Στασιμότητα στην ζωή μου: Πως μπλοκάρω τον εαυτό μου;

 

Πόσες φορές παρατηρούμε  ότι η εφαρμογή των νόμων της φυσικής βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Για παράδειγμα: Ο Νόμος της Κίνησης του Νεύτωνα υποστηρίζει ότι ένα  σώµα  παραµένει στην ίδια κατάσταση ηρεµίας ή κίνησης µε σταθερή ταχύτητα, εάν δεν ασκείται πάνω του καμία εξωτερική δύναµη.

Έτσι ακριβώς σημαίνει και με την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Αν δεν προσπαθήσουμε να ΄΄κινηθούμε΄΄  και να αλλάξουμε στάση ζωής θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην αδράνεια Δεν και λίγες οι φορές που η ίδια η ζωή φέρνει έτσι τις συγκυρίες ώστε να μας προκαλέσουν να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε. Και αυτό από μόνο του λέγεται  φροντίδα του εαυτού μου

Την μοίρα μας την κατασκευάζουμε.. εμείς! Και αυτό γίνεται μέσα από τις εμπειρίες μας αλλά και από τις επιλογές που κάνουμε.

Πάντα όμως υπάρχουν ανασταλτικοί παράγοντες που μας εμποδίζουν να βελτιώσουμε την ζωή μας .Και ακόμα πιο ΄΄πάντα ΄΄ αυτούς τους παράγοντες τους καθορίζει ο ψυχισμός μας.

Υπάρχουν όμως μερικές πεποιθήσεις που φαινομενικά παρουσιάζονται σωστές αλλά στην πραγματικότητα είναι τροχοπέδη στην προσπάθεια μας να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Συγκεκριμένα θα μπορούσαμε να τις παρομοιάσουμε  σαν περίφραξη που προσφέρει μεν  προστασία  αλλά εμποδίζει δε και την είσοδο νέων ιδεών και πεποιθήσεων .

Όμορφο πράγμα η σταθερότητα!

Τι θα γινόταν όμως αν όλα έμεναν σταθερά ;

Ούτε καν εμείς δεν θα υπήρχαμε αφού και η γη …κινείται!

Στην κίνηση υπάρχει ζωή. Και τα λιμνάζοντα νερά ακόμα …έχουν δυσοσμία.

Οι παρερμηνευτικές πεποιθήσεις  που εμποδίζουν την εξέλιξη μας είναι συγκεκριμένες ιδέες που είναι και κοινωνικά αποδεκτές και αφορούν:

  1. Την ηλικία: θεωρούν κάποιο ότι είναι αρκετά μεγάλοι στο να τροποποιήσουν τον τρόπο που σκέφτονται. Και όνε οι μεγάλες και ριζικές αλλαγές γίνονται σε ηλικίες που δεν ανήκουν στην εφηβική ή στην νεανική ηλικία.
  2. Τον χαρακτήρα: πιστεύουν αυτός είναι ο χαρακτήρας τους και δεν αλλάζει πλέον γιατί εισπράττουν τις καταστάσεις με συγκεκριμένο ψυχισμό. Είτε επειδή έτσι γεννήθηκαν είτε επειδή μοιάζουν σε κάποιο πρόσωπο συνήθως μητέρα ή πατέρα κλπ..
  3. Την προνοητικότητα :Είναι αδύνατον να γνωρίζουμε από την αρχή πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Είναι αδύνατον να υπέρ-μετρούμε την προνοητικότητα σε βαθμό που να υπονομεύεται η τόλμη μας.
  4. Την τελειομανία: Αρκετές φορές απορρίπτουμε κάποιον ή μια κατάσταση επειδή δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτά που περιμένουμε. Ίσως αυτό που χρειάζεται να αλλάξουμε να αλλάξουμε δεν είναι ούτε ο άλλος ούτε η κατάσταση αλλά η δική μας στάση κι συμπεριφορά..
  5. Την υπομονή: Δεν είναι απαραίτητο να οδηγηθούμε σε δραματικές καταστάσεις για να αποφασίσουμε την τροποποίηση της σκέψης μας.
  6. Την ανεκτικότητα: Είμαστε ικανοί να λειτουργούμε αυτόνομα και ανεξάρτητα από τον τρόπο που μας συμπεριφέρεται ο άλλος. Να έχουμε εμείς τον έλεγχο της κατάστασης .
  7. Την οικειότητα: Μερικές φορές δεν τολμούμε την αλλαγή ώστε να εμμένουμε σε σχέσεις που μας είναι μεν γνωστές αλλά είναι καταστροφικές δε ή και αυτοκαταστροφικές για εμάς. Συχνά, εμείς είμαστε τα εμπόδια λόγω της προσκόλλησης μας σε καταστάσεις και σχέσεις που έχουν κάνει τον κύκλο τους και μας ζημιώνουν πρωτίστως και εκ των υστέρων μας αλλοτριώνουν.
  8. Την διαλλακτικότητα: Υποβαθμίζεται η ζωή μας γιατί είναι αναβαθμισμένη η γνώμη των άλλων για την δική μας την ζωή και για τις δικές μας επιλογές. Μήπως να σκεφτούμε κατά πόσο οι επιλογές μας ήταν αμιγώς διαλεγμένες από μας αποκλειστικά;

Όλα τα παραπάνω φαινομενικά είναι εκλογικευμένες ιδέες αλλά και κάποιες από αυτές χαρακτηρίζονται ως αρετές. Φυσικά και είναι!

Το πρόβλημα ξεκινά όταν τις χρησιμοποιώ ή εγωκεντρικά ή με ηττοπάθεια στις σχέσεις με όσους αγαπώ και θέλω να είναι στην ζωή μου.

Και να θυμόμαστε ότι η αλλαγή κοστολογείται ακριβά αλλά το ίδιο ισχύει και για την στασιμότητα.

 

Σημείωση : «Τα άρθρα που φιλοξενεί η σελίδα έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα.
Απαραίτητη η συμβουλή γιατρού όταν απαιτείται.

Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.»

Νίκη Χατζηχαλεπλή

Κοινωνική Λειτουργός και παιδαγωγός

 

https://www.dailytvradio.gr

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: