“Θήβα.Η πόλη χτές και σήμερα”.

Θήβα και Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Φίλες και φίλοι του «Πολιτιστικού Καρουζέλ»,

πολλές οι πρώιμες καλοκαιρινές εκδηλώσεις και οι διέξοδοι απόδρασης από την καθημερινότητα και ποια να πρωτοδιαλέξουμε! Εντοπίσαμε πολλές,σε ανοιχτούς ή κλειστούς πλην όμορφους και με υψηλή αισθητική χώρους αλλά τελικά επιλέξαμε για σας μία και ομολογουμένως εξαιρετική που με χαρά την παρουσιάζουμε ως την καλύτερη γιατί συνδυάζει σαν ημερήσια εκδρομή την απόλυτη αναψυχή με την ήρεμη εμπειρία και τη σοφή γνώση με την ποιοτική διασκέδαση.

 

Πρόκειται για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας μα και ολόκληρη την πόλη.Σας προτείνουμε μια ημερήσια εκδρομή ως εκεί για να γνωρίσετε τα αξιοθέατα της παλιάς και της καινούργιας πόλης και οπωσδήποτε τους θησαυρούς του Αρχαιολογικού της Μουσείου για το οποίο γίνεται –και δικαίως-, επαινετική μνεία από πολύ κόσμο και που εκτός των άλλων του θετικών -μόνο θετικά υπάρχουν βέβαια-,έχει ένα χαμηλό αντίτιμο εισόδου(6 και 3 €, κανονικό και μειωμένο αντιστοίχως).

 

Η πρόσβαση είναι εύκολη και ειδικά από την Αθήνα. Αξίζει μια Κυριακή ή μια άλλη μέρα σχόλης να την αφιερώσει κανείς γι αυτόν και μόνο τον σκοπό,να περπατήσει δηλαδή στην παλιά και την καινούργια πόλη, να πάει στο Μουσείο και τους εκπληκτικούς αρχαιολογικούς χώρους και αυτό, πιστέψτε με,είναι πανεύκολο να το κάνει είτε με το ΚΤΕΛ του Νομού Βοιωτίας που έχει δρομολόγια για Θήβα ανά μία ώρα,είτε με το αυτοκίνητό του από την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας (περίπου 80 χιλμ από την Αθήνα)αλλά ακόμα ακόμα και με τα τραίνα του ΟΣΕ (συχνά δρομολόγια και με μια όμορφη διαδρομή) μέχρι τον Σιδ. Σταθμό Θηβών που είναι περίπου 1 χλμ από το Μουσείο.

Θήβαι λοιπόν και Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών.Περιήγηση σε μια πανάρχαια πόλη και επίσκεψη σ΄ένα θαυμάσιο μουσείο,εκεί όπου η ιστορία συνεχίζεται….

 

Ας θυμηθούμε λίγα μονάχα από όσα συνθέτουν την Ιστορία της.Η Θήβα (στα αρχαία Ελληνικά “Θῆβαι”) είναι πόλη της Βοιωτίας, από τις αρχαιότερες της Ελλάδας και τις λίγες Προκατακλυσμιαίες παγκοσμίως,έδρα του Δήμου Θηβαίων. Χτίστηκε κατά το μύθο από τον Κάδμο και έχει ειδική ιστορική/μυθολογική σημασία.Από τους πιο γνωστούς και σημαντικούς Θηβαίους ήτανφυσικά  ο Επαμεινώνδας,ο μεγάλος στρατηγός της αρχαιότητας που έκανε τη Θήβα ηγεμονεύουσα της Ελλάδας,και ο Πελοπίδας,ο αρχηγός του θρυλικού Ιερού Λόχου.

Η ακρόπολη των Θηβών ονομαζόταν “Καδμεία”,υποδηλώνοντας τον ιδρυτή της και ο πληθυντικός του ονόματος Θῆβαι οφείλεται στις περίφημες Δεκατέσσερις Πύλες της, που συνδέονται στενά με τον μύθο της Νιόβης.

Η πέτρινη μάντρα με τη σφυρήλατη θύρα του πρώτου Μουσείου Θηβών υποδέχονται ακόμη τον σύγχρονο επισκέπτη,ενώ το κυπαρίσσι που διακρίνεται στη φωτογραφία του 1910 συνεχίζει να δροσίζει την αυλή εκατό χρόνια μετά.

Η μόνιμη έκθεση εκτείνεται εντός του κτηρίου αλλά και της αυλής όπου ο επισκέπτης θα θαυμάσει μια έξοχη συλλογή γλυπτών και από εκεί θα συνεχίσει την περιήγησή του στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυκηναϊκού Ανακτόρου της Θήβας, το “Καδμείο”, τον Ναό του Ισμηνίου Απόλλωνα, τις Πύλες της Καδμείας,το Αμφείο,την Κρήνη της Δίρκης, τα Μυκηναϊκά Νεκροταφεία Θήβας αλλά και τα ερείπια του Αγίου Γρηγορίου και του Αγίου Λουκά και το Τμήμα της βυζαντινής Πόλης με τα Δικαστήρια.

Να πούμε, σ΄αυτό το σημείο, πως τα τρία μεγάλα μυκηναϊκά νεκροταφεία της Θήβας αναπτύχθηκαν στους λόφους γύρω από την Καδμεία.

Στη Θήβα, οι νεκροί από τον 16ο αι. π.Χ. θάβονταν εκτός της Καδμείας στους γειτονικούς λόφους της Αγίας Άννας-Κολωνακίου, των Καστελλίων και του Ισμηνίου.Στο νεκροταφείο των Καστελλίων ένας μνημειώδης θαλαμωτός τάφος του 13ου αι. π.Χ.,διακοσμημένος με μοναδικές και εξαιρετικής ποιότητας τοιχογραφίες που παριστάνουν γυναικείες μορφές σε στάση απόδοσης σεβασμού ή αποχαιρετισμού σε νεκρό,φαίνεται ότι ήταν προορισμένος για την ταφή των επιφανών μελών της ανακτορικής ιεραρχίας.Στο παρελθόν ταυτίστηκε και με τον τάφο “των Οιδίποδος Παίδων” που αναφέρει ο Παυσανίας,δηλαδή του Ετεοκλή και Πολυνείκη,οι οποίοι αλληλοσκοτώθηκαν μονομαχώντας μπροστά στα τείχη της Θήβας στην εκστρατεία των “Επτά επί Θήβας”.Είναι από τους μεγαλύτερους γνωστούς θαλαμωτούς τάφους των μυκηναϊκών χρόνων.Σχηματίστηκε από την ενοποίηση δύο ταφικών δωματίων που είχαν λαξευτεί στο λόφο σε διαφορετικό επίπεδο και με ξεχωριστούς δρόμους (διαδρόμους πρόσβασης). Ο κυριότερος από τους δρόμους έχει μήκος 25 μέτρα,10 μέτρα ύψος και 4 μέτρα πλάτος. Ο δεύτερος δρόμος που φαίνεται μεταγενέστερος είναι 1,30μ. ψηλότερος από τον πρώτο και οδηγεί σε θάλαμο που διαμορφώθηκε ως προέκταση του πρώτου θαλάμου (όλος ο χώρος του θαλάμου έχει 11,5μ μήκος, 7 μέτρα μήκος και 3,5μ ύψος.

Θερινό ωράριο: 8.00-20.00

(17 Απριλίου – 31 Οκτωβρίου)

Χειμερινό ωράριο: 8.00-15.00

(1 Νοεμβρίου – 16 Απριλίου)

 

Η σύγχρονη πόλη είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Θήβας,μίας από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας. Η περιοχή κατοικήθηκε στους νεολιθικούς χρόνους και άκμασε ιδιαίτερα κατά τη Μυκηναϊκή εποχή. Σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από τη Λιβαδειά, στη Μυκηναϊκή ακρόπολη της Θήβας, την Καδμεία, τα ερείπια του αρχαίου πολιτισμού είναι ακόμη ορατά. Η οχύρωση ήταν κατασκευασμένη από ογκόλιθους πάνω στο φυσικό βράχο.Μόνο λίγα τμήματα του τείχους διατηρούνται σήμερα.

Πληροφορίες για την καινούργια πόλη και το πού θα πάτε για διασκέδαση, φαγητό κτλ  μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Μουσείου https://www.mthv.gr και στις επίσημες σελίδες του Δήμου αλλά και του Επιμελητηρίου της Βοιωτίας.

Αξίζει να σταθούμε και στην νεότερη Ιστορίααρχίζοντας από την περίοδο της Τουρκοκρατίας οπότε η πόλη παράκμασε οικονομικά αλλά ευτυχώς δεν έλειψε εντελώς η μεταξουργία,η εριουργία και η υφαντουργία.Κατά τον Τουρκοβενετικό πόλεμο, στα πλαίσια της εκστρατείας του Φραγκίσκου Μοροζίνη, το φρούριο της πόλης κατελήφθη από τους Βενετούς με τη βοήθεια των Ελλήνων κλεφτοαρματολών Παρνασίδας,Υπάτης και Δωρίδας. Η πόλη απελευθερώθηκε προσωρινά για να περιέλθει οριστικά στους Τούρκους το 1695.Με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 η Θήβα απελευθερώθηκε αρχικά από τους Έλληνες κατά διαταγή του Αθανασίου Διάκου και οριστικά το 1829 μετά τη νίκη του Υψηλάντη στη μάχη της Πέτρας.Στη συνέχεια λόγω των  σεισμών και του εμπορικού ανταγωνισμού της Λιβαδειάς, η Θήβα δεν μπόρεσε να ανακτήσει την παλαιά οικονομική της αίγλη αν και η καλή της  σιδηροδρομική σύνδεση και η αποξήρανση της Κωπαϊδας βελτίωσαν την οικονομική της θέση.

Η Θήβα επλήγη από σεισμούς, φοβερότεροι των οποίων ήταν αυτοί του 1858, 1894 και 1914. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην πόλη και έδωσαν ένα άλλο χρώμα στη ζωή και την πρόοδό της. Η ευρύτερη περιοχή της Θήβας συγκαταλέγεται πια στις γονιμότερες περιοχές της χώρας και τα κυριότερα γεωργικά προϊόντα της είναι τα δημητριακά,τα κηπευτικά,ο καπνός και το βαμβάκι.

 

 

Αυτά προς το παρόν, φίλοι και φίλες,το «Πολιτιστικό Καρουζέλ» θα είναι κοντά σας πάλι σε λίγες μέρες και πάντα με καινούργιες και αλλιώτικες προτάσεις.

 

Να περνάτε καλά και να θυμάστε:η Τέχνη και η Φύση ενώνουν τους ανθρώπους!

 

Βιβή Γεωργαντοπούλου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: