Μενού Μαρτίου.

Είμαστε στον Μάρτιο και το Καρναβάλι ανήκει στο παρελθόν .

Μπήκαμε όμως σε νηστεία και νομίζω οι συνταγές για τον Μήνα είναι ότι καλύτερο μπορώ να σας παρουσιάσω .

Προκαταβολικά σας εύχομαι καλή επιτυχία και μην ξεχνάτε δεν είναι ανάγκη να τις κάνετε όλες μαζί .

Καλή Σαρακοστή λοιπόν.

 

 

Ρυζοσαλάτα με γαρίδες
Υλικά
1½ φλιτζ. τσαγιού ρύζι κίτρινο
1 δαφνόφυλλο
20 μεγάλες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες
15 ντοματίνια κομμένα στη μέση
τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένα
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
100 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε σε 1 λίτρο αλατισμένο νερό που κοχλάζει τις γαρίδες για 4-5 λεπτά. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Καθαρίζουμε από κεφάλια και κελύφη. Στο ίδιο νερό μέσα στο οποίο βράσαμε τις γαρίδες, βάζουμε το ρύζι να βράσει, προσθέτοντας το δαφνόφυλλο και τα κοτσάνια των μυρωδικών. Το μαγειρεύουμε για όση ώρα ορίζουν οι οδηγίες της συσκευασίας και, μόλις γίνει, πετάμε τα κοτσάνια των μυρωδικών, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μια σαλατιέρα ανακατεύουμε απαλά το ρύζι, τα ντοματίνια, τα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, το λάδι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και αλατοπίπερο.

Χταπόδι με σάλτσα μάραθου
Υλικά
Για το χταπόδι
1 χταπόδι περίπου 1½ κιλό, καθαρισμένο
1 φύλλο δάφνης
5 ολόκληροι κόκκοι μαύρο πιπέρι
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
60 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
1 μικρό ραπανάκι, καθαρισμένο, σε μικρά κυβάκια
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή, σε σκόνη
τα φύλλα από 5 κλωνάρια μάραθου, ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Bάζουμε το χταπόδι σε ένα ταψί, με τις βεντούζες προς τα πάνω. Ρίχνουμε τη δάφνη, το πιπέρι, το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στο φούρνο για 55 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Βγάζουμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο και αδειάζουμε το ζουμί που έμεινε. Λαδώνουμε το χταπόδι, το βάζουμε ξανά στο φούρνο κάτω από το γκριλ και το ψήνουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι όλα τα υλικά για τη σάλτσα, περιχύνουμε το χταπόδι και σερβίρουμε.

 

Γαρίδες στο τηγάνι με λάδι σκόρδου
Υλικά

20μεγάλες γαρίδες
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
8 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες, κομμένες στη μέση
2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκος μαϊντανός
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
1 κουτ. γλυκού μέλι
χυμός και ξύσμα από 2 λεμόνια
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το μαϊντανό και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί καλά το λάδι (περίπου 5 – 6 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το ελαιόλαδο να κρυώσει και να πάρει τα αρώματα από τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά. Οσο πιο πολλές ώρες το αφήσουμε τόσο πιο καλά θα αρωματιστεί το λάδι. Μετά το περνάμε από λεπτό σουρωτήρι και το βάζουμε σε ένα μπολάκι. Βάζουμε το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το μαϊντανό σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιούμε.
Σε ένα άλλο μπολ ενώνουμε τη μουστάρδα, το μέλι, το χυμό λεμονιού, την πάπρικα και τα ανακατεύουμε καλά. Καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κελύφη, κρατάμε όμως τα κεφάλια και το κέλυφος της ουράς
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το αρωματικό ελαιόλαδο που έχουμε φτιάξει και, μόλις κάψει, προσθέτουμε τις γαρίδες. Τις γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές και μόλις ροδίσουν ομοιόμορφα, προσθέτουμε το πολτοποιημένο μείγμα του σκόρδου με τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και το μείγμα με τη μουστάρδα, το μέλι, το λεμόνι και την πάπρικα. Ανακινούμε καλά το τηγάνι να πάει παντού η σάλτσα και μετά από 2 – 3 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε

 

Σπαγγέτι βόνγκολε
Υλικά
500 γρ. σπαγκέτι
1 κιλό φρέσκες αχηβάδες (κυδώνια) ή γυαλιστερές, προτιμότερο μεγάλες, καλά πλυμένες
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
90 ml λευκό, ξηρό κρασί
1/4 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο
50 ml ελαιόλαδο
1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο με το μπούκοβο για μισό λεπτό, ίσα να αρωματίσει το λάδι. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις αχηβάδες. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα. Οσα δεν ανοίξουν τα πετάμε. Βγάζουμε τις αχηβάδες με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την ιδιότυπη σάλτσα αλατοπίπερο και το μαϊντανό και, αν χρειάζεται, λίγο νερό από τα μακαρόνια. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά, χωρίς να τα σουρώσουμε, με την πιρούνα και ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθούν καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκορπίζουμε τις αχηβάδες και σερβίρουμε αμέσως.

 

Μπακλαβαδάκια με Μακεδονικό Χαλβά με Αμύγδαλο
Υλικά
Για τα μπακλαβαδάκια

250 gr. Μακεδονικό Χαλβά με Αμύγδαλο10 φύλλα κρούστας για γλυκά150 gr. αμυγδαλόψιχα60 gr. φρυγανιά τριμμένη130 ml. ελαιόλαδο1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλλο
Για το σιρόπι275 gr. ζάχαρη300 ml. νερό1 ξυλάκι κανέλα2-3 φέτες λεμόνι2-3 φέτες  πορτοκάλι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165ο C. Αλέθουμε την αμυγδαλόψιχα και την ανακατεύουμε με τη φρυγανιά και τα μπαχαρικά, προσθέτουμε τον Μακεδονικό Χαλβά θρυμματισμένο και ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε το φύλλο, παίρνουμε δύο από τα φύλλα και ξεκινώντας από την άκρη τοποθετούμε τη γέμιση. Τυλίγουμε σε ανάλαφρο ρολό, κλείνουμε καλά τις άκρες και τοποθετούμε σε ταψί. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε για τα υπόλοιπα φύλλα.
Με ένα κοφτερό μαχαιράκι τρυπάμε το μπακλαβα μέχρι κάτω ώστε να λαδωθεί καλά. Ρίχνουμε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι και το καίμε καλά σε χαμηλή θερμοκρασία. Ρίχνουμε το λάδι κουταλιά-κουταλιά σε όλη την επιφάνεια και στις χαρακιές που κάναμε με το μαχαίρι. .
Ψήνουμε τον μπακλαβά στους 165ο C. για περίπου 50 λεπτά και μέχρι να ψηθεί ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά, μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά τον σιροπιάζουμε κουταλιά – κουταλιά και τον αφήνουμε μέχρι να κρυώσει.
Κατόπιν κόβουμε το κάθε ρολό σε μικρότερα μπακλαβαδάκια.

Βίκυ Καράμπελα Μίχα

 

https://www.dailytvradio.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: