Μενού Σαρακοστιανό και ΚοροναΪος

 

 

Τον Άλλο Μήνα έχουμε Πάσχα  και ήδη άσχετα με τον Κοροναϊό έχουμε νηστεία .

Η στήλη έχει να σας κάνει προτάσεις γι αυτήν την περίοδο που είμαστε και κλεισμένοι μέσα στο σπίτι για προστασία .

Όμως πάρτε απόφαση να μαγειρέψετε ότι σας αρέσει  κάνοντας την κλεισούρα δημιουργική .

Άντε λοιπόν << Μένουμε σπίτι και δημιουργόντας γεύσεις περνάμε καλύτερα >>

 

Λαχανοντολμάδες νηστήσιμοι

Υλικά

Για το λάχανο

2 μικρά λάχανα, αφράτα

αλάτι

Για τη γέμιση

1 κιλό μικρές γαρίδες

350 γρ. καλαμαράκια, καθαρισμένα

50 ml ελαιόλαδο

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

300 γρ. ρύζι Καρολίνα

3 μεγάλα καρότα τριμμένα

1 ματσάκι άνηθος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, ψιλοκομμένος

χυμός από 1 λεμόνι

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το ζωμό γαρίδας

τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες

30 ml ελαιόλαδο

4 μέτρια καρότα τριμμένα

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

5 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

1 κοτσάνι σέλερι, ψιλοκομμένο

400 ml λευκό ξηρό κρασί

2 ολόκληρα ντοματάκια, λιωμένα

5 κλαράκια μαϊντανού

1 δαφνόφυλλο

3 αστεροειδείς γλυκάνισοι

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Ζωμός: Καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κεφάλια και τα κελύφη και τα κρατάμε κατά μέρος. Βάζουμε στο μάτι της κουζίνας μια μεγάλη κατσαρόλα και τη ζεσταίνουμε άδεια και σκέτη, σε πολύ δυνατή φωτιά, ώσπου να κάψει πάρα πολύ καλά

Τότε ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα κελύφη και τα κεφάλια από τις γαρίδες και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν έντονο κόκκινο χρώμα. Προσθέτουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το σέλερι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να καλυφθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τα λιωμένα ντοματάκια, το μαϊντανό, το δαφνόφυλλο και τους γλυκάνισους. Μόλις το μείγμα πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά. Σουρώνουμε το ζωμό. Θα πρέπει να έχουμε περίπου 300 ml (1½ φλιτζ. τσαγιού) ζωμό· αν είναι λιγότερος, συμπληρώνουμε με βραστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε το ζωμό και τον αφήνουμε κατά μέρος.

Λάχανο: Αφαιρούμε τα σκληρά εξωτερικά φύλλα από τα λάχανα και με ένα μυτερό, μεγάλο μαχαίρι κόβουμε το κοτσάνι κυκλικά, σε βάθος, και το αφαιρούμε. Βάζουμε να βράσει άφθονο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα λάχανα και αλάτι. Ο βρασμός θα σταματήσει για μερικά λεπτά.

Από τη στιγμή που θα αρχίσει ξανά, τα βράζουμε για 10 – 15 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν τα φύλλα τους. Μεταφέρουμε τα λάχανα σε ένα ταψάκι και, όταν κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε, αφαιρούμε τα φύλλα τους ένα-ένα και τα βάζουμε σε μεγάλο τρυπητό για να στραγγίξουν. Κρατάμε στην άκρη τα χοντρά εξωτερικά φύλλα, αφαιρούμε και πετάμε τα σκληρά κοτσάνια και τα στρώνουμε στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας.

Γέμιση: Κόβουμε τα καλαμαράκια και τις γαρίδες σε πολύ μικρά κομματάκια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε κατά μέρος. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3 – 4 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη ροδίσουν. Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς, ώστε να βραχούν καλά οι κόκκοι του με το λάδι. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε τα καλαμαράκια και γαρίδες, τα τριμμένα καρότα, τα μυρώνια, το μάραθο, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Ντολμάδες: Απλώνουμε ένα φύλλο λάχανου, βάζουμε στη μία άκρη του 1 κουτ. σούπας από το μείγμα της γέμισης και τυλίγουμε σε ρολάκι, γυρίζοντας τις άκρες προς τα μέσα για να μην αδειάσει η γέμιση. Προσέχουμε να μην το σφίξουμε πολύ, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει στο μαγείρεμα και μπορεί να σκίσει το φύλλο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τοποθετούμε τους ντολμάδες σε σειρές μέσα στην κατσαρόλα πάνω στα μεγάλα φύλλα του λάχανου. Σκεπάζουμε τους ντολμάδες με ένα πιάτο γυρισμένο ανάποδα, για να τους συγκρατεί, και περιχύνουμε με το ζωμό γαρίδας που έχουμε ετοιμάσει, μέχρι να τους καλύψουμε· αν ο ζωμός δεν αρκεί, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κοχλάσει το υγρό, για 1 – 2 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο. Μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε κατά μέρος για 1 ώρα τουλάχιστον πριν σερβίρουμε τους ντολμάδες. Ταιριάζουν πολύ με ένα λαδολέμονο

 

 

 

Τηγανιά θαλασσινή

Υλικά

1 κιλό μύδια, καθαρισμένα

15 γυαλιστερές, ελαφρώς ανοιγμένες και καλά πλυμένες για να φύγει η άμμος που έχουν στο εσωτερικό τους

15 γαρίδες, καθαρισμένες από κελύφη

2 καλαμάρια, καθαρισμένα, κομμένα σε ροδέλες

1/2 κιλό γλιστρίδα καθαρισμένη, πλυμένη και χοντροκομμένη

3  σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

χυμός από 1 λεμόνι

τα φύλλα και τα τρυφερά κλωνάρια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα

200 ml ελαιόλαδο

2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι με καπάκι ή σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε 120 ml ελαιόλαδο, τις γαρίδες, τα μύδια, τις γυαλιστερές, τη ρίγανη, το αλατοπίπερο, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 8 λεπτά.

Προσθέτουμε το καλαμάρι, ανακατεύουμε, ξανασκεπάζουμε και τα αφηνουμε άλλα 4 λεπτά. Προσθέτουμε το λεμόνι, το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε το τηγάνι ξεσκέπαστο για άλλα 2 – 3 λεπτά, ώστε να εξατμιστούν τα υγρά που έβγαλαν τα όστρακα. Σε μια πιατέλα βάζουμε τη γλιστρίδα, το σκόρδο, τα υπόλοιπα 70 ml από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε όλα τα θαλασσινά σε μια βαθιά πιατέλα και τα συνοδεύουμε με τη σαλάτα.

 

 

Χαλβάς Φαρσάλων

Υλικά:

2 και 1/2 φλιτζ. ζάχαρη

2 φλιτζ. κορν φλάουρ ή νισεστέ

5 φλιτζ. κρύο νερό

5 κουτ. σούπας σησαμέλαιο ή αραβοσιτέλαιο

5 κουτ. σούπας μαργαρίνη

2 βανίλιες

αμύγδαλα αποφλοιωμένα

 

Διαδικασια:

Σε  μια αντικολλητική κατσαρόλα ρίχνεις 3-4 κουταλιές από τη ζάχαρη και την αφήνεις να καραμελώσει. Έτσι παίρνει χρώμα ο χαλβάς σου.

Έπειτα ρίχνεις το μισό νερό (2,5 ποτήρια)και ανακατεύεις καλά. Ρίξε και την υπόλοιπη ζάχαρη και άφησε το σιρόπι σου να βράσει για περίπου 10 λεπτά. Με τα υπόλοιπα 2,5 ποτήρια νερό, ανακάτεψε το κορν φλάουρ και ρίξε το στο έτοιμο σιρόπι

Το μείγμα θα γίνει πηχτό, θέλει πολύ καλό ανακάτεμα. Όσο ανακατεύεις, ρίξε μέσα το λάδι, στα τοιχώματα της κατσαρόλας για να ξεκολλάει ο χαλβάς και τις δύο βανίλιες και συνέχισε το ανακάτεμα. Στο τέλος ρίξε το βούτυρο για νοστιμιά.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καβούρδισε τα αμύγδαλα και ρίξε τα στο χαλβά.

Έπειτα ρίξε τον χαλβά σε ένα ταψί, ή σε φορμάκια και άφησε τον να κρυώσει πριν το σερβίρισμα.

 

Βίκυ Καράμπελα  Μίχα 

 

https://www.dailytvradio.gr

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: