Μενού πρωτοχρονιάς

Ωραία τα Χριστούγεννα αλλά δεν μένουμε και νηστικοί την Πρωτοχρονιά  έτσι οι προτάσεις μας πιστεύω να σας καλύψουν και να τις απολαύσετε εάν τις κάνετε .

 

ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΣ ΜΕ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

ΥΛΙΚΑ

12 φέτες παστουρμάς από μπούτι

12 φέτες μανταρίνι

1 κουτ. σούπας μουστάρδα

1 κουτ. σούπας μέλι

2 κουτ. σούπας ξύδι βαλσαμικό

6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας δυόσμο, πολύ ψιλοκομμένο

 πιπέρι κόκκινο σε κόκκου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζω τα μανταρίνια και χωρίζω με προσοχή τα φετάκια τους. Παίρνω μια φέτα παστουρμά και τυλίγω απαλά μια φέτα μανταρινιού. Τοποθετώ σε μια πιατέλα.

Σε ένα σέικερ χτυπάω τη μουστάρδα, το μέλι, το ξύδι, το ελαιόλαδο μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία και απαλή βινεγκρέτ.  Προσθέτω το δυόσμο και ανακατεύω.

Ραντίζω τα ρολάκια του παστουρμά και πασπαλίζω με λίγους κόκκους κόκκινου πιπεριού.

Σαλάτα πρωτοχρονιάτικη

Υλικά

Για τη σαλάτα

  • 2 ώριμα κόκκινα μήλα
  • 8 ραπανάκια
  • χυμός από ½ λεμόνι
  • περίπου 20 ρώγες από άσπρο σταφύλι, κομμένες στη μέση
  • 150 γρ. τυρί ροκφόρ ή άλλο μπλε κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 3 ραπανάκια, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
  • ½ ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το ντρέσινγκ με σταφύλι

  • 10 ρώγες από άσπρο ή μαύρο σταφύλι
  • 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ολόκληροι ανάμεικτοι σπόροι από πράσινο και κόκκινο πιπέρι

Εκτέλεση

Ντρέσινγκ με σταφύλι:

Πολτοποιώ τα σταφύλια στο μούλτι και πιέζω τον πολτό από ψιλό σουρωτηράκι για να πάρω τον καθαρό χυμό τους. Τον βάζω σε ένα μπολάκι μαζί με το ξίδι, το μέλι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω με ένα πιρούνι.

Προσθέτω το ελαιόλαδο σε αργή ροή, χτυπώντας διαρκώς με το πιρούνι, μέχρι να φτιάξω ένα αρκετά λείο μείγμα. Προσθέτω τους ολόκληρους κόκκους από χρωματιστά πιπέρια και ανακατεύω.

Σαλάτα:

Πλένω καλά τα μήλα, τα σκουπίζω και τα κόβω στη μέση. Πετάω σπόρια και πυρήνες, κόβω τα μήλα σε φέτες και τα ρίχνω σε ένα μεγάλο μπολ. Περιχύνω αμέσως με το χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσουν.

Προσθέτω τις ρώγες των σταφυλιών, το ροκφόρ και τα ραπανάκια. Αλατοπιπερώνω προσεκτικά, περιχύνω με το ντρέσινγκ και ανακατεύω

 

 

Πανσέτα Χοιρινή

Υλικά
  • 700 γρ. χοιρινή πανσέτα, σε ενιαίο κομμάτι
  • ελαιόλαδο, για το άλειμμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γλάσο

  • 6 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • 70 ml Μetaxa
  • 2 κουτ. σούπας πικάντικη μουστάρδα
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • ¼ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνω το φούρνο στους 220°C. Στρώνω με λαδόκολλα μια μεγάλη λαμαρίνα φούρνου

Αλείφω με ελαιόλαδο την πανσέτα από όλες τις μεριές και την αλατοπιπερώνω γενναιόδωρα. Τη βάζω στη λαμαρίνα

και την ψήνω για 30 – 35 λεπτά, μέχρι να δω ότι ροδίζει.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύω τα υλικά του γλάσου (πετιμέζι, μουστάρδα, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και το πιπέρι καγιέν).

Βγάζω το ταψί από το φούρνο και αλείφω την πανσέτα με το γλάσο. Συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 10 – 12 λεπτά περίπου, γυρίζοντάς την μια-δυο φορές για να καραμελώσει καλά η επιφάνεια, να σκουρύνει και να γυαλίσει ομοιόμορφα.

Τη βγάζω από το φούρνο, την αφήνω να «ξεκουραστεί» για 5 λεπτά και την κόβω σε φέτες.

 

Πουρές γλυκοπατάτας με μουστάρδα

Υλικά

  • 1½ κιλό γλυκοπατάτες,
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζω τις κομμένες γλυκοπατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο αλατισμένο νερό. Τις βράζω σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά να μην διαλύονται.
Τις λιώνω με το πρες πουρέ ή με ένα πιρούνι

Τον μεταφέρω σε ένα μπολ και προσθέτω τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο ή το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά.

 

Τιραμισού

Υλικά

36 σαβαγιάρ
750 γρ. τυρί μασκαρπόνε
2 κρόκοι αυγού
100 γρ. ζάχαρη
80 ml κρασί Marsala
150 ml καφέ espresso
¼ κ.γ. αλάτι
25 γρ. πούδρα κακάο
150 γρ. κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζετε τρεις εσπρέσο lungo και τους ρίχνετε σε ένα ορθογώνιο σκεύος. Προσθέτετε το Μαρσάλα και ανακατεύετε. Τα αφήνετε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία και ετοιμάζετε τη κρέμα.

Χτυπάτε με σύρμα τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν ένα παχύρρευστο μίγμα με χλωμό χρώμα.

Ρίχνετε στο μίγμα ένα-ένα τα μασκαρπόνε και χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να μαλακώσει και να είναι παχύρρευστο.

Προσθέτετε το αλάτι, 2 κουταλιές απ’ το μίγμα καφέ και Μαρσάλα και την κρέμα γάλακτος και χτυπώντας με το σύρμα τα φέρνετε σε μια σχετικά ρευστή υφή

Παίρνετε ένα-ένα τα σαβαγιάρ, τα βουτάτε στιγμιαία στο υγρό μίγμα καφέ-Μαρσάλα, ώστε το υγρό να απορροφηθεί και τα τοποθετείτε στοιχισμένα μέσα στο ταψί.

Απλώνετε από πάνω τους τη μισή κρέμα και την ισίωνετε ωστε να καλύψει όλα τα σαβαγιάρ.

Βάζετε με τον ίδιο τρόπο όπως πριν και δεύτερη σειρά σαβαγιάρ, βουτηγμένα ελαφρά στο μίγμα καφέ- Μαρσάλα, τους ρίχνετε το υγρό από πάνω με κουτάλι και τα καλύπτετε με την υπόλοιπη κρέμα.

Πασπαλίζετε την σκόνη κακάο πάνω απ’ όλη την επιφάνεια της κρέμας, κλείνετε το σκεύος με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες.

 

 

Σαν το λαμπερό αστέρι που φωτίζει τον ουρανό, ας λάμψει και η ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο!!!

Σας ευχόμαι Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος!!!

Βίκυ Καράμπελα Μίχα

 

https://www.dailytvradio.gr

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: