Τα «ΟΧΙ» που άλλαξαν το σήμερα…

 

Μέρα μνήμης η σημερινή και επιλέγουμε να θυμόμαστε γεγονότα που συμβολίζουν και έχουν αφήσει παρακαταθήκες για αιώνες ακόμη.

Πέρα όμως από τα ιστορικά στοιχεία και τις νικηφόρες εκβάσεις , πρέπει να σταθούμε σίγουρα και στους πολιτικούς εκείνων των ημερών.

Πέρα πάσης αμφιβολίας δεν αρκεί μόνο η γενναιότητα ενός λαού , αλλά και η τόλμη και η αποφασιστικότητα των ηγετών του, των ανθρώπων που τον εκπροσωπούν.

Στον πολιτικό τομέα, δεν αρκεί μονάχα η τόλμη ή η ευφυΐα ,ή ακόμη περισσότερο οι σπουδές και τα μεταπτυχιακά, διότι η πράξη πολλές φορές ακυρώνει την όποια θεωρία.

Το τρίπτυχο της εξωτερικής πολιτικής έγκειται κυρίως στην διορατικότητα , την διαλλακτικότητα και την σταθερότητα .

Μόνο έτσι σε σέβονται οι σύμμαχοί σου και σε υπολογίζουν οι αντίπαλοι σου.

Στο πέρασμα των χρόνων κάπου τα απωλέσαμε , κάπου θυσιάσαμε ως χώρα περισσότερα από όσα έπρεπε ,για να ικανοποιήσουμε φίλους , που όμως αποδείχτηκαν στην πορεία μονάχα φιλικές διαθέσεις δεν επέδειξαν, τουναντίον μάλιστα.

Έχω σταθεί πολλάκις σε παλαιότερες αναφορές μου στην νεότερη γενιά των πολιτικών, που αδυνατεί να φορέσει την στόφα του ηγέτη και αρκείται απλά στην «προβιά» του «μεσολαβητή».

Που έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και αδυνατεί να εμπνεύσει σταθερές, αξίες και θετικά πράγματα, πόσο μάλλον ιδανικά και όραμα για το μέλλον.

Στο σήμερα η απογοήτευση είναι τέτοια , που όχι άδικα , η πολιτική συνδέεται άρρηκτα με δυσωδία και εξαπάτηση. Τσουβαλιάσαμε τους πάντες και τα πάντα, σε έναν ασκό που όταν σκάσει μόνο άσχημες εξελίξεις θα φέρει.

Θα μου πείτε τώρα , πως οι λεγόμενοι παλιοί ηγέτες ήσαν κατά ένα τρόπο δικτάτορες . ‘Ίσως και να έχουν δίκιο όσοι το ισχυρίζονται .

Μήπως όμως θα έπρεπε να στηλιτεύουν με το ίδιο πείσμα και σημερινές δικτατορίες που βάφτισαν προοδευτισμό ή ακόμη και δημοκρατικά δικαιώματα αυτά που στρέφονται ενάντια σε μια χώρα και στους πολίτες της ;

Μήπως θα έπρεπε με το ίδιο πείσμα να υπερασπίζονται σύνταγμα ,χώρα και δημοκρατικά δικαιώματα ,αντί να χρησιμοποιούν το παρελθόν κατά το δοκούν ;

Λέω μήπως θα έπρεπε να τολμούν να πουν τα δικά τους όχι , και να είναι λιγότερο συγκαταβατικοί σε όλα ;

Λαός που λησμονεί το παρελθόν του συνθλίβεται και χάνεται .

Εμείς από την λήθη επιλέγουμε ακόμη την τιμή και την προσπάθεια ,παρά τις αντιξοότητες και την αστάθεια.

Κάθε μέρα είναι αγώνας με ΟΧΙ και μάχες παντού, εντός και εκτός συνόρων.

Ας θυμόμαστε και ας αγωνιζόμαστε λοιπόν .

Έχει περισσότερη αξία πάντα ένα δύσκολο ΟΧΙ, από ένα εύκολο ΝΑΙ.

Χρόνια Ελλάδα!!!!!!

Χρόνια μας πολλά!!!!!

 

Ελένη Τσακίρη

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: