Πως μπορώ να βγω νικητής μέσα από τις δυσκολίες?(Μέρος 2Ο)ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ

Η δύσκολη φάση στην ζωή μου, πλέον ,είναι γεγονός!

Τι κάνω?

Πως χειρίζομαι την αντίξοη φάση που περνάω?

Πως χειρίζομαι την αντίξοη φάση που περνάω?Φυσικά, σημαντικό ρόλο έχει η προσωπικότητα του καθενός μας από μας, τα βιώματα που έχουμε  ζήσει μέχρι τώρα και μας έχουν μάθει να κρατάμε μια συγκεκριμένη στάση ζωής όταν περνάμε μια μεγάλη στενοχώρια. Απόλυτα δεν θα μπούμε στην διαδικασία να κρίνουμε αν είναι σωστή  η στάση μας  ή λάθος μπροστά στο βουνό-πρόβλημα που αισθανόμαστε ότι θα μας πλακώσει. Σίγουρα, όμως, μπορούμε να ελέγξουμε αν είμαστε λειτουργικοί απέναντι στους άλλους γύρω μας και περισσότερο ακόμα ,αν είμαστε τίμιοι με τον εαυτό μας.

Η τιμιότητα στον εαυτό μας ορίζεται από την αλήθεια που λέω εγώ στον εαυτό μου όταν αντιμετωπίζω μια δύσκολη κατάσταση. Εθελοτυφλώ, μήπως , ώστε να μην θέλω ,καταρχάς, να δω την απόλυτα αντικειμενική κατάσταση και να λειτουργήσω ,φυσικά ,εκ των υστέρων ,υποκειμενικά? Βλέπω καθαρά όλες τις διαστάσεις ?  Μήπως αντιμετωπίζω μυωπικά τις εκδοχές του προβλήματος με αποτέλεσμα να πελαγοδρομώ με αρνητικές σκέψεις που με αποπροσανατολίζουν από τον δρόμο της επίλυσης του προβλήματος μου?

Όταν περνάω δύσκολη φάση είτε αυτή πρόκειται να ναι συναισθηματικής φύσης, οικονομικής ,επαγγελματικής ,υγείας ,ελέγχω ποια είναι η συμπεριφορά μου, η στάση μου απέναντι στα άτομα που αγαπώ και επηρεάζω μέσα από οποιαδήποτε μορφή σχέσης με συνδέει με αυτά?

Επειδή ,λοιπόν ,όλα έχουν πολυδιάστατες εκδοχές ,είτε αφορά το πρόβλημα είτε εμένα τον ίδιο που το ζω το πρόβλημα ,είτε τους άλλους που εμπλέκονται σε αυτό θα δούμε ,σήμερα, κάποιες ανακουφιστικές μορφές διαχείρισης της  προβληματικής κατάστασης που ζω.

Θα ήταν αρχικά πολύ βοηθητικό να ελευθερώσω τα συναισθήματα που με κατακλύζουν και να μην τα πνίγω . Τα συναισθήματα είτε τα εκδηλώσουμε είτε δεν το κάνουμε αυτό, συνεχίζουν να υπάρχουν μέσα μας. Διογκώνονται και ελευθερώνονται με υπερβολικές εντάσεις συναισθηματικής φόρτισης κάποια στιγμή .Θα μπορούσαμε να τα παρομοιάσουμε με μια δυνατή ανεμοθύελλα που μόνο κακό θα δώσει παντού .Ίσως ,και σαν ένα ηφαίστειο που αποφασίζει κάποια στιγμή να κάνει την μεγάλη έκρηξη. Μόνο που αυτή η έκρηξη θα ναι στον εσωτερικό μας εαυτό. Απόλυτα επικίνδυνο αυτό και αυτοκαταστροφικό ,όπως ,όλοι καταλαβαίνουμε .

Η μεγάλη και ξαφνική εκδήλωση των δυσάρεστων συναισθημάτων που πεισματικά κλειδώνουμε μέσα μας είναι ο χειρότερος συμβουλάτορας που μας κάνει παρέα.

Άρα, είναι προτιμότερο μα επιτρέπουμε όποιο αρνητικό συναίσθημα να  ελευθερώνεται. (χωρίς να βλάπτει τους γύρω μας, εννοείται) Είναι σημαντικό να  νιώσουμε τον πόνο γιατί έτσι θα είναι ευκολότερη και πιο ψύχραιμη  η μελλοντική μας αντιμετώπιση.

Ένα ακόμα σημαντικό εγχείρημα είναι να μην προσπαθούμε να αποφύγουμε να δούμε την δυσκολία που έρχεται. Να μην  ωραιοποιούμε την κατάσταση και να της προσδίδουμε λανθασμένα δεδομένα (εθελοτυφλία) μόνο και μόνο για να αποφύγουμε τον φόβο μας που τις περισσότερες φορές είναι μεγαλύτερος στην φαντασία μας παρά στην πραγματικότητα .

Απλώς …χάσαμε μερικές ώρες, μέρες, μήνες να φοβόμαστε κάτι που τελικά δεν έγινε ποτέ ( έτσι, τείνουμε να σκεφτούμε όταν αναλογιστούμε παλαιότερες καταστάσεις που έχουμε περάσει )

Βασικές τεχνικές αυτοβοήθειας

  • Ας δεχτώ λοιπόν το πρόβλημα με τις πραγματικές του διαστάσεις ως γεγονός και να μην αντιστέκομαι στην αποδοχή του .
  • Σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν μας αντιπροσωπεύουν οι δύσκολες καταστάσεις της ζωής μας. Είμαστε προσωπικότητες που δεχόμαστε και τα όμορφα και τα άσχημα της ζωής . Ας μην ταυτίζουμε την προσωπικότητα μας με τις δυσκολίες..Θα περάσουν όταν κλείσουν τον κύκλο τους.
  • Ας διερευνήσουμε τι μας χαλαρώνει και ας είμαστε μέσα σε αυτό όταν δυσκολευόμαστε. Ίσως μας ανακουφίζει να χουμε χρόνο με τον εαυτό μου, ίσως να προσευχηθούμε ,ίσως να απολαμβάνουμε μια βόλτα με το αυτοκίνητο και τόσα άλλα που ταιριάζουν στον καθένα και τον απελευθερώνουν.
  • Ας τονώνουμε την αυτοπεποίθηση μας   μπαίνοντας σε δραστηριότητες που είμαστε  πολύ καλοί  σε αυτές.
  • Πάντα τονίζω την ευεργεσία της προσφοράς. Η τόνωση του θετικού αυτοσυναισθήματος είναι βασικότατο ΠΡΟΣΦΕΡΩ στους άλλους με αγάπη στους άλλους τόσο περισσότερο προσφέρω στον εαυτό μου. Η προσφορά είναι το διαλυτικό της ανησυχίας.
  • Ελέγχουμε κάθε πρόβλημα που μας βασανίζει. Σίγουρα πάντα υπάρχει και η όμορφη πλευρά του. Κάτι μαθαίνουμε ,κάτι ανακαλύπτουμε κατά την διάρκεια ή στο τέλος της όποιας δοκιμασίας.
  • Συμφιλίωση με τον πόνο. Δεν υπάρχει πιο όμορφο να αναγνωρίζω τον πόνο ως ένα κομμάτι του εαυτού μου που θα αφαιρέσει μεγαλύτερους πόνους όταν όμως, θα σταθώ δόκιμος και θα έχουν τελειώσει όλα.
  • Συνηθίζουμε να εστιάζουμε στο παρελθόν ( π.χ παλαιοτέρα, όταν είχε συμβεί κάτι ανάλογα είχε γίνει αυτό και κείνο και κλπ) Συνηθίζουμε ακόμα να επισημαίνουμε την προσοχή μας στο μέλλον με καθοδηγητή τον φόβο και την παρούσα ανησυχία (π.χ τώρα τι θα γίνει? Θα συμβεί προφανώς αυτό κλπ) Βασική αρχή της επίλυσης όλων των προβλημάτων ζωής . Εστίαση της προσοχής μας στο Παρόν . Έτσι μόνο βρίσκουμε τον προορισμό μας και πατάμε γερά στα πόδια μας.
  • Προστατεύουμε τους εαυτούς μας από συναναστροφές που μας επιδεινώνουν συναισθηματικά. Περιορίζουμε ακόμα και αν χρειαστεί να αποστασιοποιούμαστε από ανθρώπους που δεν έχουν ελπίδα και καταστροφολογούν  ή ακόμα και μειώνουν κάθε ευχάριστη πτυχή της ζωής μας.
  • Επιλέγουμε ανθρώπους που λειτουργούν υποστηρικτικά στην ζωή μας ακόμα και αν δεν έχουν άμεση εμπλοκή με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε .

Και να θυμόμαστε τα λόγια: Το να έχει κανείς ελπίδα έχει την έννοια ότι δεν κάμπτεται από τα άγχη που τον συνθλίβουν, δεν υιοθετεί ηττοπαθή στάση και δε νικιέται από την κατάθλιψη μπροστά σε δύσκολες προκλήσεις ή εμπόδια.( Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)

 

Σημείωση : «Τα άρθρα που φιλοξενεί η σελίδα έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα.
Απαραίτητη η συμβουλή γιατρού όταν απαιτείται.

Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.»

Νίκη Χατζηχαλεπλή

Κοινωνική Λειτουργός και παιδαγωγός

 

https://www.dailytvradio.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: