Προτάσεις για τον Μήνα Σεπτέμβριο .

Πολλές οι προτάσεις και οι ιδέες για τον Μήνα Σεπτέμβριο αλλά εγώ μέσω της στήλης έχω να σας προτείνω αυτές τις δύο που αναφέρω στις παρακάτω γραμμές .

Σας εύχομαι καλή επιτυχία εφόσον αποφασίσετε να τις δοκιμάσετε .

 

 

Σαλάτα με σταφύλια, ανθότυρο και αμύγδαλα

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι σταφύλια (σουλτανίνα)
  • 1 φλιτζάνι σταφύλια μαύρα, χωρίς κουκούτσι
  • 3 κουτ. σούπας αμύγδαλα αποφλοιωμένα, καβουρδισμένα και σπασμένα
  • 10 ραπανάκια κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες
  • 1 ραντίτσιο μικρό
  • 1 ματσάκι ρόκα
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 250γρ. ανθότυρο κομμένο σε 6 φέτες

Για τη βινεγκρέτ

  • 2 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

 

Βάζετε τα ραπανάκια σε κρύο νερό με παγάκια, για να διατηρηθούν τραγανά. Μετά τα στραγγίζετε καλά.

Ετοιμάζετε τη βινεγκρέτ αναμιγνύοντας στο σέικερ όλα τα υλικά.

Κόβετε τη ρόκα και το ραντίτσιο σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζετε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτετε το μαϊντανό τα ραπανάκια και τα σταφύλια και ανακατεύετε προσεκτικά. Μοιράζετε τη σαλάτα σε πιάτα. Ρίχνετε από πάνω τα αμύγδαλα, μία φέτα ανθότυρο, περιχύνετε με τη σάλτσα και σερβίρετε αμέσως.

 

 

Ψαρονέφρι με χυμό κόκκινων σταφυλιών

Υλικά

  • 2 ψαρονέφρια, σε ροδέλες πάχους 2-2½εκ.
  • 3/4 φλιτζανιού κρασί κόκκινο
  • 3/4 φλιτζανιού χυμό σταφυλιού, φρεσκοστυμμένο
  • 1 τσαμπί σταφύλια κόκκινα
  • 1½ φλιτζάνι ζωμό κρέατος (από κύβο)
  • 150γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 400γρ. ταλιατέλες
  • θυμάρι
  • 1 φυλλαράκι δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση

 

Ζεσταίνετε 2 κουταλιά της σούπας από το βούτυρο σε βαρύ αντικολλητικό τηγάνι και ροδίζετε το ψαρονέφρι σε δυνατή φωτιά, γυρίζοντάς το υπομονετικά όποτε χρειάζεται.

Σβήνετε με το κρασί, χαμηλώνετε ελαφρά τη φωτιά και ψήνετε το ψαρονέφρι για 6-8 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε και το βγάζετε από το τηγάνι. Το διατηρείτε ζεστό.

Βάζετε στο τηγάνι τα κρεμμύδια, το ζωμό κρέατος, το χυμό σταφυλιού και τα αρωματικά και σιγοβράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ελαττωθούν τα υγρά και να μείνει το 1/3 της ποσότητας. Ρίχνετε τις ρόγες του σταφυλιού και μαγειρεύετε για 5 λεπτά ακόμη. Προσθέτετε το βαλσαμικό ξίδι και το μισό από το υπόλοιπο βούτυρο, ανακατεύοντας ζωηρά.

Βράζετε τα ζυμαρικά, τα σουρώνετε και τα ανακατεύετε με το υπόλοιπο βούτυρο. Σερβίρετε χωρίς τις ταλιατέλες μαζί με το ψαρονέφρι και περιχύνετε με τη σάλτσα.

 

Κλασική μουσταλευριά

Υλικά

  • 8 φλιτζάνια μούστο καθαρισμένο
  • 1¼ φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • κανέλα
  • σουσάμι καβουρδισμένο
  • καρυδόψιχα χοντροαλεσμένη
  • 1 φυλλαράκι αρμπαρόριζα

Εκτέλεση

Καβουρδίζετε για μερικά λεπτά το αλεύρι σε αντικολλητικό τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά να αποκτήσει απαλό μπεζ χρώμα.

Διαλύετε το καβουρδισμένο αλεύρι σε 1 φλιτζάνι μούστο και βάζετε να βράσουν τα υπόλοιπα 7 φλιτζάνια μαζί με την αρμπαρόριζα.

Ρίχνετε το διαλυμένο αλεύρι στο μούστο που βράζει και ανακατεύετε συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα και σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει και να γίνει σαν κρέμα. Το μίγμα στην αρχή είναι θολό. Όταν πήξει γίνεται διαυγές.

Μοιράζετε τη μουσταλευριά σε μπολ, μικρά ποτήρια με ανοιχτό στόμιο ή πιάτα και την αφήνετε να κρυώσει. Πασπαλίζετε με κανέλα, σουσάμι και καρυδόψιχα πριν τη σερβίρετε.

 

Βίκυ Καράμπελα- Μίχα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: