Μπακαλιάρος Σκορδαλιά .. το πιάτο Έθιμο.

Μπήκαμε στον Μάρτιο και η 25η Μαρτίου έρχεται .

Μια ξεχωριστή μέρα για την Ελληνική Ιστορία αλλά και για ένα πιάτο έθιμο καθιερωμένο για εκείνη την μέρα , και βέβαια μιλάμε για τον μπακαλιάρο σκορδαλιά .
Πάμε λοιπόν να δούμε τι θα χρειασθούμε αλλά και πως γίνονται .

Για τον Μπακαλιάρο

Υλικά .
1 φύλλο παστό μπακαλιάρο γύρω στα 800-1000 γρ.
Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Ξεπλένουμε τα κομμάτια από το αλάτι και τα βάζουμε σε μία λεκάνη με μπόλικο νερό από την προηγούμενη μέρα, με το δέρμα πάνω.
Αλλάζουμε αρκετές φορές το νερό κατά την διάρκεια του ξαρμυρίσματος.
Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε τον μπακαλιάρο και αφαιρούμε το δέρμα.
Τον σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι στο τηγάνι, βουτάμε τα κομμάτια στο χυλό, αφήνουμε τον περίσσιο χυλό να τρέξει και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Μόλις είναι έτοιμα τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι και σερβίρουμε με σκορδαλιά.

Κουρκούτι .

Υλικά
1 κουτάκι μπύρα
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 αυγό
1/2 κ. γλυκού αλάτι
1/2 κ. γλυκού ζάχαρη
Πιπέρι

Εκτέλεση .
Σ ένα μπολ ρίχνουμε την μπύρα, το αυγό, το αλάτι, την ζάχαρη, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο για να μην μας κάνει σβολάκια.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας πηχτός και λείος χυλός. Το σημαντικό είναι ότι το κουρκούτι πρέπει να είναι έτοιμο από νωρίς για να μείνει τουλάχιστον μια ώρα στο ψυγείο.

Να δούμε και την συνέχεια
Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι στο τηγάνι, βουτάμε τα κομμάτια στο χυλό, αφήνουμε τον περίσσιο χυλό να τρέξει και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Μόλις είναι έτοιμα τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι και σερβίρουμε

Ας δούμε τώρα την σκορδαλιά .

Υλικά .
½ κιλό ψωμί μπαγιάτικο .
8 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο
1 Φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο με απαλή γεύση.
3- 4 κουταλιές σούπας ξίδι .
Αλάτι και πιπέρι .

Εκτέλεση :
Θα χρησιμοποιήσουμε άσπρο ψωμί και αφού το μουλιάσουμε το στραγγίζουμε καλά .
Αφαιρούμε από τα σκόρδα τις φύτρες και το πράσινο.
Προσθέτουμε στο μπλέντερ το σκόρδο και το στραγγισμένο ψωμί και το πολτοποιούμε πολύ καλά .
Προσθέτουμε σιγά- σιγά το λάδι , το αλάτι και το πιπέρι και εναλλάξ το ξίδι .
Όταν ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα το δοκιμάζουμε .
Η καλύτερη μορφή και υφή είναι το μείγμα να είναι σαν αλοιφή .

 

O chef

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: