Μενού Οκτωβρίου όλο εκπλήξεις .

 

Είμαστε στον Οκτώβριο και σιγά σιγά ετοιμαζόμαστε για Γιορτινές  περιόδους , άλλωστε πρέπει ν ανανεώσουμε και λίγο τις γεύσεις μας .

Η στήλη σας προτείνει  αυτές τις συνταγές και ευελπιστούμε να τις δημιουργήσετε και να τις ευχαριστηθείτε .

Καλή Επιτυχία λοιπόν και καλή σας όρεξη .

 

 Σαλάτα με γλυκοπατάτες ψητές, καρότα και σπανάκι

Υλικά

  • 1 κιλό γλυκοπατάτες πορτοκαλί, σε κύβους
  • 400 γρ. καρότα, σε ροδέλες.
  • 400 γρ. σπανάκι πλυμένο και καθαρισμένο
  • 100 γρ. φουντούκια χοντροσπασμένα
  • 100 γρ. σταφίδες
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C. Σε ένα ταψί ανακατεύουμε τις γλυκοπατάτες με τα καρότα, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ξεφουρνίζουμε για λίγο, σκορπίζουμε το σπανάκι, τα φουντούκια, τις σταφίδες, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά. Συνοδεύουμε με κατίκι και ψωμί σικάλεως.

 

 

Κολοκυθόπιτα με κόκκινη κολοκύθα

Υλικά

  • 1 συσκευασία Χωριάτικο φύλλο
  • 70 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 κιλό κολοκύθα, τριμμένη
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 800 γρ. πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 3 αυγά
  • 150 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, θρυμματισμένη
  • 300 ml φρέσκο γάλα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε την κολοκύθα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10-12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να εξατμιστούν όλα τα υγρά που θα βγάλει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν. Προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά, τη φέτα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για να σκορπιστούν ομοιόμορφα τα υλικά.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο, μέχρι να λιώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και βουτυρώνουμε ελαφρώς το ταψί. Στρώνουμε 4 από τα φύλλα στο ταψί, βουτυρώνοντας το καθένα ξεχωριστά, με τρόπο ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα ξεχωριστά.

Αλείφουμε καλά με το λιωμένο βούτυρο την επιφάνεια της πίτας και τη χαράσσουμε ελαφρώς σε κομμάτια.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στο χαμηλό ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί και από κάτω. Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα την άκρη της πίτας, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρή και σερβίρουμε.

 

Πιτόγυρο κατ’ οίκον

Υλικά

Για τις πίτες

  • 240 γρ. νερό χλιαρό
  • 4 γρ. (1/2 φακελάκι) ξηρή μαγιά
  • 15 γρ. ζάχαρη
  • 25 ml ελαιόλαδο + λάδι για το ψήσιμο
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 15 γρ. αλάτι

Για την κέτσαπ κόκκινης πιπεριάς

  • 7 πιπεριές Φλωρίνης σε μέτρια κομμάτια
  • 40 ml ελαιόλαδο λίγο αλάτι
  • 50 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 10 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 60 ml λευκό βαλσαμικό ξίδι

Για τον χοιρινό «γύρο»

  • 4 χοντρές χοιρινές μπριζόλες λαιμού
  • 1 μικρό ματσάκι φρέσκο θυμάρι
  • 3 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες

Για το σερβίρισμα

  • 4-5 μέτριες πατάτες, με τη φλούδα τους, μισοβρασμένες, χοντροκομμένες και μετά τηγανισμένες μέχρι να γίνουν τραγανές
  • ροδέλες από 4 κρεμμύδια, μαριναρισμένες με χυμό λεμονιού, ελάχιστο αλάτι και ψιλοκομμένο μαϊντανό για 10 λεπτά

 

 

Διαδικασία

Κέτσαπ πιπεριάς: Απλώνουμε τις πιπεριές σε λαμαρίνα φούρνου με τη φλούδα προς τα κάτω και ραντίζουμε με το μισό λάδι. Πασπαλίζουμε με αλάτι και τη μισή ζάχαρη, σκορπίζουμε πάνω τους τα γαρίφαλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120°C, για 1½ ώρα, γυρίζοντάς τες μία φορά. Πετάμε τα γαρίφαλα, τις ξεφλουδίζουμε όσο πιο ζεστές μπορούμε τις κόβουμε σε λωρίδες και τις βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι και το υπόλοιπο λάδι. Σοτάρουμε τα υλικά μέχρι να μαραθούν καλά, ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε για να λιώσει. Σβήνουμε με το ξίδι και 1-2 κουταλιές νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά. Πολτοποιούμε το όλον στον πολυκόφτη μέχρι να φτιάξουμε μια πάστα.

 

«Γύρος»: Προθερμαίνουμε τον φούρνοστους 180°C. Βάζουμε τις μπριζόλες σε πολύ καυτό τηγάνι, σε δόσεις, με τα κλωνάρια θυμαριού και τα σκόρδα ανάμεσά τους. Τις σοτάρουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τις μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψάκι με το υγρό του τηγανιού και ψήνουμε για 40 λεπτά. Τις βγάζουμε και τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.

 

Πίτες: Στον κάδο του μίξερ πάγκου ανακατεύουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το μετρημένο λάδι. Προσαρμόζουμε τον γάντζο, προσθέτουμε αργά το μισό αλεύρι και το αλάτι και δουλεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε μια ελαστική και λεία ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά, τη χωρίζουμε σε 6-7 ισομεγέθη κομμάτια και ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη σε λεπτό δίσκο διαμέτρου 16-18 εκ. Ψήνουμε μία μία τις πίτες σε αντικολλητικό τηγάνι, σε ελάχιστο λάδι, για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Σερβίρισμα: Αλείφουμε τις πίτες με κέτσαπ πιπεριάς, βάζουμε γύρο, ροδέλες κρεμμυδιού με μαϊντανό και 3-4 πατάτες και τυλίγουμε. Σερβίρουμε αμέσως.

 

Μπισκότα Πράσινου Τσαγιού

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 225 γραμμάρια βούτυρο
  • 110 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 350 γραμμάρια αλεύρι
  • 2 κουταλιές της σούπας matcha ποιότητας τροφίμων
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι

ΜΕΘΟΔΟΣ

  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη.
  • Χτυπάμε τα αυγά και τη βανίλια.
  • Σταδιακά ανακατεύουμε στο matcha, τη μαγειρική σόδα το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
  • Τη  βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε επίπεδη επιφάνεια και κόβουμε τα μπισκότα μας με έναν κόπτη μπισκότων.
  • Ψήνουμε για 10 λεπτά 200° C

 

 

ΒΙΚΥ ΚΑΑΜΠΕΛΑ ΜΙΧΑ

 

 

https://www.dailytvradio.gr

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: