Μενού Πασχαλινό.

 

Μπαίνοντας στην Εβδομάδα των Παθών και πλησιάζοντας το  Μεγάλο Σάββατο και η  Κυριακή  θα σας δώσω την  δυνατότητα   να επιλέξετε μέσα από τις προτάσεις που θα  σας παραθέσω  ότι καλύτερο και κοντά στις γεύσεις σας .

Προκαταβολικά σας εύχομαι καλή Επιτυχία σ ότι αποφασίσετε και διαλέξετε .

 

 

Λαμπρόψωμο

ΥΛΙΚΑ

• 1 κιλό αλεύρι δυνατό
• 30 γρ. μαγιά φρέσκια ή 2 φακελάκια ξηρή
• 1 φλ. χλιαρό νερό
• ½ φλ. γάλα χλιαρό
• 1 αυγό
• 60 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
• 1 κ.γ. ζάχαρη
• 1 κ.σ. αλάτι
• σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και ρίχνουμε λίγο αλεύρι κάνοντας χυλό. Τον αφήνουμε σκεπασμένο με μεμβράνη, να ανέβει για 15-20΄ σε ζεστό μέρος.
2. Αφού φουσκώσει, βάζουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το σουσάμι και ζυμώνουμε καλά.
3. Τοποθετούμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες
4. Όταν φουσκώσει, χωρίζουμε τη ζύμη στα τρία. Φτιάχνουμε τρεις λωρίδες και πλέκουμε πλεξούδα, και ενώνοντας τις άκρες κάνουμε κύκλο. Άλλος τρόπος είναι να του δώσουμε το σχήμα καρβελιού βάζοντας επάνω δύο λωρίδες από ζύμη, σταυρωτά.
5. Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Με πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αν θέλουμε, στη μέση μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα κόκκινο αυγό.
6. Ψήνουμε στους 200° μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του λαμπρόψωμου. Σε περίπου 40-45΄ (να έχει ροδίσει πάνω-κάτω) ελέγχουμε αν ψήθηκε μπήγοντας ένα μαχαίρι. Αν βγει καθαρό, είναι έτοιμη.
7. Την τοποθετούμε σε σχάρα και την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για να κρυώσει και να μην ξεραθεί.

 

 

 

Δείπνο : Μαγειρίτσα (Μεγάλο Σαββάτου)

 

ΥΛΙΚΑ
• 1 ολόκληρη αρνήσια συκωταριά
• 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
• 5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
• ½ κιλό μαρούλι
• ½ ματσάκι άνηθο
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 2 αυγά
• 1 λεμόνι τον χυμό του
• Αλάτι ,πιπέρι
Εκτέλεση
1. Πλένουμε καλά την συκωταριά
2. Πλένουμε καλά το άνηθο ,τα κρεμμυδάκια και το μαρούλι
3. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε τη συκωταριά αφού την έχουμε ψιλοκόψει.
4. Αφού ροδίσει καλά προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και το αφήνουμε να βράσει για είκοσι λεπτά.
5. Αφού πιεί το νερό προσθέτουμε το μαρούλι και το άνηθο το αφήνουμε για λίγο να βράσει και το αλατοπιπερόνουμε
6. Τέλος το αυγοκόβουμε.

 

 

Σαλάτα πασχαλινή

Υλικά:

Κομμένο ροδέλες μαρούλι: 1 μικρό
Ρόκα: 1 ματσάκι
Βαλεριάνα ή σπανάκι: 1 χούφτα τρυφερά φύλλα (προαιρετικά)
Ψιλοκομμένα πράσινα κρεμμυδάκια: 2 μέτρια
Ψιλοκομμένο άνηθο: 1/3 ματσάκι
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει
Κομμένα στα 4 σφιχτοβρασμένα αυγά: 4 μέτρια
Κομμένο κύβους τυρί φέτα: 100 γρ.
Ελαιόλαδο: 1/3 κούπας
Χυμός λεμονιού: από 1/2 λεμόνι

Οδηγίες:

1. Πλένετε και ετοιμάζετε τα χορταρικά. Τα βάζετε σε σαλατιέρα και τα ανακατεύετε.
2. Καθαρίζετε τα αυγά, τα κόβετε στα 4 και τα βάζετε στην σαλατιέρα. Προσθέτετε και την φέτα.
3. Χτυπάτε μαζί το ελαιόλαδο με το αλατοπίπερο και το λεμόνι, περιχύνετε την σαλάτα και σερβίρετε.

 

Γαρδουμπάκια

Υλικά
• 1 κιλό αρνίσια έντερα
• 2-3 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
• Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
• 1 αρνίσια συκωταριά (1 κιλό), κομμένη σε λωρίδες
• 4-5 γλυκάδια αρνίσια
• 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
• 6 κλωναράκια μάραθος ή άνηθος, ψιλοκομμένος
• 150 ml ελαιόλαδο
• 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
• 1½ κ.σ. αλεύρι ή 1 κ.σ. κορν φλάουρ
• 1 μερίδα ζωμός λαχανικών
• Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

• Πλένουμε καλά τα έντερα και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με το ξίδι, τον χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι για 30΄.
• Σε μια δεύτερη λεκάνη, βάζουμε τη συκωταριά και τα γλυκάδια. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τον μάραθο ή τον άνηθο και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
• Τυλίγουμε προσεκτικά το μείγμα με τα εντεράκια φτιάχνοντας μικρά ρολά – τα γνωστά γαρδουμπάκια.
• Σε ένα βαθύ αντικολλητικό σκεύος, ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο σοτάρουμε τα γαρδουμπάκια για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί.
• Ρίχνουμε στο σκεύος το αλεύρι ή το κορν φλαουρ διαλυμένο σε ½ φλ. νερό και τη μερίδα του ζωμού διαλυμένη σε 1½ φλ. καυτό νερό. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 50΄ περίπου, προσθέτοντας λίγο νερό ακόμη, εάν είναι απαραίτητο.
• Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε τα γαρδουμπάκια με τα υγρά τους σε πυρίμαχο σκεύος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° – 190° C για 15΄ περίπου.

 

Πασχαλινά τσουρέκια

Υλικά

1μειγμα 
120 γραμμάρια Νερό
120 γραμμάρια μαγιά φρέσκια
2 μειγμα
100 γραμμάρια μαργαρίνη
260 γραμμάρια Ζάχαρη κρυσταλλική
7 γραμμάρια μαχλέπι τριμμένο
2 γραμμάρια μαστίχα
1 Βανίλια σκόνη
1 Πορτοκάλι ξύσμα
3 μειγμα
2 γραμμάρια Αλάτι
200 γραμμάρια Αυγά
200 γραμμάρια Γάλα
1000 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκια
100 γραμμάρια μαργαρίνη λιωμένη

Εκτέλεση:
1. Ανακατεύω τα υλικά του μείγματος 1 και τα βάζω στην ακρη.
2. Ανακατεύω τα υλικά του μείγματος 2 με μόνο 60 γρ. ζάχαρη σε ένα μπλέντερ.
3. Ανακατευω σε ένα μίξερ τα 100 γρ. μαργαρίνη με τα 200 ζάχαρη, προσθέτω το μείγμα 2 μόλις αφρατέψουν προσθέτω τα αύγα και το γάλα.
4. Ανακατευω αλλα 2 λεπτά και βγάζω το σύρμα από το μίξερ και βάζω τον γάντζο. Προσθέτω σιγά σιγά το αλευρι και κοιτάω το μείγμα να ξεκολάει από τα τοιχώματα. Χαμηλώνω την ταχύτητα από το μίξερ και προσθέτω σιγά σιγά τη μαργαρίνη μέχρι που να αποροφήσει το μείγμα όλη τη μαργαρίνη.
5. Ελεγχω εαν η ζύμη είναι όσο σφιχτή πρέπει και βλέπω εάν χρειάζεται και άλλο αλευρι.
6. Αφήνω σε ζεστό μέρος μέσα σε ένα μπολ βουτυρωμένο να διπλασιαστεί ( περίπου 1 ώρα) γυρνάω από την άλλη και περιμένω να ξαναδιπλασιαστεί περίπου αλλα 30 λεπτά. Στην συνέχεια πλάθω πλεξούδες βάζω σε ένα ταψάκι, αφήνω να διπλασιαστούν ξανά περίπου 30 λεπτά και ψήνω στους 150 βαθμούς, 50 – 60 λεπτά αφού αλοίψω πρώτα με κρόκο αυγού και πασπαλίσω με αμύγδαλα

 

Cheesecake τριπλής γεύσεις 

Υλικά
• 100 γρ. σοκολάτα λευκή
• 100 γρ. σοκολάτα γάλακτος
• 100 γρ. σοκολάτα υγείας
• 100 γρ ζάχαρη άχνη
• 15 γρ. ζελατίνη
• 500 γρ καλό στραγγιστό γιαούρτι
• 300 γρ. κρέμα σαντιγί
• 1 βανίλια
• μπισκότα βουτύρου (πτι μπερ)

Επικάλυψη:
• 50 γρ. σοκολάτα λευκή
• 50 γρ. σοκολάτα γάλακτος
• 50 γρ. σοκολάτα υγείας

Εκτέλεση 
• Ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη με το γιαούρτι. Εάν η ζελατίνη είναι σε φύλλα, τις τοποθετούμε σε κρύο νερό για να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε καλά και τις διαλύουμε αρχικά σε 2 κουταλιές από το μείγμα γιαουρτιού και στην συνέχεια την προσθέτουμε στο υπόλοιπο γιαούρτι.Χτυπάμε την κρέμα σε σαντιγί και την ανακατεύουμε με την κρέμα γιαούρτι. Τοποθετούμε σε μια φόρμα του κέικ λαδόκολλα, ώστε να βγει το γλυκό από την φόρμα χωρίς προβλήματα. Λιώνουμε διαδοχικά σε μπεν μαρί τις σοκολάτες, ξεκινώντας από την άσπρη. Αφού λιώσει, την προσθέτουμε σε 300 από την κρέμα και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί .Αδειάζουμε διαδοχικά τα μείγματα στη φόρμα του κέικ και στο τέλος τοποθετούμε τα μπισκότα, τα οποία θα είναι ο πάτος του γλυκού. Αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι να σταθεροποιηθούν οι κρέμες. Θα χρειαστούν περίπου 12 ώρες.

Αφού κρυώσει καλά το γλυκό, το βγάζουμε από την φόρμα του κέικ, αφαιρούμε την λαδόκολλα και ετοιμάζουμε να λιώσουμε τις σοκολάτες για την επικάλυψη. Επειδή η σοκολάτες θα είναι πολύ σκληρές για να κοπούν, πρέπει η επικάλυψη να γίνει έτσι ώστε να μας επιτρέπετε εκεί που θα κόβουμε το γλυκό να μην υπάρχει σοκολάτα. Ένας τρόπος είναι οι σοκολάτες να δημιουργούν κάθετες γραμμές πάνω στο γλυκό.
Εύχομαι οι Άγιες μέρες του Πάσχα και της Ανάστασης του Κυρίου να είναι φωτεινός οδηγός για τη ζωή όλων μας!!!

Σαλάτα με σπανάκι, ραπανάκι, φέτα και σος γιαουρτιού

Υλικά
150 γραμμ. σπανάκι baby πλυμμένο
2 καρδιές μαρουλιού κομμένες με το χέρι
2 αγγουράκια σε ροδέλες με τη φλούδα
1 φλιτζ. λεπτές ροδέλες ραπανάκι
1 μικρό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
2 κ.σούπας λευκό ξύδι
2 κ.σούπας χυμό λεμονιού
1/4 φλιτζ. ξινόγαλα
1 φλιτζ. γιαούρτι στραγγιστό
μισό φλιτζ. φύλλα δυόσμου + μερικά ακόμη για το σερβίρισμα
αλάτι, πιπέρι
μισό φλιτζ. θρυμματισμένη φέτα

Εκτέλεση

Ανακάτεψε μαζί το σπανάκι, το μαρούλι, το αγγουράκι και τα ραπανάκια σε μεγάλη σαλατιέρα.
Σε μέτριο μπολ ανακάτεψε το κρεμμυδάκι, το ξύδι, το λεμόνι και άφησε να σταθούν για 5 λεπτά.
Πρόσθεσε το ξινόγαλα και ρίξε λίγο λίγο το γιαούρτι.
Ρίξε το δυόσμο, μια πρέζα αλάτι και λίγο μαυροπίπερο.
Ρίξε τη φέτα στη σαλάτα.

Κατσικάκι φούρνου σε αρωματική μαρινάδα 

Υλικά
2 κατσικίσια μπούτια (1½ -2 κιλά το καθένα)
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
5 κουταλιές Worcestershire sauce
5 ποτήρια του κρασιού λευκό αρετσίνωτο κρασί
5 ποτήρια του κρασιού νερό
2 φύλλα δάφνης
6 κλαδάκια ρίγανη
10 κλαδάκια θυμάρι
6 σκελίδες σκόρδο
1 κοφτό κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη Μαρινάδα Ρίχνετε σε μια μικρή κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το κατσικάκι και τα αφήνετε να πάρουν μία βράση. Βάζετε το κρέας σε ένα ταψί και το περιχύνετε με τη ζεστή μαρινάδα. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το νερό, σκεπάζετε με λαδόκολλα και ψήνετε στους 200° C για 2,5-3 ώρες. Ελέγχετε μετά την πρώτη ώρα και κάθε 30-40΄ τη στάθμη των υγρών και, αν χρειάζεται, συμπληρώνετε νερό. Τα τελευταία 10-15΄ ξεσκεπάζετε το ταψί για να ροδίσει το κρέας. Στο τέλος, σουρώνετε τους χυμούς του ψησίματος και τους κρατάτε για σάλτσα.

 

 

Κοντοσούβλι στο φούρνο

Υλικά 
1 κιλό χοιρινό από λαιμό
1 κιλό χοιρινό από μπούτι
3 πιπεριές (1 κόκκινη, 1 κίτρινη και 1 πράσινη, χοντροκομμένες)
2 ντομάτες (χοντροκομμένες)
1 μεσαίο κρεμμύδι (χοντροκομμένο)
300 γρ. γραβιέρα (χοντροκομμένη)

Για τη μαρινάδα
1 κρεμμύδι (πολτοποιημένο στο μπλέντερ)
3 σκελίδες σκόρδο (πολτοποιημένες στο μπλέντερ)
2 κουταλιές μέλι
1 πορτοκάλι (το χυμό του)
1/2 λίτρο περίπου λευκό κρασί
1 σφηνάκι κονιάκ
1 σφηνάκι ουίσκι
1 χούφτα ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση 
Βάζετε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα μαζί με το κρέας σε ένα μπολ, τα ανακατεύετε, και ρίχνετε το κρασί μέχρι να καλυφτεί το κρέας. Σκεπάζετε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο από την προηγούμενη ημέρα. Όταν το βγάλετε από το ψυγείο, τοποθετείτε το κρέας σε ένα πυρέξ, πάνω σε λαδόκολλα, και ρίχνετε διάσπαρτα τις πιπεριές, τις ντομάτες, το κρεμμύδι και το τυρί. Τυλίγετε τη λαδόκολλα σε ρολό, για να πάρει το σχήμα που έχει το κοντοσούβλι, και ρίχνετε λίγο νερό στο πυρέξ. Ψήνετε στο φούρνο στους 180-200° C για περίπου 3 ώρες.

 

 

 


Εκμέκ με κρέμα και φράουλες
Υλικά

1 πακέτο κανταΐφι
200γρ. βούτυρο φρέσκο
Για το σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 καψουλάκι βανιλίνης

Για την κρέµα
1 φάκελος Κρέμα Ζαχαροπλαστικής Τσήζκεικ
400ml γάλα
Για τη διακόσµηση
10 φράουλες, σε κομμάτια

Εκτέλεση 
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και αλείφετε ελαφρά ένα ταψάκι διαµέτρου 40εκ. µε λίγο βούτυρο.

Κόβετε το κανταΐφι σε κοµµάτια και το βάζετε µέσα στο ταψάκι. Πιέζετε µε το χέρι σας για να κάτσει καλά µέσα στο ταψί. Γεµίζετε το ταψί µε κανταΐφι σε ύψος 1,5εκ.

Λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο και περιχύνετε παντού το κανταΐφι. Ψήνετε στο φούρνο µέχρι να ροδίσει καλά το κανταΐφι.

Ρίχνετε τα δύο ποτήρια ζάχαρη σε µια κατσαρόλα µαζί µε το νερό και τη βανίλια. Βράζετε μέχρι να γίνει ένα πηχτό σιρόπι.

Βγάζετε το κανταΐφι από τον φούρνο και το περιχύνετε µε το σιρόπι. Το αφήνετε να φουσκώσει και να περιµένει.

Ετοιμάζετε την Κρέμα Ζαχαροπλαστικής Τσηζκέικ

Ρίχνετε πάνω από το κανταΐφι την κρέµα και αφήνετε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί. Διακοσµείτε µε τις φράουλες πριν σερβίρετε.

 

Καλή Ανάσταση!
Το άγιο Φως της Ανάστασης, ας φωτίσει τις ψυχές και τις ζωές όλων μας.

 


ΒΙΚΥ ΚΑΑΜΠΕΛΑ ΜΙΧΑ

 

 

https://www.dailytvradio.gr

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: