφιχτά, κομμένα σε 4 φέτες

3 γεμάτες κσ μαγιονέζα

10 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού

2 σφιχτές ντομάτες, κομμένες σε 4 φέτες

μερικά τρυφερά φύλλα πράσινη σαλάτα

4 λεπτές φέτες κασέρι

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

 

Κόβουμε κάθε φιλέτο κοτόπουλου σε φαρδιές λωρίδες. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει. Αλατοπιπερώνουμε τις λωρίδες του κοτόπουλου και τις ρίχνουμε μαζί με το λάδι στο καυτό τηγάνι. Τις σοτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να ροδίσουν έντονα.

Μετριάζουμε τη φωτιά κα συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά ακόμα, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο, χωρίς όμως να στεγνώσει. Το βγάζουμε και το διατηρούμε ζεστό. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το απάκι μέχρι να ροδίσει και να γίνει σχετικά τραγανό.

 

Κλαμπ σάντουιτς: Χτυπάμε στο μούλτι τη μαγιονέζα με το βασιλικό, μέχρι να ψιλοκοπεί το μυρωδικό. Αν θέλουμε, φρυγανίζουμε τις φέτες του ψωμιού. Παίρνουμε μία φέτα ψωμιού και την αλείφουμε με λίγη μαγιονέζα. Βάζουμε επάνω 1-2 φύλλα σαλάτας, μερικά φιλετάκια κοτόπουλου, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε με 1 φέτα τυρί. Αλείφουμε με λίγη μαγιονέζα μία φέτα ψωμιού και από τις δύο πλευρές και σκεπάζουμε το τυρί. Πάνω στη φέτα αυτή βάζουμε 1-2 φύλλα σαλάτας, 2 φέτες ντομάτας, 2 φετούλες αυγού και τέλος 2 φέτες απάκι. Σκεπάζουμε τα υλικά με μια τρίτη φέτα ψωμιού, αλειμμένη και αυτή με μαγιονέζα. Πιέζουμε το σάντουιτς για να σταθεροποιηθεί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.

 

Βάζουμε τα σάντουιτς σε ξύλο κοπής και τα κόβουμε διαγώνια σε 4 τρίγωνα κομμάτια. Σερβίρουμε τα κλαμπ σάντουιτς με πατάτες τηγανισμένες σε ελαιόλαδο και πασπαλισμένες με χοντρό θαλασσινό αλάτι, ρίγανη

 

 

Frozen yogurt φράουλας

 

Υλικά

500 γρ. φρέσκες φράουλες, πλυμένες και λεπτοκομμένες

150 γρ. ζάχαρη άχνη

40 ml βότκα

250 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό

1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού

 

 

Διαδικασία

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις φράουλες με το τσίπουρο ή το χυμό και τη ζάχαρη άχνη και τις αφήνουμε για περίπου 2 ώρες, να αρωματιστούν και να βγάλουν τα υγρά τους. Xτυπάμε στον ηλεκτρικό πολυκόφτη που διαθέτουμε το γιαούρτι, το λεμόνι και το μείγμα με τις φράουλες μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.

 

Την αδειάζουμε σε μεταλλικό κατά προτίμηση μπολ και την αφήνουμε στην κατάψυξη για περίπου 1 ώρα. Τη βγάζουμε, τη χτυπάμε στο μίξερ για να αφρατέψει και την ξαναβάζουμε στην κατάψυξη για άλλη 1 ώρα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 2 φορές και σερβίρουμε. Αν έχουμε παγωτομηχανή, ακολουθούμε τις οδηγίες της.

 

 

Βίκυ Καράμπελα  Μίχα 

 

 

https://www.dailytvradio.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: