Όλα είναι θέμα ισορροπίας στην ζωή, τελικά.. (1ο μέρος)

 

 

Μαθαίνοντας να έχω  συναισθηματικά ισχυροποιημένες σχέσεις

 

Και έφτασε να ναι μέσα (ημερολογιακά)καλοκαιριού και μείς να προσπαθούμε να νιώσουμε την ανεμελιά της εποχής όπως ορίζει  το status quo του Ιουλίου…

Η ανεμελιά, η ξεγνοιασιά είναι συναισθηματικές καταστάσεις που προϋποθέτουν την καλή παρέα με τον καλύτερο για μας..

Αυτός βέβαια δεν είναι άλλος παρά μόνο ο εαυτός μας.

Πρωταρχική αξία για να μπορώ να ανταποκριθώ στις υπόλοιπες κοινωνικές μου σχέσεις είναι η κοινωνική σχέση που έχω εγώ τον εαυτό μου. Αυτή η σχέση ορίζει και την ποιότητα των υπολοίπων σχέσεων που υπάρχουν ή που θέλω να υπάρχουν στην ζωή μου..

Είναι κάτι σαν συμβόλαιο που ορίζει τις αρχές που με προσδιορίζουν και καθορίζουν τον οποιοδήποτε ρόλο που θα επιλέξω, ανάλογα, βέβαια με την σχέση στην οποία  υπάρχω ,είτε ως γονέας, είτε ως σύντροφος ,είτε ως φίλος/η κλπ.

Πως ορίζω όμως τον εαυτό μου?

Τι προβάλλω στον άλλον?

Πως νιώθω όμορφα  με απλά λόγια?

Μερικές από τις αρχές αυτές που χρειάζεται να τις ενσωματώσουμε στον τρόπο σκέψης μας και κατ’ επέκταση στην καρδιά μας παρουσιάζονται  ως γνώμη ,ως πεποίθηση ή όπως νομίζει ο καθένας προκειμένου να ισορροπεί με τον εαυτό του..

Ξεκινάμε λοιπόν..

  • Συμφιλίωση με την ‘’αλλαγή’’

Μεγάλη υπόθεση να αποδέχομαι τις ανατροπές στην ζωή μου χωρίς κινδυνολογία .Μέσα από τις αλλαγές αυτές… αλλάζουμε και μείς..

Όμορφη κάθε αλλαγή γιατί τουλάχιστον μαθαίνουμε και γινόμαστε περισσότερο πολύπλευροι  στην σκέψη  μας.

Φυσικά, υπάρχει και αυτός ο λόγος που άλλοτε μαθαίνουμε αμέσως ή με λίγη ή πολλή χρονοκαθυστέρηση που είναι υπεύθυνος για τις όμορφες ανατροπές στην ζωή μας..

 

  • Έλεγχος των προσωπικών μας ‘’περιορισμών’’

Καθήλωση σε ‘’πρέπει’’ και ‘’πιστεύω’’ που δεν  ΄΄εξυπηρετούν΄΄ μια κατάσταση που ζούμε έχουν ως αποτέλεσμα να  μας γεμίζουν με άγχος και διαστρέβλωση των συναισθημάτων  και την ορθότητα της σκέψης μας.

Ας αποχωριστούμε κάθε μορφή ταμπέλας που λειτουργεί δογματικά στην ζωή μας και μας θέτει σε στασιμότητα.

 

  • Ανάληψη των υποχρεώσεων μου χωρίς αναβολή.

Φυσικά, υπάρχει και η αντίπερα όχθη του παραπάνω.

Κάποιοι προσπαθούν να ικανοποιούν μόνο τα ‘’θέλω’’ τους αγνοώντας τις υποχρεώσεις τους και τις ευθύνες τους καταλήγοντας σε επικίνδυνους ιδεαλισμούς .

Σημαντικό να καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας πριν προβούμε να ικανοποιήσουμε τον εαυτό μας.

 Έτσι κι αλλιώς η έννοια της υπευθυνότητας είναι η πρώτη αρχή ορισμού του εαυτού μας, επειδή είμαστε μέλη πάντα ενός στενού ή ευρύτερου κοινωνικού συνόλου εκ γενετής.

 

  • Ειλικρίνεια στις σχέσεις μας

Τι πιο όμορφο να ζούμε σχέσεις με ειλικρίνεια…

Να είμαστε μαζί με πρόσωπα που αποδέχονται  τον πραγματικό εαυτό  μας και εμείς τον δικό τους .

Να υπάρχει συμπόνια, κατανόηση  για τα λάθη και επανόρθωση αυτών, εννοείται ,πάντα. Αυτός είναι πραγματικός  παράγοντας αναδόμησης του εαυτού μας.

 

  • Προσφορά

Είναι ένα μεγάλο ‘’εργαλείο’’ για την ανάκτηση θετικών συναισθημάτων και την  σύναψη υγιών σχέσεων στην ζωή μας,.

Πολλές φορές που δεν γνωρίζουμε πώς να προσφέρουμε και ακόμα πιο συχνά που να προσφέρουμε. Όμως, ακόμα και η φροντίδα σε ένα ζωάκι  μας παρακινεί να καλλιεργηθούν συναισθήματα αλληλεγγύης και κατανόησης των αναγκών του άλλου. Όταν προσφέρουμε σε ότι αναπνέει και έχει ψυχή διαχέονται ορμόνες χαράς  στον οργανισμό μας αλλά και στο περιβάλλον μας. Πόσο μάλλον σε πρόσωπα που έχουν την ανάγκη της υποστήριξης μας σε κάθε επίπεδο. Ακόμα και μια αγκαλιά είναι προσφορά…

 

  • Φροντίδα του εαυτού μου σαν να είναι ‘’βρέφος’’

Η κάλυψη των βασικών μας αναγκών είναι το βασικό βήμα για να ορίσουμε την εκτίμηση στον εαυτό μας.

Ας τον προσέχουμε, ας τον φροντίζουμε, ας ακούμε το ένστικτο μας. Τις περισσότερες φορές το ένστικτο μας βοηθά στην αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων για την σωματική και την ψυχική μας υγεία . Και πάντα η κάλυψη αυτού του ενστίκτου βοηθά στην επίσης σωματική και την ψυχική υγεία των ανθρώπων που μας περιβάλλουν …..Αρκεί να φροντίζουμε να μην είμαστε κακοποιητικοί σε αυτόν …όπως και στους άλλους.

 

  • Παρατηρώντας ακούγοντας τι μου λέει οργανικά το σώμα μου

Όταν πρόκειται να κάνουμε κάτι που στην πραγματικότητα δεν θέλουμε, εξαναγκαζόμαστε από τις καταστάσεις, δηλαδή, τότε πλημμυρίζουν το σώμα  μας αισθήματα πίεσης και άγχους..Αυτά τα συναισθήματα κάνουν  κακό στον οργανισμό μας.

Αν θέλουμε να γνωρίσουμε τι πραγματικά θέλουμε και που βρίσκονται οι πραγματικές μας δυσκολίες ,ας ακούσουμε τι μας λέει το σώμα μας.

Όταν σωματοποιούνται  τα αρνητικά συναισθήματα μας τότε διογκώνονται και γίνονται επιθετικά πρώτα σε μας.

Ας αγκαλιάσουμε τον σωματικό μας πόνο που αντανακλά συνήθως τον ψυχικό μας πόνο . Ας φροντίσουμε με αυτό τον τρόπο τον εαυτό μας με ηρεμία και κατανόηση.

 

  • Υγιή συμφωνία με την ανησυχία

Και εδώ φυσικά μιλάμε για εκείνη την ανησυχία που μας προτρέπει να προσέξουμε για τις μελλοντικές μας κινήσεις και όχι για κείνη την ανησυχία, την ακραία, που μας κατακλύζει από αμφιβολίες και πανικό για κάθε τι συγκεκριμένο ή μη συγκεκριμένο. Ας αποδεχθούμε τον εαυτό μας στα όρια της ανησυχίας όταν εκείνη μας παρακινεί ελπιδοφόρα  και όχι ‘’θανατηφόρα’’.

 

Δεν σταματώ τυχαία σε αυτήν την θεματική περί ‘’ανησυχίας’’.

Θα αποτελεί την αρχή της συνέχεια και της ολοκλήρωσης  αυτού του  άρθρου(2ο μέρος) τον επόμενο μήνα αυτού του καλοκαιριού.

Μέχρι τότε  ας είμαστε ήσυχοι..βαδίζοντας με τις επιλογές μας για  ισχυροποιημένη σχέση με τον εαυτό μας ….

 

Όμορφη  συνέχεια  καλοκαιριού…

 

Σημείωση : «Τα άρθρα που φιλοξενεί η σελίδα έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα.
Απαραίτητη η συμβουλή γιατρού όταν απαιτείται.

Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.»

Νίκη Χατζηχαλεπλή

Κοινωνική Λειτουργός και παιδαγωγός

 

https://www.dailytvradio.gr

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: