Σας περίμενα ως τώρα, κ. υπουργέ, και πάλι θα σας περιμένω .

 

Νομίζω γνωριζόμαστε κ. υπουργέ, δεν φαντάζομαι να λησμονείτε, παρά τις μεγάλες φουρτούνες, το εκλογικό σας σώμα. Δεν μας δώσατε ποτέ τέτοια δείγματα γραφής.

Τη μέρα της επανεκλογής σας, κ. Μηταράκη μας, ανέτρεξα στις προ κυβερνητικής σας θητείας διαπιστώσεις για τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στον τόπο εκλογή σας, στο Βόρειο Αιγαίο.

Φούσκωσαν τα πνευμόνια μου ελπίδα κι έκανα υπομονή μέχρι που άκουσα την υφυπουργοποίηση σας από τον πρωθυπουργό. Τότε η ελπίδα μου μεγάλωσε κι άρχισα να περιμένω.

  • Σας περίμενα, κ. υπουργέ, να μας εξηγήσετε γιατί προεκλογικά ορίζατε ως επιζήμια τη Συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας και δη το σημείο της για υποχρεωτική παραμονή των μεταναστών στα νησιά. Επιμένετε ακόμη;
  • Σας περίμενα, κ. υπουργέ, με το πολιτικό σας εκτόπισμα, να πασχίσετε να την μεταβάλετε και να εξηγήσετε στους ευρωπαίους ότι η μονομερής τήρηση της μείωσε τις ροές αλλά καταστρέφει τον τόπο που εκπροσωπείτε.
  • Σας περίμενα, κ. υπουργέ, να μας εξηγήσετε γιατί η τουρκική διπλωματία δεν απαίτησε οι επιστροφές να γίνονται κι από την εναλλακτική, τη στεριανή πύλη εισόδου, το νομό Έβρου.
  • Σας περίμενα, κ. υπουργέ, να μας παραδώσετε την επίσημη έκθεση του Υπουργείου των Εξωτερικών, που θα διαλύσει τις χαζές υποψίες μας πως, δήθεν, οι μεταναστευτικές ροές σχετίζονται άμεσα με τις μελλοντικές επεκτατικές Τουρκικές βλέψεις κι ο Ερντογάν τις χρησιμοποιεί σαν εργαλείο μόνιμης πίεσης.
  • Σας περίμενα, κ. υπουργέ, να μας δώσετε μια πειστική εξήγηση γιατί ούτε (και) η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν σχεδιάζει την παραμικρή μεταναστευτική δομή συνολικά στη Θράκη. Δεν την αγγίζει για την ακρίβεια .
  • Σας περίμενα, κ. υπουργέ, να επιπλήξετε τα τηλεοπτικά κανάλια που εδώ και τρεις μήνες μας «γάνωσαν το κεφάλι», όπως λένε στο χωριό μου, με την ανυπόστατη διασπορά υπονοιών στην κοινωνία, κάθε φορά που οι γείτονες ανακαλύπτουν μια νέα «Γαλάζια πατρίδα».
  • Σας περίμενα, κ. υπουργέ, να καθησυχάζατε τους συμπατριώτες μας, οι οποίοι πλέον αναγορεύουν σε υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την απειλή της χώρας την όξυνση της Τουρκικής επεκτατικότητας.
  • Σας περίμενα, τέλος, κ. υπουργέ, να πείτε στους Καρδιτσιώτες, τους Κερκυραίους και τους Λάκωνες πως δεν χρειάζεται στο εξής να στέλνουν φαντάρους τα παιδιά τους στα σύνορα, μπορούν να υπηρετούν έξω από τα σπίτια τους, μην δημιουργούμε έξοδα για το τίποτα.

Περάσαν οι μήνες κ. Μηταράκη και τζάμπα περίμενα. Μόλις όμως γίνατε υπουργός Μετανάστευσης η ελπίδα πάλι με πλημύρισε. Με θέλει, είπα, σύμμαχο ο υπουργός μου. Θα μου διαλύσει πρώτα τις θεμελιακές απορίες μου. Θα με κερδίσει.

Περίμενα, υπουργέ μου, ακόμα περιμένω και μετά την απόφαση επίταξης.

Θα είμαι εκεί στου «Καμπούρη Λάκκο», όπως τον βάφτισαν οι πρόγονοι μου, το «17», όπως το λέμε σήμερα.

Θα είμαι εκεί, υπολογίζοντας πως ξέρεις πια ποιες απορίες μου ζητώ να μου λύσεις για να συνεργαστώ και θα σπεύσεις, πριν στείλεις τις αθηναϊκές εταιρείες να γεμίζουν το χώρο συρματοπλέγματα. Κι αν δεν έρθεις εσύ να μου τις λύσεις και συμφωνήσεις με τον Πέτσα, τον Γεραπετρίτη, τον Στεφανή να μου τις  λύσουν, με τον τρόπο τους, τα ΜΑΤ, εγώ θα είμαι πάλι εκεί.

Σας περιμένω, κ. υπουργέ, αφού σας αρέσει ο διάλογος. Κι αν δεν σας αρκεί ο χρόνος για να τον κάνετε μαζί μου και προτιμάτε να μιλάτε με τον Παπαδάκη, τον Οικονόμου, τον Τσίμα και όποιους άλλα αντί άλλων σας ρωτούν, επαναλαμβάνω, μπας και το χωνέψετε, ότι με την  ίδια δίψα θα περιμένω και τις δυνάμεις καταστολής σας. Απ’ τον τόπο μου, πάντως, ούτε εσείς, ούτε εκείνες μπορούν να με απομακρύνουν.

Από τον φίλο μου Νίκο Γεωργουλη, Τι θα γίνει θα το δούμε σύντομα αλλά δεν βλέπω να έχει αίσιο τέλος η όλη ιστορία….

 

 

Αστέριος Σαλτζίδης

 

 

https://www.dailytvradio.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: