Προτάσεις για αξέχαστες υπέροχες Γιορτές .

Είμαστε πλέον στον Μήνα που χαρίζει χαρά. γιορτές και καλό φαγητό με καλή παρέα .

Καλά να περάσετε και μη ξεχνάτε δεν πιάνουμε τιμόνι όταν έχουμε πιεί για να ξανακάνουμε Γιορτές .

 

 

Σαγκρία με μήλο

  • 200 γρ. νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 750 γρ. λευκό κρασί
  • 250 γρ. βότκα
  • 2 λίτρα μηλίτη
  • 2 μήλα, κομμένα σε μικρά κυβάκια.
  • 1 μήλο, κομμένο σε φέτες, για σερβίρισμα

 

  • Σε μία κατσαρόλα ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  • Όταν πάρει βράση το μείγμα και λιώσει η ζάχαρη, αδειάζουμε το σιρόπι που έχουμε φτιάξει σε ένα μεγάλο μπολ και το αφήνουμε  να κρυώσει για περίπου μισή ώρα.
  • Έπειτα, προσθέτουμε το κρασί, τη βότκα και το μηλίτη και τέλος τα κυβάκια των μήλων.
  • Σερβίρουμε τη σανγκρία πολύ παγωμένη σε ποτήρια μαζί με τις φέτες του μήλου.

 

 

 

Σαλάτα Χριστουγέννων

Υλικά

  • 400 γρ. τρυφερά φύλλα από σπανάκι, χοντροκομμένα
  • τα φύλλα από 1 μαρούλι, κομμένα σε κομμάτια
  • τα φύλλα από 1 πράσινη σαλάτα, κομμένα σε μέτρια κομμάτια με το χέρι
  • τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • τα φύλλα από 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
  • τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  • τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1 ματσάκι μυρώνια (ή μαϊντανό)
  • 3 ξινόμηλα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους
  • 10 κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  • τα σπόρια από 1 ρόδι
  • αλάτι και πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ, πολύ καλά ψιλοκομμένο, ή 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη

Διαδικασία

Ψιλοκόβουμε τα τρυφερά κοτσάνια από τις καυκαλήθρες, το μαϊντανό και τα μυρώνια. Τα φύλλα τους τα κρατάμε ολόκληρα.

Σάλτσα: Χτυπάμε όλα τα υλικά (χυμοί πορτοκαλιού και λεμονιού, μέλι, λάδι, τζίντζερ και μουστάρδα) στο μούλτι μέχρι να προκύψει μια παχύρρευστη σάλτσα.

Σαλάτα: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπανάκι, το μαρούλι, τα κοτσανάκια από τα μυρωδικά, τα φύλλα από τις καυκαλήθρες, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τη μισή σάλτσα και ανακατεύουμε καλά, να «πέσει» λίγο το σπανάκι. Προσθέτουμε την πράσινη σαλάτα, τα υπόλοιπα αρωματικά (μυρώνια, μαϊντανός, δυόσμος), το ξινόμηλο, τη μισή ποσότητα από τη σάλτσα που περίσσεψε, ανακατεύουμε προσεκτικά και σερβίρουμε σε μία ή δύο πιατέλες. Σκορπίζουμε από πάνω τα κάστανα και το ρόδι, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως.

 

Γαλοπούλα Χριστουγέννων

 

Υλικά

Για τη γέμιση

  • 45 γρ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροκοµµένα και καβουρδισµένα
  • 100 γρ. προσούτο, ψιλοκοµµένο 
  • 200 γρ. χοιρινός κιµάς 
  • 200 γρ. κιµάς κοτόπουλου, από µπούτι 
  • 1 αυγό
  • 80 ml κρέµα γάλακτος
  • 150 γρ. πουρές κάστανου
  • 1/3 κουτ. γλυκού ξερό φασκόµηλο
  • 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Για τη γαλοπούλα

  • 1 γαλοπούλα βάρους 3 κιλών
  • 300 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 κρεµµύδι, χοντροκοµµένο
  • 1/3 κουτ. γλυκού ξερό φασκόµηλο
  • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
  • 1/2 κλωνάρι σέλερι, κοµµένο σε 2-3 κοµµάτια
  • 1 καρότο, κοµµένο σε 3-4 κοµµάτια
  • 250 ml ξηρό λευκό κρασί
  • 120 ml ξηρό κρασί
  • 250 ml ζωµός κότας ή νερό
  • αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Διαδικασία

Για τη γέµιση: Σε ένα βαθύ µπολ ανακατεύουµε όλα τα υλικά για τη γέµιση και τα αφήνουµε στην άκρη.

Για τη γαλοπούλα: Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170° C (σκάλα 3 στο γκάζι) και αλατοπιπερώνουµε τη γαλοπούλα.

Γεµίζουµε την κοιλιά της γαλοπούλας µε τη γέµιση και ράβουµε το άνοιγµα µε σπάγκο µαγειρικής. Σταυρώνουµε τα πόδια και τα δένουµε µαζί, και διπλώνουµε τις φτερούγες πίσω στην πλάτη. Τρίβουµε την πέτσα χρησιµοποιώντας 100 γρ. από το βούτυρο. Απλώνουµε το κρεµµύδι στο κέντρο ενός µεγάλου ταψιού και βάζουµε τη γαλοπούλα µε το στήθος προς τα πάνω. Κόβουµε άλλα 100 γρ. βούτυρο σε κυβάκια και το σκορπίζουµε ολόγυρα στο ταψί, µαζί µε το φασκόµηλο, το δεντρολίβανο, το σέλερι, το καρότο και τα κρασιά. Ψήνουµε για 2½-3 ώρες, περιχύνοντας 4-5 φορές τη γαλοπούλα µε τα υγρά του ταψιού κατά τη διάρκεια του ψησίµατος. Καλύπτουµε τη γαλοπούλα µε λαδόκολλα, όταν το δέρµα της χρυσίσει έντονα.

Ξεφουρνίζουµε και βγάζουµε προσεκτικά τη γαλοπούλα σε ένα ξύλο κοπής. Αφαιρούµε τους σπάγκους και την αφήνουµε λίγο να «σταθεί». Σουρώνουµε τα υγρά του ταψιού σε µια µικρή κατσαρόλα. Προσθέτουµε τα υπόλοιπο βούτυρο, τον ζωµό κοτόπουλου ή νερό και αλατοπίπερο και βράζουµε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5-6 λεπτά, µέχρι να δέσει η σάλτσα. Την αδειάζουµε σε µια σαλτσιέρα.

Κόβουµε τη γαλοπούλα και τη σερβίρουµε σε πιατέλα, µε τη γέµιση και τη σάλτσα.

 

 

 

 

Μπούτι χοιρινό Χριστουγέννων

Υλικά

  • 1 μπούτι χοιρινό γύρω στα 3 κιλά, με το δέρμα
  • 100 γρ. φρέσκο τζίντζερ, λιωμένο
  • ξύσμα από 2 μανταρίνια
  • 200 γρ. μέλι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τζίντζερ με το πιπέρι, το μέλι και το ξύσμα μανταρινιού. Αλείφουμε με το μείγμα του μελιού την επιφάνεια του κρέατος κάτω από το δέρμα. Τρίβουμε με το αλάτι την επιφάνεια του χοιρινού και το βάζουμε στο ταψί. Περιχύνουμε με το λάδι και ρίχνουμε στο ταψί 50 ml νερό. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να γίνει τραγανή η κρούστα. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα και 30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσέχουμε να υπάρχει πάντα λίγο νερό στο ταψί. Αν χρειαστεί, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.

 

 

 

Τραγανές πατάτες baby

Υλικά
• 1 κιλό πατάτες baby
• 1 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 3 σκελίδες σκόρδου
• 2 κουταλάκια αποξηραμένα δεντρολίβανο
• αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 ° C . Πλένετε καλά τις πατάτες και στη συνέχεια τις βάζετε να βράσουν για 10 λεπτά. Όταν είναι έτοιμες, τις στραγγίζετε και τις στεγνώνετε όσο καλύτερα μπορείτε. Τις τοποθετείτε σε ένα ταξί με τη σειρά και τη μία δίπλα στην άλλη.
Περιχύνετε πάνω τους το λάδι και στη συνέχεια το ψιλοκομμένο σκόρδο ,το δεντρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι. Προσπαθήστε τα υλικά να πάνε στα ανοίγματα που έχουν οι πατάτες από το βράσιμο για μεγαλύτερη νοστιμιά. Ψήνετε για 20-25 λεπτά μέχρι να ψηθούν, να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Ρίχνετε έξτρα πιπέρι και αλάτι και σερβίρετε.

 

 

 

Κορμός σοκολάτα-κάστανο

Υλικά

  • 1 κιλό κάστανα ωμά
  • 1/2 κιλό κουβερτούρα μπίτερ, σπασμένη σε κομμάτια
  • 3/4 φλιτζ. βούτυρο αγελάδος
  • 1/2 φλιτζ. γάλα
  • 1½ φλιτζ. ζάχαρη άχνη
  • 6 – 7 κάστανα γλασέ

Διαδικασία

Καθαρίζουμε τα κάστανα από την εξωτερική σκληρή φλούδα τους. Τα βράζουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε. Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε το μισό μείγμα της σοκολάτας στο μπολ με τα κάστανα. Προσθέτουμε το γάλα και την άχνη. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Ντύνουμε εσωτερικά μια μακρόστενη φόρμα με λαδόκολλα, αφήνοντάς τη να εξέχει από πάνω, και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Το αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί για περίπου 5 ώρες. Ξεφορμάρουμε τον κορμό σε μια πιατέλα. Και τον περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα λιωμένης σοκολάτας. Στολίζουμε τον κορμό με τα γλασέ κάστανα.

 

 

 

Βασιλόπιτα πολίτικη

Υλικά

  • 60 γρ. μαγιά νωπή
  • 1½ κούπα γάλα χλιαρό
  • 1 κιλό αλεύρι δυνατό, για τσουρέκια + λίγο, για το ταψί
  • 250 γρ. βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο, για το ταψί
  • 1½ κούπα ζάχαρη
  • 5 αυγά μεγάλα
  • 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη
  • 1 κρόκος, για άλειμμα
  • 3 κουτ. σούπας νερό, για άλειμμα
  • 30 αμύγδαλα λευκά, ανάλατα, κομμένα στη μέση

Διαδικασία

Βάζουμε τη μαγιά σε ένα μπολ και ρίχνουμε 1/2 κούπα από το χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Προσθέτουμε 2 κουταλιές από το αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για 20 λεπτά. Βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ. Ξεκινάμε να χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, με το σύρμα, και ρίχνουμε ένα-ένα τα 5 αυγά. Χτυπάμε για 6-8 λεπτά μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. Στο μεταξύ, τρίβουμε το πορτοκάλι στον τρίφτη για να πάρουμε το ξύσμα. Μόλις φουσκώσει η μαγιά, τη ρίχνουμε στο μίξερ. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, το υπόλοιπο γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη μαστίχα. Χτυπάμε σε ένα μικρό μπολ τον κρόκο με το νερό για το άλειμμα. Αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο ένα ταψί 34 εκ. και το αλευρώνουμε. Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Αλείφουμε την επιφάνειά της με τον διαλυμένο κρόκο. Σκορπίζουμε τα κομμένα αμύγδαλα. Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C, στον αέρα. Ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα. Την αφήνουμε να κρυώσει προτού την ξεφορμάρουμε

 

ΒΙΚΥ ΚΑΑΜΠΕΛΑ ΜΙΧΑ

https://www.dailytvradio.gr

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: