Συνταγές Αυγούστου

Συνταγές Αυγούστου.

 

Μπήκαμε και φτάσαμε σχεδόν στα μισά του Μήνα .

Σκέφτηκα να σας προτείνω διάφορες αλλά και περίεργες αλλά νόστιμες συνταγές για τον Αύγουστο .

 

 

Μαρμελάδα σύκου

Υλικά

1400γρ. σύκα καθαρισμένα (ζυγισμένα μετά το καθάρισμα)

700γρ. ζάχαρη

1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο (μαυροδάφνη ή ξηρό)

1 κομμάτι αστεροειδή γλυκάνισο

χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

 

Εκτέλεση

Βάζετε σε μια κατσαρόλα βαθιά και ευρύχωρη τα καθαρισμένα φρούτα μαζί με τη ζάχαρη, το κρασί και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Στην αρχή ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα να ενωθούν τα υλικά και να πάρει βράση η μαρμελάδα.

Κατόπιν χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε τη μαρμελάδα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, γιατί πιτσιλάει πολύ, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας και μέχρι να δέσει. Προσοχή μην την παραβράσετε και σφίξει πολύ.
Λίγο πριν δέσει η μαρμελάδα προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και δίνετε στη μαρμελάδα μια τελευταία βράση πριν σβήσετε τη φωτιά.

Αφήνετε τη μαρμελάδα να ηρεμήσει από τον κοχλασμό και ενώ ακόμη είναι καυτή τη μοιράζετε σε καθαρά και αποστειρωμένα βάζα που βιδώνετε με το καπάκι τους και αναποδογυρίζετε μέχρι να κρυώσει εντελώς. Η μαρμελάδα σας διατηρείται έτσι εκτός ψυγείου για αρκετό καιρό. Από τη στιγμή που θα ανοίξετε τα βάζα θα βάλετε τις μαρμελάδες στο ψυγείο.

 

Σαλάτα με πεπόνι και σύκα

Υλικά

  • 1 πεπόνια
  • 4 σύκα
  • 6 φέτες καπνιστή γαλοπούλα
  • ροδέλες από πράσινες ελιές
  • ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • ξίδι βαλσαμικό

Για τα μπαλάκια τυριού

  • 150γρ. μανούρι
  • 100γρ. κατίκι Δομοκού
  • 50γρ. φέτα μαλακή

Εκτελεση

Λιώνετε τη φέτα και το μανούρι και τα ανακατεύετε με το κατίκι Δομοκού.

Πλάθετε το μίγμα σε μικρά μπαλάκια, σε μέγεθος μικρού καρυδιού.

Κόβετε το πεπόνι μπαλάκια (με το ειδικό εργαλείο) ή σε μικρούς κύβους. Κόβετε τα σύκα στα τέσσερα.
Βάζετε σε σαλατιέρα τα φρούτα, τα μπαλάκια του τυριού, τις ελιές και τέλος την καπνιστή γαλοπούλα. Περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και βαλσαμικό ξίδι και ανακατεύετε ελαφρά. Πασπαλίζετε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε αμέσως.

 

 

Ψαρόσουπα

Υλικά

Για τον ζωμό ψαριού

  • 300 γρ. φιλέτα ψαριού
  • 12 γαρίδες, καθαρισµένες από κεφάλια, κελύφη (που κρατάµε στην άκρη)
  • 1 µικρό κρεµµύδι, χοντροκοµµένο
  • 1 καρότο, χοντροκοµµένο
  • 15 γρ. χοντροκοµµένα φύλλα µαϊντανού  (κρατάµε τα κοτσάνια στην άκρη)
  • 200 γρ. καθαρισµένα καλαµάρια, σε λεπτές λωρίδες
  • 1 κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκοµµένο
  • 1 καρότο, ψιλοκοµµένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
  • 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1 µαραθόριζα (φινόκιο), καθαρισµένη, κοµµένη σε λεπτές φέτες
  • 125 ml ξηρό λευκό κρασί
  • 400 γρ. ντοµάτες κονκασέ σε κονσέρβα
  • 250 γρ. χτένια, καθαρισµένα, ή άλλα οστρακοειδή
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Εκτέλεση

 

Για τον ζωµό:

Βάζουµε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες σε µια µεγάλη κατσαρόλα µε νερό τόσο ώστε ίσα να τα καλύπτει. Τα αφήνουµε να σιγοβράσουν, σε µέτρια προς χαµηλή φωτιά, αφαιρώντας τακτικά τον αφρό από την επιφάνεια. Προσθέτουµε το κρεµµύδι, το καρότο και τα κοτσάνια από τον µαϊντανό και συνεχίζουµε το βράσιµο για άλλα 20 λεπτά. Σουρώνουµε µε λεπτό σουρωτήρι και κρατάµε 1,5 λίτρο ζωµό. Αν ο ζωµός είναι λιγότερος, προσθέτουµε λίγο νερό· αν είναι περισσότερος, ξαναβάζουµε τον ζωµό που σουρώσαµε στην κατσαρόλα και σιγοβράζουµε µέχρι να µειωθεί στο 1,5 λίτρο.

Σε µια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε το λάδι σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι, το σέλερι, το καρότο, το σκόρδο και τα φύλλα µαϊντανού σε µέτρια προς χαµηλή φωτιά για 5-6 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν, αλλά να µην πάρουν χρώµα. Προσθέτουµε το πιπέρι καγιέν, τη µαραθόριζα και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για άλλα 2-3 λεπτά. Ρίχνουµε το κρασί, δυναµώνουµε τη φωτιά και αφήνουµε 2-3 λεπτά, να εξατµιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουµε τις ντοµάτες, τον ζωµό ψαριού, ανακατεύουµε και αφήνουµε να πάρει µια βράση. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 20 λεπτά.

Προσθέτουµε  το καλαµάρι και τα φιλέτα ψαριού και βράζουµε για 1-2 λεπτά. Ρίχνουµε τα χτένια, τις γαρίδες και αλατοπίπερο και σιγοβράζουµε για άλλα 2-3 λεπτά. Αποσύρουµε από τη φωτιά.

Μωσαϊκό με γέμιση παγωτού

Υλικά

  • 1 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
  • 5 κουτ. σούπας κακάο
  • 250 γρ. βούτυρο (1 1/2 φλιτζ.)
  • 1⅓ πακέτο μπισκότα πτι μπερ, χοντροσπασμένα
  • 2 κουτ. σούπας κονιάκ (προαιρετικά)
  • 300 γρ. έτοιμο παγωτό βανίλια

 

.Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε τη ζάχαρη άχνη και το κακάο σε ένα μπολ. Λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το βούτυρο, προσέχοντας να μην καεί.

Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε στο μπολ με τη ζάχαρη και το κακάο. Ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε τα σπασμένα μπισκότα και το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το μείγμα για περίπου 30 λεπτά στο ψυγείο.

Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο και το αδειάζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα. Απλώνουμε το μείγμα καλά σε σχήμα παραλληλόγραμμου.

Στη μέση, κατά μήκος, βάζουμε το παγωτό και το τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό. Το παγωτό θα πρέπει να είναι στο κέντρο του ρολού.

Βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη.

 

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στην εκτέλεση των συνταγών και καλό υπόλοιπο Καλοκαιριού.

Βίκυ Καράμπελα- Μίχα

https://www.dailytvradio.gr

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: