«Όταν υπάρχουν άτομα που μας κρίνουν μόνιμα και με κακοήθεια» << 3ο Μέρος >>

«Όταν υπάρχουν άτομα που μας κρίνουν μόνιμα και με κακοήθεια»

Μέρος 3ο( 10 Δυναμικοί υποστηρικτικοί τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης  )

Η κακοπροαίρετη κριτική δεν αρέσει σε κανέναν !

Φυσικά και μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε δυναμικά όμως χρειάζεται πρώτα από όλα να αυτοπαρατηρηθούμε.

Τι σημαίνει αυτό?

Όταν κάποιος μας επικρίνει  μόνιμα και μας ενοχλεί αυτό, όπως ήδη έχουμε αναφερθεί και στα δυο προηγούμενα μέρη του άρθρου, σημαίνει ότι το έχουμε ανεχτεί ήδη μέχρι τώρα αρκετές φορές .

Είτε από αδυναμία, είτε από ευγένεια ,είτε από συναισθηματική εξάρτηση που πιθανώς να χουμε αναπτύξει με τον επικριτή.

Η πρώτη αρχή της μάθησης ,λοιπόν, όπως  λένε και οι δάσκαλοι, είναι η επανάληψη.

Έχουμε μάθει πλέον τον  επικριτή(εμείς οι ίδιοι)  να μας κακοποιεί ψυχικά γιατί πολύ απλά το έχουμε ήδη ανεχτεί πολλές φορές μέχρι τώρα.

Επίσης ,είναι σχεδόν σίγουρο, πώς θα χουμε αρκετές φορές βάλει και εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας στο εδώλιο και να αναρωτιόμαστε πραγματικά μήπως και στην αλήθεια είμαστε λάθος..

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν …η αυτοπαρατήρηση μας..

Όμως είναι βασικό να δραπετεύουμε από την μειωτική συμπεριφορά  που δείχνουμε εμείς στον εαυτό μας όταν αισθανόμαστε ανίσχυροι να αντιμετωπίσουμε κάποιον που προσβάλλει την αυτονομία μας και την αξιοπρέπεια μας.

Χρειάζεται να αναπτύξουμε δυναμικές υποστηρικτικές απέναντι στον εαυτό μας.

  1. Όταν αισθάνομαι ότι υπάρχει ειρωνική διάθεση , κακεντρέχεια και ελεγκτική διάθεση στα λεγόμενα κάποιου ή στις πράξεις του προς εμένα δεν την αφήνω να με επηρεάσει.

Αν αυτό έχει συμβεί πολλές φορές και οι λίγες θετικές στιγμές δεν υπερτερούν ούτε καν σαν ένταση στο μυαλό μου ,όταν φέρνω στην σκέψη μου τον ‘’επικριτή ‘’ τότε ήδη έχω κάνει το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

  1. Αφού λοιπόν πλέον γνωρίζω τις προθέσεις του ατόμου που λειτουργεί μειωτικά σε μένα ,φροντίζω πολύ απλά , να ελαχιστοποιώ τις συχνές επαφές μαζί του . Δεν επιτρέπω στον εαυτό  μου να κακοποιείται από τον αρνητισμό του επικριτή.
  2. Φροντίζω να ελέγχω τα συναισθήματα μου και να είμαι περισσότερο επιφυλακτικός ως προς την διάδοση των προσωπικών μου ζητημάτων .Γιατί είναι προφανές, να ανοίγουμε την καρδιά  μας και να υπερτερεί μέσα μας το συναίσθημα της εμπιστοσύνης γιατί κρίνουμε από τον εαυτό μας αλλά δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να ισχύει και για όλους τους άλλους .Ο λόγος που χρειάζεται να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί για τα προσωπικά μας θέματα είναι επειδή οι επικριτές θα τα χρησιμοποιούν σε ανάλογη μελλοντική κατάσταση και θα τα αναπροσαρμόσουν έτσι ώστε να επιχειρηματολογήσουν την μειωτική τους συμπεριφορά απέναντι μας.
  3. Όταν θα εμπιστευτούμε τον πόνο μας στον επικριτή , εκείνος θα γνωρίζει μια ακόμα αδύναμη πτυχή του εαυτού μας. Και έτσι θα λειτουργεί με ένα επιπλέον όπλο εναντίον μας. Όταν ,ακόμα ,θα μοιραστούμε με ενθουσιασμό την επιτυχία μας  μαζί του, θα κινητοποιηθεί το αίσθημα της ζήλιας που πηγάζει από την ανασφάλεια του ,όποτε ,αυτό πιθανόν μπορεί να τον εξοργίσει και να λειτουργήσει εκ των υστέρων με κριτική και ζηλόφθονη πολλές φορές συμπεριφορά. Μεγάλη προσοχή στην διάδοση της στεναχώριας μας, του πόνου μας και της επιτυχίας μας.
  4. Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουν με λεπτομέρειες ακόμα και ποια είναι τα άτομα με τα οποία συναναστρέφεστε, τον τρόπο που τα συναναστρέφεστε ακόμα και την συχνότητα γιατί δεν γνωρίζουμε πως μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτές τις επαφές σας .
  5. Βασικό συστατικό στην συμπεριφορά μας απέναντι στους επικριτές είναι η αδιαφορία και όχι η αντεκδίκηση.Η εκδικητική διάθεση μας βάζει στο ίδιο ρινγκ  και ξεκινάμε μάχη με τον επικριτή. Μέσω της εκδίκησης ο κερδισμένος θα ναι ο επικριτής και όχι εμείς. Και ξέρετε γιατί? Επειδή οι επικριτές είναι άνθρωποι που κυβερνούνται από ανασφάλεια και φέρουν την ζωή τους χωρίς αξίες . Αυτοί είναι ικανοί να φτάσουν στο τέρμα προκείμενου να επουλώσουν τον τραυματισμένο τους εαυτό, ας μην αισθανόμαστε κακία και μείς γι αυτούς. Είναι αξιολύπητες προσωπικότητες που δυσκολεύονται να χαρούν με την χαρά μας  και λυπηθούν με τον πόνο μας. Έχουν αφαιρετικά στοιχεία στην προσωπικότητα τους που κάποια στιγμή θα μείνουν μόνοι τους

Γιατί απλά υπολείπονται από την απλή αλλά δυνατή έννοια της αγάπης.

Γενικότερα, ας προσπαθούμε να αξιολογούμε τα άτομα που θα μοιραζόμαστε τις προσωπικές μας πληροφορίες είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για να προστάσουμε τον εαυτό μας και τα πρόσωπα που αγαπάμε..

Έχει ειπωθεί πολλές φορές και το ασπάζομαι κι Γή στην ζωή μου το εξής :Τα μεγάλα μυαλά συζητούν ιδέες, τα μέτρια συζητούν τα  γεγονότα και τα μικρά μυαλά συζητούν για τις υποθέσεις των άλλων»

  1. Ο μόνιμα επικριτή ς ανήκει στο φάσμα του ναρκισσισμού , όπως υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι. Είναι προσωπικότητες με τόσο χαμηλή αυτοεκτίμηση που συνήθως το προβάλλουν νε ένα παραφουσκωμένο ‘’ΕΓΩ’’ .Είναι η λεγόμενη κλασική προβολή σύμφωνα και με τον Freud. Προτιμότερο θα ήταν να ελαχιστοποιούμε τις πολύωρες συζητήσεις μαζί τους.

Επειδή μπορεί να νιώσουν ότι υπάρχει διαφορετική έστω άποψη από την δική τους. Και η συνέχεια θα ναι, να θυμώσουν!

Ο θυμός τους ,όμως, μπορεί  να χει πολλαπλού τύπου συμπεριφοριστικές εφαρμογές. Είτε με  ευθύ επικριτικό και προσβλητικό  τρόπο  είτε ακόμα και να συνεχίσουν με «πισώπλατες» διαδικασίες ,συκοφαντίες ή λασπολογίες περί   της προσωπικότητας μας σε άτομα που σχετίζονται με εμάς ή και που δεν σχετίζονται.

  1. Η σύγκριση είναι το μέτρο που υπολογίζουν την δύναμή τους . Θέλουν να φαίνονται ανώτεροι από τους υπόλοιπους , Είναι υπεροπτικές συμπεριφορές ,ακόμα και με τον μανδύα της προσποιητής ταπεινοφροσύνης . Οπότε , είναι βασικό, επίσης, να αποφεύγουμε να συγκρινόμαστε μαζί τους . Επειδή το μέτρο του υπολογισμού τους είναι εμποτισμένο από εγωπάθεια και όχι αλτρουισμό .
  2. Ας δώσουμε σημασία περισσότερο στο να περιστοιχιζόμαστε με ανθρώπους που θα κάνουν καλό στην ψυχή μας. Είναι μεγάλη ενίσχυση για την αυτοδυναμία μας να εδραιώνουμε σχέσεις με ανθρώπους που έχουν ανεπτυγμένη την εν συναίσθηση. Αυτό από μόνο του μας δίνει δύναμη και ξεκάθαρη κριτική σκέψη για την αξιολόγηση μας σε καταστάσεις και ανθρώπους .
  3. Όλοι κάποια στιγμή , έχουμε φερθεί επικριτικά στην ζωή μας.

Θα ναι τρανό ψέμα να υποστηρίξει κάποιος ότι ποτέ δεν πλήγωσε κάποιον με την σκληρή κριτική . Έτσι, λοιπόν, ας αναθεωρήσουμε την σχέση μας με αυτούς που μας επικρίνουν. Ας γίνουμε προσεκτικοί στην διαχείριση της σχέσης μας μαζί τους και εάν πρόκειται για άτομα που είναι σημαντικά στην ζωή μας και δυσκολευόμαστε να τα απομακρύνουμε τότε ας δώσουμε την ευκαιρία  στην ζωή να βελτιώσει  με τον τρόπο της την συμπεριφορά αυτών των ατόμων και μείς να προστατεύσουμε τον εαυτούς ώστε να μην γίνουμε και εις επικριτές κάποιων άλλων..

Μόνο ο Θεός ξέρει το μέλλον ….εμείς ας σταθούμε με αγάπη στο παρόν…

 

Σημείωση : «Τα άρθρα που φιλοξενεί η σελίδα έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα.
Απαραίτητη η συμβουλή γιατρού όταν απαιτείται.

Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.»

Νίκη Χατζηχαλεπλή

Κοινωνική Λειτουργός και παιδαγωγός

 

https://www.dailytvradio.gr

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: