Πνοή Τέχνης στη Ζωή.

Είναι απόγευμα, περίπου 6:00, ένα ελληνικό καφεδάκι, η φλόγα απο το αγαπημένο μου κεράκι, η απαραίτητη βιβλιογραφία και η τεχνολογία, κάνουν παρέα στην έμπνευση και τη συλλογή πληροφοριών για να ολοκληρώσω το άρθρο του μήνα.
Το κουδούνισμα του τηλεφώνου σπάει την ευλαβική στιγμή και μια φωνή με προσκαλεί στα εγκαίνια μιας κλινικής.
Τίποτα δεν με πείθει να ξεσηκωθώ να ετοιμαστώ να βγω, να σπάσω τον οίστρο της έρευνας.

-“Έλα να δεις ένα κτίσμα που φέρει σε κάθε του έκβαση την ευφυΐα του κορυφαίου ΕρνέστουΤσίλλερ που ξαναζωντάνεψε, ανάσανε και ξαναβρήκε τη θέση του στο φως. Ελα να δεις έναν θησαυρό του Πειραιά! “…ακούστηκε …
Με συνοπτικές διαδικασίες μάζεψα μαλλί, …λιγο κραγιόν, και σε λίγα λεπτά βρισκόμουν κιόλας στην οδό Αλκιβιάδου 146…
Τώρα που γύρισα στο σπίτι και κοιτάζω το άρθρο.. σκέφτομαι προς στιγμήν  να το αφήσω ,να το μοιραστώ μαζί σας μια άλλη φορα…
και ναι!
Δεν μπορώ να κρύψω το δυνατό συναίσθημα που μου άφησε αυτή η επίσκεψη, αυτή τη  συγκίνηση που με συνεπήρε και οι καταθέσεις απο πρώτο χέρι,  αυτό του δημιουργού, με σπρώχνουν  να το  μοιραστώ μαζί σας.

…Ένας ορκισμένος γιατρός, ένας παθιασμένος αρχιτέκτονας και ένας οραματιστής- πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, έβαλε  στο δημιουργικό του στόχαστρο το κτήριο που στέκει εκειαπο το 1878.
Ο ιδιος ο Ιωάννης  Κλεινάκης μας έκανε την τιμή να μας ξεναγήσει σε ολους τους χώρους και να μας εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια τις τελετουργικές σχεδόν εργασίες, που χρειαστηκε να γίνουν για να ξεθαφτούν απο επιστρώσεις χρωμάτων δεκαετιών και να αποκαλυφθούν οι γνώριμες αρχιτεκτονικές γραμμές του δημιουργού τους.
Ένα άλμπουμ προσωπικών του λήψεων απο την τεχνική του Τσίλλεραπ τη  Δρέσδη και την Αθήνα, ευλαβικά αποκαλύπτει,  τις σπάνιες οροφογραφίες, αυτά τα πραγματικά έργα Τέχνης αλλά  και τα σχέδια  πλακιδίων  που ο χρονος δεν κατάφερε να αλλοιώσει τη μοναδική αξία και  γνησιότητα τους.
Σε δυο κρυστάλλινα σημεία του πατώματος αποκαλύπτονται φωτισμένα δύο πηγάδια του σπιτιού ειναιαυτα που το συνδέουν με τον υπόγειο Πειραια και αποτελούν ένα ακόμη ορμητήριο έρευνας.
Ένα κτήριο, μουσείο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής .
Ένα κτήριο, δείγμα πολιτισμού στέκει πανέτοιμο στην υπηρεσία των ανθρώπων που κάνουν αιμοκάθαρση, προσφέροντας την ιδανική αγκαλιά του ώστε οι πολλες ώρες παραμονής σε εβδομαδιαία βάση, να κυλούν σε μια ατμόσφαιρα που ενθαρρύνει, που αποπνέει ομορφιά, γαλήνη και αισιοδοξία.
Συγχαρητήρια σε αυτόν τον οραματιστή.
Γιατί ο πολιτισμός ευφραίνει.
Γιατί ο ασθενής ειναι άνθρωπος.
Γιατί η ελπίδα ειναι σημαντική!

 

Σκευή Γιαπανη -Paskevision 

https://www.dailytvradio.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: