Μετέωρα, το θαύμα της φύσης!

«Το μετεωρίτικο τοπίο και ασκητική ζωή είναι δυο πράγματα, που μοιάζουν πολύ. Η προσευχή, η βαθειά ολοκληρωτική προσευχή… χρειάζεται κάτι σαν τα Μετέωρα. Κάτι τραχύ και επιβλητικό. Χρειάζεται γυμνή πέτρα και ουρανό. Πολύ Ουρανό!»
Τα άγια μετέωρα αποτελούν μια απόκοσμη πέτρινη πολιτεία στα δυτικά της Θεσσαλίας, ανάμεσα στα βουνά της Πίνδου και των Αντιχασίων, με χίλιους ίσως και περισσότερους βράχους. Η αλήθεια είναι ότι καμία ανθρώπινη περιγραφή ή εικόνα μπορεί να παρουσιάσει αυτό το θαύμα της φύσης.
Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τεράστιους βράχους, ψηλούς και μονοκόμματους, με τετρακόσια και πλέον μέτρα ύψος. Φαίνεται σα να έγινε ειδικά για τους ασκητές που θα ζητούσαν ένα τόπο μακριά από τα εγκόσμια, βρίσκοντας την ηρεμία για να αφιερωθούν στο θεό.
Από που όμως καθιερώθηκε το όνομα «Μετέωρα»; Αρχικά, το εμπνεύστηκε ο ιδρυτής της ιεράς μονής Μεταμορφώσεως, όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης (1343/4 μ.Χ.), για τον πλατύ βράχο που πρωτοανέβηκε. Στη συνέχεια καθιερώθηκε ως γενική ονομασία όλων των βράχων, αφού εκτός των άλλων «μετέωρος» σημαίνει κατά λέξη αιρούμενος. Εκτός από αυτή την ονομασία, στο βίο του όσιου Αθανάσιου συναντάμε και τον όρο «λιθόπολις».
Πάνω στα γιγάντια αυτά βράχια κτίστηκαν πολλά ασκητήρια και μοναστήρια που αποτελούν το δεύτερο μοναστικό κέντρο μετά το Άγιο Όρος. Οι μετέπειτα ασκητές για να μπορούν να ανεβαίνουν γρηγορότερα στα μοναστήρια που βρίσκονταν στις κορυφές των βράχων, χρησιμοποίησαν ως βοηθητικό μέσο πασσάλους ή σχοινιά. Στο πέρασμα των αιώνων τα μοναστήρια και τα ασκητήρια αυξήθηκαν και έφτασαν σε αριθμό τα σαράντα ένα. Σήμερα σώζονται και λειτουργούν έξι μοναστήρια που έχουν οργανωμένες μοναστικές κοινότητες.
Υπήρχαν πολλά ακόμη όπως είπαμε, από τα οποία έχουν αποκατασταθεί στην αρχική τους μορφή τρία μέχρι στιγμής. Πρόκειται για τη μονή της Υπαπαντής, του Αγίου Νικολάου Μπάντοβα και του Αγίου Αντωνίου Μπάντοβα.
Τα τελευταία χρόνια τα Μετέωρα έχουν γίνει πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που καταφτάνουν για να αντικρίσουν, αυτό το επιβλητικό θέαμα και να επισκεφτούν τα μοναστήρια, που βρίσκονται σε λειτουργία και είναι ανοιχτά στο κοινό.

 

Κουταλέλλη Μαρία

 

https://www.dailytvradio.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: