Πως μπορώ να βγω Νικητής μέσα από τις δυσκολίες της ζωής?: (Μέρος 1ον )

Θα μπορούσε κάποιος να ονειρευτεί μια ζωή χωρίς δυσκολίες ?

Φυσικά και η απάντηση είναι θετική,  εφόσον, πρόκειται για όνειρο..

Στη ζωή μας υπάρχουν δύσκολες καταστάσεις που  είναι αδύνατον να τις αποφύγουμε  ή ακόμα και να τις αναβάλλουμε σε βάθος χρόνου..

Είναι οι φάσεις αυτές  που συνήθως έρχονται αναπάντεχα και με αιφνίδιο τρόπο επηρεάζουν πολλούς τομείς της ζωής μας ως γεγονότα και   ως συμβάντα  δηλαδή ως πραγματικότητα.

Δεν υπάρχει καμιά ικανότητα τέτοια ή κάποια μορφή δεξιότητας που μπορεί ο άνθρωπος να αναπτύξει προκειμένου να μην βιώνει τις δυσκολίες της ζωής..

Είναι ψεύτης όποιος ειδικός η οπαδός μιας φιλοσοφικής θεωρίας ή θρησκευτικής ιδεολογίας που εγγυάται στον άνθρωπο  ότι θα ναι ευτυχισμένος χωρίς δυσκολίες στην ζωή του ..

Το ψέμα βρίσκεται σε δυο σημεία :

  • ότι δεν θα υπάρξουν δυσκολίες

 

και

2) ότι θα ναι ευτυχισμένος επειδή δεν θα βιώνει δυσκολίες

Όλα αυτά είναι παραπειστική πραγματικότητα στο φάσμα της πλήρους αποποίησης της ίδιας της ζωής..

Και η καταιγίδα ακόμα είναι φυσικό φαινόμενο που έρχεται μετά από την ηλιοφάνεια ή προηγείται και πολλές φορές πριν την καταιγίδα ..

Και η θάλασσα είναι τρικυμιώδης και άλλοτε ήρεμη..

Όλα, όμως, είναι φυσικά φαινόμενα  ακολουθούντα μέσα στον κύκλο της ζωής..

Έτσι ,λοιπόν ,και οι δυσκολίες που μας συμβαίνουν έχουν τον κύκλο τους …

Υπάρχει αρχή ,μέση και τέλος στο σενάριο της ζωής μας ,γραμμένο, διαφορετικά για τον καθένα μας..

Η ευτυχία είναι λάθος ταυτισμένη  σε πολλούς από μας με την έννοια της ευχαρίστησης..

Περνάω δύσκολες στιγμές δεν σηματοδοτεί την φάση της δυστυχίας στην ζωή μου αλλά  ότι βιώνω συναισθήματα στην δεδομένη κατάσταση που δεν μου είναι ευχάριστα. Όμως, είναι συναισθήματα δικά μου και πηγάζουν από μένα που μου  είναι απόλυτα αποδεκτά.

Υπάρχει περίπτωση μια στενάχωρη φάση να ναι υπεύθυνη για την επερχομένη χαρούμενη και ευτυχισμένη και ευχάριστη κατάσταση που προστάζει ο κύκλος της ζωής

Παρά ταύτα δεν  είναι και τόσο παρηγορητικό για κάποιον που βιώνει συναισθήματα απογοήτευσης ,απελπισίας ,πόνου να του εξηγεί κάποιος ότι θα έρθουν τα καλύτερα σε λίγο επειδή περνά τα δύσκολα τώρα. Είναι ωραιοποιημένη ουτοπιστική παρηγοριά να του λες ότι υπάρχει λόγος που βρίσκεσαι σε αυτήν την κατάσταση τώρα.

Φυσικά και όλα τα παραπάνω τα ακούμε από ανθρώπους που νοιάζονται για μας και θέλουν να μας κάνουν να νιώσουμε ανακουφιστικά ..

Όμως η  πραγματική ανακούφιση έρχεται, όχι από έξω προς τα μέσα αλλά κατοικεί μέσα μας, αν γνωρίζουμε τα οφέλη της δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε…

Εστιάζοντας, καταρχάς, στο παρόν! Επειδή η καλύτερη λύση σε κάθε πρόβλημα είναι όταν κολυμπάς μέσα σε αυτό και ανακαλύπτεις την μαγεία του βυθού που τόσο μας κάνει να φοβόμαστε ..

Αυτό που μας αποδιοργανώνει και μας αποσυντονίζει από ενεργητικές λύσεις είναι ο φόβος για το άγνωστο όταν μάλιστα το γνωστό ,μας προκαλεί υπερβολικό  πόνο.

Ο άτυπος κανόνας για κάθε στενοχώρια , για κάθε αναποδιά  και κάθε δυσκολία  είναι για να συνειδητοποιήσουμε τα όμορφα συμβάντα που ήδη έχουμε στην ζωή μας Να εκτιμήσουμε την υγεία μας και τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν.

Μεταμορφώνεται  η δύσκολη κατάσταση μας σε ποιοτικό ανιχνευτή: 

  • Της δύναμης του εαυτού μας

Νιώθουμε την δύναμη μας …καταλαβαίνουμε ακόμα και τα αδύνατα στοιχεία της προσωπικότητας μας.

  • Γίνονται ευδιάκριτα τα όρια των αντοχών της υπομονής μας , της επιμονής μας απέναντι στις σχέσεις μας με τους άλλους
  • Είναι πλέον ξεκάθαρο για μας ποια είναι τα πρόσωπα που πραγματικά νοιάζονται για μας.

Καταλαβαίνουμε, ποιους χρειάζεται να διατηρήσουμε στην ζωή μας και ποιους  να κρατήσουμε σε  απόσταση ασφαλείας.

Είναι ο άνθρωπος ,ένα όν, με αρχέγονα τα ένστικτα της επιβολής. Όταν δει ότι  υπάρχει αδυναμία στον άλλον είναι έτοιμος να του επιβληθεί

( αν υπάρχει διάθεση ανταγωνιστικότητας) Ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που απομακρύνονται  όταν χρειάζεται να δώσουν  οι ίδιοι… Και όταν μιλάμε για δώσιμο  εννοούμε , πρωτίστως , δώσιμο συναισθήματος ..

Συνηθίζω  να λέω  πως όλοι είμαστε ικανοί να αγαπηθούμε αλλά ελάχιστοι να αγαπήσουμε.

Ας αγαπήσουμε τον πόνο που περάσαμε ή ακόμα και που μπορεί κάποιοι από μας να περνούν ακόμα …

Η συνέχεια του άρθρου θα αφορά  την μέθοδο που χρειάζεται να εφαρμόζουμε στην διαχείριση μιας προσωπικής δυσκολίας και τι χρειάζεται να αποφεύγουμε να κάνουμε για την καλύτερη έκβασή της.

Μέχρι τότε ο Κύριος να  αναλάβει την ενίσχυση  όποιον έχει ανάγκη να στηριχθεί για  να απολαύει τα οφέλη της  στενάχωρης κατάστασης.

  • Να θυμόμαστε: Τα πικρά χόρτα έχουν ,όντως, πικρή γεύση αλλά έχουν και ισχυρές  απο-τοξινωτικές δράσεις στον οργανισμό μας…

 

Σημείωση : «Τα άρθρα που φιλοξενεί η σελίδα έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα.
Απαραίτητη η συμβουλή γιατρού όταν απαιτείται.

Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.»

Νίκη Χατζηχαλεπλή

Κοινωνική Λειτουργός και παιδαγωγός

 

https://www.dailytvradio.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: