Σαλαμίνα- Δεν Ξεχνώ

Λίγο Σεφέρης, λίγο αρχαία Ελλάδα και Ευριπίδης, λίγο Ρωμαϊκοί Χρόνοι κι ύστερα το Βυζάντιο και μαζί με όλα αυτά, πολύς πολύς θυμός.
Πάλι τα έβαλες με την κατάσταση, θα μου πει κάποιος.
Από την ημέρα που γεννήθηκα ομως,τα ίδια ακούω.
…και ήρθε πάλι αυτος ο μήνας, που ξύνει την πληγή…
Για να μάθω τον τόπο μου, πρέπει να πληρώνω στους ξένους κάθε φορά εισιτήριο…
Μπαίνω στη μηχανή του χρόνου και ταξιδεύω μαζί με τους Αχαιούς που επέστρεφαν από τον Τρωικό Πόλεμο ,σε ένα αρχαιοελληνικό καράβι.
Ο Τεύκρος πήρε διαταγή από τον Απόλλωνα να μην επιστρέψει στα πάτριά του εδάφη, αλλά να πάει στο νησί της Κύπρου, αφού δεν είχε καταφέρει να προλάβει την αυτοκτονία του Αίαντα, ούτε κατάφερε να εκδικηθεί τον θάνατό του.
Ρίχνουμε Άγκυρα και Βρισκομαστε εδω… στην ανατολικη ακτή της Κύπρου , στην πόλη-κράτος , στις εκβολές του ποταμού Πεδαίου.
Στη Σαλαμίνα!
Στη σύγχρονη γλωσσολογία, κάπου έχω διαβάσει, θεωρείται πως το όνομα «Σαλαμίς» προέρχεται από τη ρίζα Σαλ- (άλας· δηλαδή αλμυρό νερό) και -άμις (δηλαδή στη μέση), έτσι Σαλαμίνα είναι (ο τόπος) εν μέσω θαλασσινού νερού.
Υπήρξε πρωτεύουσα του νησιού για χίλια περίπου χρόνια.
Ο σημαντικότερος ηγεμόνας του βασιλείου της, ήταν ο Ευαγόρας Α΄(410-374 π.Χ.), ο οποίος στην πραγματικότητα ήταν ηγεμόνας όλου του νησιού αφού με τους αγώνες του κέρδισε την ανεξαρτησία από την Περσία. Κατά τη βασιλεία του Ευαγόρα, η ελληνική Τέχνη και ο πολιτισμός άνθισαν στην πόλη.
Κοιτάζοντας προς τη θάλασσα, νοερά μάχεσαι στο πεδίο χερσαίας αλλά και θαλάσσιας μάχης μεταξύ Αθήνας και Περσών που έγινε το 450 π.Χ.
Το αρχαίο της Θέατρο , σημερα  το ψευδοκράτος χρησιμοποιει για συναυλίες και ξενάγηση τουριστών …άραγε τι τους λενε; … Το όνομά της το πήρε, από τη Σαλαμίνα της Αττικής; Ή πως τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η Σαλαμίνα κατοικείται από Αχαιούς από τον δωδέκατο αιώνα π.Χ. (Ύστερη Εποχή του Χαλκού Γ΄)
και εμείς… Για αλλη μία χρονιά πίσω από τα συρματοπλέγματα τραγουδάμε τους στίχους του Λάγιου
” Καρτερούμεν μέραν νύχταν
να φυσήσει ένας αέρας
στουν τον τόπον πο `ν καμένος
τζι’ εν θωρεί ποτέ δροσιάν

Για να φέξει καρτερούμεν
το φως τζιήνης της μέρας
πο `ν να φέρει στον καθ’ έναν
τζιαι δροσιάν τζαι ποσπασιάν”

Σκευή Γιαπανη -Paskevision 

 

https://www.dailytvradio.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: